Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Πραγματοποιήθηκε η κηδεία του φοιτητή που αυτοκτόνησε - Πολλά τα ερωτηματικά στην υπόθεση


*Της Ελίνας Τουκουσμπαλίδου
Σε βαρύ κλίμα πένθους πραγματοποιήθηκε χθες στην Κατερίνη, η κηδεία του 21χρονου αυτόχειρα φοιτητή, Αθανάσιου Γιαννικού. Οι γονείς του, ο αδελφός του, συγγενείς και φίλοι βρέθηκαν εκεί για το ύστατο αντίο, με συγκίνηση και θλίψη. Οι δηλώσεις του Ιατροδικαστή γεννούν ερωτήματα. Ο νεαρός σπούδαζε στο τρίτο έτος, στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διέμενε στο χωριό Κάτω Νεοχωρόπουλο. Το βράδυ της Δευτέρας ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος άνοιξε την πόρτα και αντίκρισε το φρικτό θέαμα· το παιδί είχε κρεμαστεί στο σωλήνα του απορροφητήρα στην κουζίνα. Δεν απαντούσε για δέκα ολόκληρες ημέρες στα τηλεφωνήματα των γονιών του, οπότε ο πατέρας του προέτρεψε τον ιδιοκτήτη να πάει στο σπίτι, για να δει τι έγινε. Οι φόβοι τους δυστυχώς επαληθεύτηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Στο σπίτι δεν υπήρχαν ενδείξεις διάρρηξης, ενώ βέβαια δεν βρέθηκε και κανένα σημείωμα που να εξηγεί τα αίτια της αυτοκτονίας.


Η τοπική κοινωνία συγκλονίστηκε από το περιστατικό, οπού οι μνήμες από τον άδικο χαμό του Βαγγέλη Γιακουμάκη, τρία χρόνια πριν, ακόμα δεν έχουν σβήσει. Όλοι αναρωτιούνται γιατί ένα νέο παιδί, που είχε το μέλλον να διαγράφεται μπροστά του και σίγουρα πολλά να προσφέρει και να χαρεί, προέβη στο απονενοημένο διάβημα. Οι συμφοιτητές του κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων, συνεσταλμένο και μοναχικό. Ήταν καλός φοιτητής αφού παρακολουθούσε τακτικά τα μαθήματά του, μάλιστα από τα σχολικά του χρόνια επεδίωκε και αγαπούσε την αριστεία, και οι βαθμοί του ήταν πολύ καλοί. Ο πατέρας του είναι και ο ίδιος εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. 

Πηγές αναφέρουν πως ο νεαρός ήταν θύμα bullying αλλά ακόμη δεν έχουν επαληθευτεί. Ούτε βέβαια υπάρχουν καταγεγραμμένες μαρτυρίες για επεισόδια bullying ανάμεσα σε φοιτητές του πανεπιστημίου. Πολλοί μάλιστα κάνουν λόγο για κατάθλιψη, ενώ άλλοι θεωρούν πως υπέφερε από μια ερωτική απογοήτευση και, αφού ήταν πολύ συναισθηματικός δεν άντεξε. Πηγές υποστηρίζουν επίσης, πως δύο μήνες πριν, μια καθηγήτρια του τμήματος της Φιλολογίας είπε στους φοιτητές της πως ανάμεσά τους, υπάρχουν πολλά παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα, αλλά δεν γνωρίζουμε εάν αναφερόταν στον άτυχο Θανάση.

Η μητέρα του αρκέστηκε να πει πως "ήταν ένα γλυκό κι ευγενικό παιδί που σπούδαζε στο τρίτο έτος, στο τμήμα Φιλολογίας, δεν ξέρω τι μπορεί να του συνέβη". Ο Ιατροδικαστής κ. Θεόδωρος Βουγιουκλάκης όμως, εγείροντας ακόμη περισσότερα ερωτηματικά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δολοφονίας, δηλώνοντας πως είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για αυτοχειρία ή εγκληματική ενέργεια, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί το πόρισμα. Ήταν έγκλημα λοιπόν ή αυτοκτονία; Γιατί το παιδί δεν απευθύνθηκε στους γονείς του ή σε κάποιον ειδικό για βοήθεια; Ήταν τελικά θύμα bullying όπως ισχυρίστηκαν μερικοί; Αυτές τις δέκα ημέρες που δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματα των γονιών του τι συνέβαινε; Kαι για ποιο λόγο δεν ήθελε να μιλήσει μαζί τους; Στις προσεχείς ημέρες αναμένονται περισσότερα στοιχεία γι΄αυτή την υπόθεση που έχει συγκινήσει και σοκάρει την τοπική κοινωνία, αλλά και όλη την Ελλάδα.

Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: