Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

«Θεσσαλονίκη: Γεύσεις από την Ανατολή ως τη Δύση» - Το 1ο Συνέδριο Γαστρονομίας από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ!


Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με πραγματικά ξεχωριστό χαρακτήρα.Ένα χαρακτήρα που σε μεγάλο βαθμό διαμορφώθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα από την πληθώρα ανθρώπων προερχόμενων από διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες και συνήθειες, τους οποίους η ιστορία έφερε δίπλα δίπλα τον ένα στον άλλο στα στενά σοκάκια της πόλης μας.Οι άνθρωποι κουβαλάνε την ιστορία της οικογένειας τους, της φυλής τους, των προγόνων τους, και μοιράζονται αυτή την ιστορία με τους δικούς τους ανθρώπους, συνήθως γύρω από ένα τραπέζι.



Το ότι γύρω από ένα πιάτο φαγητό αναπαράγεται η ιστορία και η κουλτούρα των ανθρώπων, κάνει τη μελέτη της γαστρονομικής ιστορίας ενός τόπου μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση.

Με αυτό το σκεπτικό, ο τομέας Μαγειρικής & Αρτοζαχαροπλαστικής του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ διοργανώνει το πρώτο Συνέδριο Γαστρονομίας στην Ελλάδα, το οποίο και είναι αφιερωμένο στη Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της που διαμόρφωσαν τη γαστρονομική της ιστορία και τον ίδιο τον χαρακτήρα της.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συνεδρίου μας είναι ότι το βάρος δίνεται στη διαφορετικότητα των ανθρώπων, θρησκειών, γλωσσών, συνηθειών και παραδόσεων που μέσα από την κουζίνα τους επηρέασαν τη Θεσσαλονίκη.

Θα ακούσουμε για την Ποντιακή, Μικρασιατική, Κρητική κουζίνα, καθώς και για την Αρμένικη, Εβραϊκή, Οθωμανική αλλά και την Αθωνική και Ιταλική κουζίνα.

Θα ακούσουμε για τους ανθρώπους αυτών των κοινοτήτων που επηρέασαν την πόλη, θα μάθουμε για τις συνήθειες και τις παραδόσεις τους και βεβαίως θα γευτούμε και την κουζίνα που μοιραζόταν στο τραπέζι τους στις χαρές και τις λύπες της ζωής τους στην όμορφη και ξεχωριστή πόλη μας.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Μαρτίου στην αίθουσα Αριστοτέλης του ξενοδοχείου Makedonia Palace, και ώρες 12:00 – 18:00 και είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Eίσοδος Ελεύθερη.


Πρόγραμμα Συνεδρίου

12:00 – 12:30 Προσέλευση
12:30 – 13:00 Χαιρετισμοί

Group A
13:00 – 15:00 Live Μαγειρική και γευστικές δοκιμές των κουζινών του Group Α

13:00 – 13:30 Σεφαραδίτικη Κουζίνα από εκπροσώπους της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης
13:30 – 14:00 Οθωμανική Κουζίνα από εκπροσώπους του Τουρκικού Εστιατορίου ΑΥΗΑΝ
14:00 – 14:30 Ιταλική Κουζίνα από εκπροσώπους του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του εστιατορίου Mare e Monti.
14:30 – 15:00 Αρμένικη Κουζίνα από εκπροσώπους του εστιατορίου Erebuni

-
15:00 – 15:15 Χαιρετισμός από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος
15:15 – 15:30 Ομιλία από εκπρόσωπο των Οίνων Βορείου Ελλάδος
-

Group B
15:30 – 17:30 Live Μαγειρική και γευστικές δοκιμές των κουζινών του Group Β

15:30 – 16:00 Αθωνική Κουζίνα από τον πάτερ Χαρίτων του Αγίου Όρους
16:00 – 16:30 Μικρασιατική Κουζίνα από εκπροσώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου Προσφύγων Μικρασιατών
16:30 – 17:00 Ποντιακή Κουζίνα από εκπροσώπους του Σωματείου Αγ. Γεωργίου Περιστερεώτα
17:00 – 17:30 Κρητική Κουζίνα από εκπροσώπους του Λαογραφικού Συλλόγου Κρητών Θεσσαλονίκης

Το συνέδριο απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου της εστίασης, δημοσιογράφους, food bloggers, σπουδαστές επισιτιστικών τμημάτων σχολών, καθώς και στο ευρύτερο κοινό που επιθυμεί να ενημερωθεί για την γευστική ιστορία της πόλης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: