Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Τώρα θυμήθηκε η κυβέρνηση τα κλειστά κέντρα κράτησης


Από το αποτυχημένο δόγμα των ανοικτών συνόρων που οδήγησε στην μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα εγκλωβισμού και διαλογής των προσφύγων, η κυβέρνηση περνά στην πολιτική της αποτροπής και των κλειστών κέντρων κράτησης. Το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες θα κάνει πιο δύσκολη την εφαρμογή της ούτως ή άλλως πολύπλοκης και με πολλά γκρίζα σημεία συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Τα κράτη θα επιμείνουν στο κλείσιμο των συνόρων, αφήνοντας την απομονωμένη πια Ελλάδα με το πρόβλημα της υποδοχής και της διαλογής των μεταναστών. Είναι αμφίβολο εάν τα ευρωπαϊκά κράτη θα δεχθούν αύξηση του αριθμού των προσφύγων στο έδαφός τους, πέρα από τις 72.000 θέσεις που έχουν απομείνει, ενώ και οι τρομαγμένες ευρωπαϊκές κοινωνίες δύσκολα θα εμφανιστούν αλληλέγγυες.


Όσο κι αν είναι άδικο αφού οι πρόσφυγες είναι τα πρώτα θύματα του ISIS, τα γεγονότα θα στρέψουν την προσοχή στα μέτρα ασφαλείας, θα ενισχύσουν τις ξενοφοβικές τάσεις και θα επισφραγίσουν την σκλήρυνση της στάσης των ευρωπαϊκών κρατών έναντι των προσφύγων και μεταναστών, όπως είχε ξεκινήσει μετά τα χτυπήματα στο Παρίσι. 

Εν τω μεταξύ η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τα προβλήματα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

 Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσέφυγε χθες για βοήθεια στην Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να πιεστεί η Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία. Όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη «κατά την επικοινωνία του έλληνα πρωθυπουργού και της γερμανίδας καγκελαρίου, ζητήθηκε από την κ. Merkel η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας καθώς και η στήριξη της Ελλάδας σε υλικοτεχνικό επίπεδο». Η κ. Γεροβασίλη δεν έκρυψε την ανησυχία της κυβέρνησης για την τήρηση της συμφωνίας σημειώνοντας ότι «θα θέλαμε οι προσφυγικές ροές να έχουν μειωθεί... χθες», ωστόσο πρόσθεσε η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και για τον λόγο αυτό ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε κύκλο τηλεφωνικών επαφών. Στις τρεις πρώτες ημέρες της εφαρμογής το Συντονιστικό κατέγραψε περί τις 2.000 νέες αφίξεις. 

Καθώς τα βόρεια σύνορα παραμένουν σφραγισμένα, ο αριθμός των εγκλωβισμένων έχει ξεπεράσει στις 52.000 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι εκτός των επίσημων δομών. 

Η εικόνα είναι ζοφερή: 

-από την Μυτιλήνη μεταφέρθηκαν χθες 150 παράνομοι μετανάστες με χειροπέδες, μερικοί εκ των οποίων είχαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, για να κρατηθούν στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου. Στα νησιά όμως βρίσκονται και μετανάστες που δεν έχουν περάσει από τα hotspots προκειμένουν να μην συλληφθούν αφού δεν δικαιούνται άσυλο. 

-Καθώς τα σύνορα παραμένουν κλειστά, στην Ειδομένη οι μισοί πρόσφυγες πραγματοποιούν διαμαρτυρία και συγκρούονται με τους άλλους μισούς για το αν θα επιτρέψουν τρόφιμα να φθάσουν στους καταυλισμούς τους. Οι πλέον απελπισμένοι θεωρούν ότι μόνο έτσι θα πιέσουν να ανοίξουν τα σύνορα. Η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη και το κλίμα βίας είναι διάχυτο. 

-Μετά την απόπειρα δύο προσφύγων να αυτοπυρποληθούν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις απέσυραν του εθελοντές τους προσωρινά από την Ειδομένη λόγω ακριβώς της έκκρυθμης κατάστασης. 

-Οι υπεύθυνοι ωθούν τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την Ειδομένη, χωρίς ωστόσο να τους λένε που να πάνε αφού οι επίσημες δομές φιλλοξενίας είναι γεμάτες και δεν υπάρχουν θέσεις. Το Συντονιστικό εργάζεται για να δημιουργήσει 10.000 θέσεις επιπλέον και θα συνεχίσει και την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο θα πρέπει να φιλοξενηθούν και εκείνοι που βρίσκονται στα νησιά τα οποία πρέπει να εκκενωθούν από τους παλιότερους αφιχθέντες όπως προβλέπεται από την Συμφωνία της ΕΕ. 

-Ενδεικτικό της εγκατάλειψης όλων των συνθημάτων περί αλληλεγγύης και ανθρωπισμού από την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει μέρος των δραστηριοτήτων που είχε αναπτύξει στα ελληνικά νησιά, λόγω της αντίθεσής της στη μετατροπή ορισμένων hotspot σε κλειστά κέντρα κράτησης.

Μετά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας «οι χώροι αυτοί μετατρέπονται τώρα σε κέντρα κράτησης. Αναλόγως, και σύμφωνα με την πολιτική μας ενάντια στην υποχρεωτική κράτηση, έχουμε διακόψει ορισμένες από τις δράσεις μας σε όλα τα κλειστά κέντρα στα νησιά, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών μετακίνησης από και προς τους χώρους αυτούς» αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία. 

Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει την ανησυχία της «για το γεγονός ότι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας εφαρμόζεται πριν τεθούν σε ισχύ οι απαιτούμενες εγγυήσεις στην Ελλάδα». «Προς το παρόν» αναφέρει, «η Ελλάδα δεν έχει επαρκή ικανότητα στα νησιά για την αξιολόγηση αιτημάτων ασύλου, ούτε διαθέτει τις κατάλληλες συνθήκες για τη στέγαση των ανθρώπων με αξιοπρέπεια και ασφάλεια ώσπου να εξεταστεί το αίτημά τους”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: