Ενέσεις Botox που μπλοκάρουν τις εκφράσεις θλίψης στο πρόσωπο προσφέρουν σημαντική βελτίωση σε μια μερίδα ασθενών με κατάθλιψη, δείχνει νέα, μικρή δοκιμή, η οποία έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες μελέτες.Η ιδέα της χρήσης μιας αντιρυτιδικής θεραπείας για την κατάθλιψη θα προκαλούσε έκπληξη σε πολλούς, όχι όμως και στον Κάρολο Δαρβίνο. Πριν από σχεδόν 150 χρόνια, ο πατέρας της εξέλιξης διατύπωσε πρώτος τη θεωρία ότι οι εκφράσεις του προσώπου όχι μόνο επικοινωνούν τα συναισθήματά μας, αλλά επιπλέον τα ενισχύουν, καθώς μεταφέρουν ερεθίσματα πίσω στον εγκέφαλο.Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν έκτοτε δείχνουν να επιβεβαιώνουν ότι τα νεύρα που συνδέουν τον εγκέφαλο με το πρόσωπο και κινούν τους προσωπικούς μυς μεταδίδουν αισθητικές πληροφορίες πίσω προς τον εγκέφαλο, επηρεάζοντας έτσι τη διάθεσή μας: το χαμόγελο μας κάνει πιο ευτυχισμένους, το συνοφρύωμα πιο θλιμμένους.
«Υπάρχουν αρκετά νεύρα, περίπου 12, που περνούν κατευθείαν στον εγκέφαλο μέσω του κρανίου. Παλαιότερα εστιαζόμασταν στα μηνύματα, ή σήματα, που μεταδίδονται προς τα έξω [προς το πρόσωπο]. Δεν έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε τα εισερχόμενα σήματα» σχολιάζει στη Washington Post o Νόρμαν Ρόζενταλ, έγκριτος ψυχίατρος του Πανεπιστημίου του Τζόρτζταουν στις ΗΠΑ.
Ο Ρόζενταλ ανέλαβε να διερευνήσει το θέμα όταν ενημερώθηκε από έναν δερματολόγο, τον Έρικ Φίνζi, ότι ορισμένοι καταθλιπτικοί πελάτες του που υποβλήθηκαν σε ενέσεις Botox άρχισαν να αισθάνονται καλύτερα.
Η μελέτη του Ρόζενταλ, η οποία δημοσιεύεται στο Journal of Psychiatric Research, έδειξε ότι οι ενέσεις Botox (οι οποίες περιέχουν τη νευροπαραλυτική τοξίνη της αλλαντίασης και προκαλούν προσωρινή παράλυση στους μυς) οδήγησε σε μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων κατά 50% σε 17 από τους 33 εθελοντές της διπλά τυφλής μελέτης. Μάλιστα το 27% των εθελοντών είδε την κατάθλιψη να εξαφανίζεται.
Τα ευρήματα αυτά βρίσκονται σε συμφωνία με δύο προηγούμενες, αντίστοιχα μικρές μελέτες, από τις οποίες η τελευταία δημοσιεύτηκε το 2012 από γερμανούς ερευνητές.
Μέχρι όμως να σχεδιαστούν και να ολοκληρωθούν μεγαλύτερες, πιο αξιόπιστες μελέτες, η ιδέα της χρήσης Botox στην κατάθλιψη μάλλον θα παραμένει αμφιλεγόμενη.
Ο ίδιος ο Δρ Ρόσενταλ δεν πτοείται από το σκεπτικισμό των συναδέλφων του. Όπως επισημαίνει, πολλοί τον θεώρησαν τρελό πριν από 30 χρόνια, όταν πρότεινε την ιδέα της εποχικής κατάθλιψης, μιας παθολογικής πτώσης της διάθεσης που εμφανίζεται συνήθως τους χειμερινούς μήνες.
Σήμερα η εποχική κατάθλιψη είναι αναγνωρισμένη ασθένεια και ορισμένες φορές αντιμετωπίζεται με τη χρήση ισχυρού τεχνητού φωτισμού, όπως είχε προτείνει ο Ρόσενταλ.
Ας ελπίσουμε ότι έχει δίκιο και τώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου