Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Διαφωνία Κοντονή - FIFA για το Κύπελλο, έρχεται το... GREXIT

Προς την έξοδο από τις διεθνείς διοργανώσεις οδεύει το ελληνικό ποδόσφαιρο (εθνικές ομάδες και σύλλογοι) μετά την άκαρπη συνάντηση του υφυπουργού Σταύρου Κοντονή με τους ανθρώπους της FIFA, της UEFA και της ΕΠΟ. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κωστάκης Κουτσοκούμνης (πρόεδρος της Κυπριακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας), δεν υπήρξε συμφωνία στο θέμα της διακοπής του Κυπέλλου Ελλάδος, γεγονός που οδηγεί στην αποβολή του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις.



Η FIFA θα δώσει στην Ελλάδα μια εβδομάδα διορία για την επανεκκίνηση του Κυπέλλου, κάτι που αν δεν γίνει θα οδηγήσει στην αποβολή της ΕΠΟ από τη FIFA. 

Την διεξαγωγή των αγώνων του Κυπέλλου κεκλεισμένων των θυρών και με ξένο διαιτητή πρότεινε η FIFA, με τον κ.Κοντονή να το σκέφτεται αρκεί να υπάρξει κάθαρση στην ΕΠΟ και να αποβληθούν όσοι διώκονται ποινικά

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Κουτσοκούμνη:

«Οι όροι εντολής που πήραμε από την FIFA, ήταν να συζητήσουμε με τον Υπουργό για το Κύπελλο, αλλά και θέματα που αφορούν το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, ο Υπουργός θα δει κάποια θέματα, καθώς είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει, υποδεικνύοντας στην FIFA αυτά που απαιτούνται.

Αναφορικά με το πρώτο, δεν έχουμε την σύμφωνη γνώμη του υπουργού για επανεκκίνηση του Κυπέλλου. Θέτει ζητήματα εξυγίανσης για να ξεκινήσει πάλι την διοργάνωση. Θα δουλέψουμε εσωτερικά για την εξυγίανση διάφορων επιτροπών, όμως δεν μπορούμε να το θέσουμε ως όρο για επανεκκίνηση του Κυπέλλου. Αφορά την Επιτροπή Δεοντολογίας και κάποιες άλλες.

Μέχρι 1η Απριλίου πρέπει να ξεκινήσει το Κύπελλο. Αυτή η επιθυμία δεν θα υλοποιηθεί όπως φαίνεται. Εμείς, θα αναφέρουμε στο εκτελεστικό όργανο της FIFA τι έγινε και θα πάρει τις αποφάσεις του. Τα νέα δεν είναι καλά από την εμπειρία μας. Λυπάμαι για την εξέλιξη, δεν είναι καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήταν εποικοδομητική η συνάντηση για πολλά θέματα.

Από την άλλη, θα μπορούσαμε να δούμε θέματα του υπουργού για να σταματήσει όλες τις διοργανώσεις. Στοχευμένα το Κύπελλο δεν το δεχόμαστε. Αν τα έκλεινε όλα ο Υπουργός, δηλαδή και το πρωτάθλημα, θα το βλέπαμε διαφορετικά για λόγους κοινωνικής αναταραχής. Μακάρι να δοθεί μια εβδομάδα διορία για να αναθεωρήσει ο υπουργός, αλλιώς τα νέα δεν θα είναι καλά. Η FIFA θα διώξει την ΕΠΟ από τους κόλπους της.

Δεν γνωρίζουμε ποια ειδικά πρόσωπα συμμετέχουν στην επιτροπής Δεοντολογίας και θα το εξετάσουμε. Θα πρέπει να ξεκινήσει το Κύπελλο, υπάρχουν μέτρα όπως το κεκλεισμένων των θυρών, ακόμα και η ουδέτερη έδρα. Θα μπορούσαμε να έχουμε κεκλεισμένων των θυρών και με ξένο διαιτητή. Εμείς μπορούμε να κατεβάσουμε ξένο διαιτητή, αν το θέλουν οι ομάδες. Κατά την άποψή μας, θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την άρση της απόφασης. Ο Υπουργός τα συζητάει, αλλά περιμένει να δει πράγματα από την ΕΠΟ.

Αν δεν ξεκινήσει το Κύπελλο και αποκλειστεί η ΕΠΟ, δεν θα έχουμε ούτε την Εθνική στις ξένες διοργανώσεις, ούτε τους συλλόγους, ούτε οι αξιωματούχοι της ΕΠΟ θα μπορούν να μετέχουν σε ξένους θεσμούς και συναντήσεις. Επίσης, η Ελλάδα θα χάσει μια ομάδα στο Europa League. Όσο για τους Έλληνες παίκτες που παίξουν στο εξωτερικό και έχουν συμβόλαιο με ομάδες, συνεχίζουν κανονικά».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης τόνισε:

«Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω. Όσα ακούστηκαν εκφράζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτές είναι οι θέσεις του ποδοσφαίρου. Είμαστε σε αναμονή εξελίξεων. Τίποτε άλλο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι κάτι διαφορετικό. Άλλο αυτό κι άλλο το αυτοδιοίκητο που πηγάζει από τη FIFA και την UEFA. Μακάρι να εξαρτιόταν από μένα για να λυθεί το θέμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: