Μέσω ενός δημοσιεύματος της τουρκικής εφημερίδας Μιλιέτ η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο με το να φαντασιώνεται έκδοση αδειών για έρευνες σε γερμανικό ερευνητικό σκάφος ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο. Όπως αποκαλύπτει το onalert.gr επικαλούμενο έγκυρες διπλωματικές πηγές, το Ινστιτούτο από το Πανεπιστήμιο του Ροστόκ, στο οποίο ανήκει το ερευνητικό πλοίο, έχει υποβάλλει αίτημα στην Επιτροπή Χορήγησης Αδειών Ερευνών Θαλάσσης του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για να λάβει τη μόνη νόμιμη άδεια που θα του επιτρέψουν να πραγματοποιήσει τις έρευνες στις δυο περιοχές νότια της Κρήτης.
Τα ψέμματα της Μιλλιέτ
Η τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ που πανηγύριζε με άρθρο της για το θέμα με τίτλο: «Η άδεια από την Τουρκία που θα τρελάνει Ελλάδα και Κύπρο», εκτός από όλες τις ανακρίβειες που έγραφε έκανε λάθος μέχρι και το Πανεπιστήμιο στο οποίο ανήκει το ερευνητικό σκάφος R/V Maria S. Merian. Το σκάφος, ανήκει στο Leibniz Institute for Baltic Sea Research.
Το γερμανικό ερευνητικό σκάφος αναμένεται να πλεύσει στις 3-4 Μαρτίου στα ανοιχτά της Κύπρου για επιστημονικές έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα 4, 5, 6, 7 της κυπριακής ΑΟΖ.
Τόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες του onalert.gr όσο και σύμφωνα τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΚΥΠΕ, έχουν δοθεί νόμιμα οι άδειες, τόσο από Ελλάδα, όσο και από Κύπρο, ενώ οι σχετικές τουρκικές navtex που εκδόθηκαν για όλη την περιοχή είναι παράτυπες και έχουν ήδη ακυρωθεί με αντι-navtex.
Το πλοίο έχει πάρει κανονικά όλες τις άδειες. Οι Τούρκοι όμως, όπως πάντα πάνε να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.
Αναχώρησε από τη Λεμεσό το σκάφος πλωτό γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, Saipem 12000, το οποίο την περασμένη βδομάδα εμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία να προσεγγίσει το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
Το γεωτρύπανο βρίσκεται ανοικτά της Πάφου και κατευθύνεται προς στο Μαρόκο, όπου αναμένεται να φθάσει τις 9 Μαρτίου, για την πραγματοποίηση προγραμματισμένης γεώτρησης.
Στο μεταξύ, στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να φθάσουν στη Λεμεσό δύο ερευνητικά σκάφη, που εξασφάλισε η Exxon Mobil, για την συγκέντρωση τεχνικών και γεωλογικών στοιχείων από το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.
Τα σκάφη αυτά, τα οποία είναι εξοπλισμένα με τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ, θα επιλέξουν δυο στόχους στους οποίους αναμένεται να γίνουν ταυτόχρονες ή διαδοχικές γεωτρήσεις το φθινόπωρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου