Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι αδέξιοι Ευρωπαίοι και η ελληνική αμηχανία


Θα “χτυπήσει” η Ρωσία του Πούτιν στρατιωτικά την Ουκρανία; Όλος ο κόσμος αναμένει την απάντηση . Κανείς δεν μπορεί να την δώσει με βεβαιότητα αλλά εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν. Ένας απόστρατος στρατηγός με γνώσεις διεθνών σχέσεων μοιράζεται τις εκτιμήσεις του. Όχι μόνο για το τι θα κάνει η Ρωσία,αλλά και για την αντίδραση της ΕΕ και της Ελλάδας.

Σύμφωνα με όσα είπε στο Onalert:

• Δεν πρβλέπω στρατιωτική κλιμάκωση αλλά η απειλή χρήσεως στρατιωτικής ισχύος θα είναι ένα βασικό εργαλείο από την πλευρά του Πουτιν.

•Η Ρωσία δεν επιθυμεί στρατιωτική λύση και δεν νομίζω ότι την συμφέρει.

•Παντελής απουσία του… part-time Υπουργού Εξωτερικών…Aν και δεν έχει θεσμικό ρόλο καθόσον το λεγόμενο “Υπουργείο Εξωτερικών"της ΕΕ δηλαδή  η Ευρωπαική Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσεως (European External Action Service) και η επικεφαλής Bαρώνη Ashton έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο.

•Παρ' όλα αυτά ο κ. Βενιζέλος θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα είχαν και σκοπό να δηλωθεί με εμφατικό τρόπο το ενδιαφερον της Χωρας

•Ο χειρισμός της κρίσης από πλευράς ΕΕ (Crisis Management) μάλλον παιδαριώδης θεωρείται δίοτι δεν μπόρεσε να ελέγξει την κλιμάκωση και κυρίως να την οδηγήσει σε  ελεγχόμενη αποκλιμάκωση...Ούτε υπήρχε στρατηγικό σχέδιο.

•Η Πολωνία η οποία μετά τις "ταλαιπωρίες" που υπέστη από τον δυτικό αλλά και ανατολικό της γείτονα στον Α και Β Παγκόσμιο πόλεμο επανερχέται πλέον στην περιοχή ωςπεριφερειακός παίκτης ασφαλείας αλλά καθόλου ψύχραιμος αφού υπεισέρχονται συναισθηματικοί λόγοι με αποτέλεσμα να κάνει σπασμωδικές κινήσεις. Η χώρα αυτή μέσω του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προσπαθεί να προωθήσει τα γεωπολιτικά της συμφέροντα σε αυτη την ευαιασθητη περιφερεια και να "αυξησει το επίπεδο ασφαλείας.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι τα συμφέροντα της χώρας μας ταυτίζονται με τις κυρίαρχες τάσεις στην ΕΕ. Απαιτείται προσεκτική ανάλυση για τις επιπτώσεις και στρατηγικό σχέδιο έτσι ώστε ούτε να συγκρουστούμε με εταιρους και συμμάχους αλλά ούτε να δημιουργησουμε κρίση στις σχεσεις μας με την Ρωσική Ομοσπονδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: