Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Βέλγιο: Και πυρηνικοί σταθμοί στους στόχους των τρομοκρατών


Σοκ προκαλούν οι νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αποδεικνύουν ότι οι τρομοκράτες που χτύπησαν τις Βρυξέλλες είχαν στην πραγματικότητα ακόμα πιο φρικτά σχέδια. Οπως αποκαλύπτει η βελγική ενημερωτική ιστοσελίδα DH, οι τρομοκράτες αναγκάστηκαν να δράσουν πιο γρήγορα γιατί είχαν αντιληφθεί ότι έχουν περικυκλωθεί από την αστυνομία μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ. Στην πραγματικότητα τα σχέδια τους ήταν να χτυπήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Βελγίου. Μάλιστα κατά τις έρευνες των αρχών βρέθηκε βίντεο στο οποίο οι τρομοκράτες κατέγραφαν τις κινήσεις του διευθυντή των πυρηνικών σταθμών!


Από τους τρεις βομβιστές του αεροδρομίου Ζάβεντεμ, μόνο για τον έναν, τον Ιμπραήμ ελ Μπακράουι, τον μεσαίο στο γνωστό καρέ από τις κάμερες ασφαλείας, υπάρχει η βεβαιότητα ότι είναι νεκρός. Ο άνδρας στα δεξιά του δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη, ενώ εκείνος που βρίσκεται στα αριστερά του ελ Μπακράουι, με το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου και το ανοιχτόχρωμο μπουφάν, έχει ταυτοποιηθεί.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν είναι απολύτως σαφές εάν σκοτώθηκε κατά την ανατίναξη της αποσκευής-βόμβας που φαίνεται να μεταφέρει με το καρότσι. Πρόκειται για τον 24χρονο Ναζίμ Λααχράουι, ο οποίος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τις βελγικές και αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας που ερευνούν την υπόθεση, είναι νεκρός.

Προηγουμένως, υποτίθεται ότι η βελγική αστυνομία είχε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό σε όλη τη χώρα προκειμένου να συλλάβει τον Λααχράουι, καθώς είχε θεωρηθεί ότι δεν ανατινάχτηκε σαν καμικάζι βομβιστής μαζί με τους συνεργούς του, αλλά ότι είχε δραπετεύσει από το μακελειό του αεροδρομίου.

Για τον καμικάζι-βομβιστή του μετρό, τον Καρίμ αλ Μπακράουι, αδελφό του Ιμπραήμ που αιματοκύλισε το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, επικρατεί βεβαιότητα στις αρχές ότι ανατινάχθηκε στο όνομα του Αλλάχ και του Ισλαμικού κράτους, πυροδοτώντας τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στον πολυσύχναστο σταθμό του μετρό Μάελμπεκ.

Μια κάποια ασάφεια περιβάλλει επίσης τον ρόλο του Ναζίμ Λααχράουι, ο οποίος θεωρείται ότι ήταν ο κατεξοχήν ειδικός στην κατασκευή βομβών και εκρηκτικών μηχανισμών. Αυτό όμως διαψεύδεται πλέον από τις διωκτικές υπηρεσίες, καθώς φαίνεται πιθανότερο ότι όλοι όσοι ενεπλάκησαν στις μαζικές φονικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και το Παρίσι, είχαν εκπαιδευτεί καταλλήλως από το κράτος των Τζιχαντιστών.

Παρόλ' αυτά, ο Λααχράουι φέρεται να ήταν ο κατασκευαστής των «γιλέκων-αυτοκτονίας» με τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στο Παρίσι. Γενετικό υλικό που αποδόθηκε σε αυτόν είχε βρεθεί στα υπολείμματα που απέμειναν στα σημεία των πολύνεκρων τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης διαψεύδει πως η Τουρκία είχε απελάσει στη χώρα του τον έναν καμικάζι

Η Τουρκία είχε απελάσει έναν από τους δράστες των επιθέσεων των Βρυξελλών στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο, όπως ισχυρίστηκε η Άγκυρα, ενώ οι βελγικές αρχές δεν ήταν ενήμερες για τις πιθανές σχέσεις του με την τρομοκρατία, δήλωσε απόψε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Κουν Χέενς.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως οι τουρκικές αρχές είχαν συλλάβει τον έναν από τους υπόπτους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες στα σύνορα με τη Συρία και τον είχαν απελάσει στο Βέλγιο, όμως οι βελγικές αρχές αψήφησαν τις προειδοποιήσεις της Άγκυρας και τον άφησαν ελεύθερο.

«Τότε δεν είχαμε καμιά πληροφορία σχετικά με τους δεσμούς αυτού του προσώπου με την τρομοκρατία: επρόκειτο για ένα πρόσωπο που είχε καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα κι απελευθερώθηκε υπό όρους. Όταν απελάθηκε, εάν όλα συνέβησαν όπως μου τα μετέφεραν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, (απελάθηκε) στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο», ήταν η απάντηση του Χέενς, που έκανε δηλώσεις στον ολλανδόφωνο βελγικό τηλεοπτικό σταθμό VRT.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είχε δηλώσει υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο λίγο μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ότι το πρόσωπο που είχε συλληφθεί ήταν ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι, που σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις των βελγικών αρχών ήταν ο ένας από τους δύο βομβιστές-καμικάζι που πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν ζωστεί στο διεθνές αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας.

Kατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Φινλανδία σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε ότι 3.128 φερόμενοι ως ξένοι τζιχαντιστές έχουν απελαθεί από τη χώρα του μετά το 2011, ενώ άλλοι περίπου χίλιοι κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.

Ολιγωρία της αστυνομίας

Δυσπιστία για την αποτελεσματικότητα και την επάρκεια της βελγικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εγείρουν οι πληροφορίες ότι οι τρομοκράτες των Βρυξελλών ήταν ήδη υπό παρακολούθηση ως ύποπτοι για νέο ενδεχόμενο χτύπημα.

Οι αδελφοί Μπακράουι είχαν νοικιάσει τη γιάφκα στην οποία ανευρέθησαν, ήδη από την Τρίτη, υλικά παρασκευής εκρηκτικών μηχανισμών, μια σημαία του ISIS, αλλά και η βαλίτσα που περιείχε την πιο ισχυρή από τις βόμβες που προορίζονταν για το αεροδρόμιο Ζάβεντεμ.

Εικάζεται ότι το πιο φονικό από τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους οι τρομοκράτες, αφέθηκε πίσω στο διαμέρισμα, διότι, κατά λάθος, το γραφείο ταξί το οποίο είχαν καλέσει, έστειλε ένα κανονικό αυτοκίνητο αντί για μίνι-βαν.

Καταλύτης ο Αμπντελσλάμ

Στο διαμέρισμα της συνοικίας Μόλενμπεκ φαίνεται ότι είχε διαμείνει και ο τελευταίος επιζών από τους βομβιστές του Παρισιού, ο Σαλάχ Αμπντελσλάμ, ο οποίος συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία τέσσερις ημέρες πριν από τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών. Ο Λααχράουι ήταν πιθανότατα στενός συνεργάτης του Αμπντελσλάμ, μολονότι περιφερόταν με πλαστή βελγική ταυτότητα και το όνομα Σουφιάν Καγιάλ.

Ο Ναζίμ Λααχράουι είχε ταξιδέψει στην Συρία το 2013, πιθανώς για «επιμόρφωση» σχετικά με την κατασκευή εκρηκτικών και κατεζητείτο από τις βελγικές αρχές, κάτι που ίσχυε επίσης για τους αδελφούς Μπακράουι. Όμως, αφ' ενός κανείς τους δεν συνελήφθη πριν τα τραγικά γεγονότα της Τρίτης, ενώ αντιθέτως η σύλληψη του Αμπντελσλάμ επιτάχυνε την οργάνωση του διπλού χτυπήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: