Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συνάντηση Γ.Παπαδιώτη με το τοπικό ''Το Ποτάμι''


Η τοπική ομάδα "Ποτάμι'' Ιωαννίνων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα που απεύθυνε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων προς τα κόμματα της Βουλής, τους βουλευτές Ιωαννίνων και την Αν. Υπουργό Οικονομικών κ.Όλγα-Νάντια Βαλαβάνη για το θέμα των υψηλών αντικειμενικών αξιών στο Δήμο Ιωαννιτών και τις επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων και την οικονομική λειτουργία της πόλης.Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα αναμένεται έως και το τέλος Ιουνίου.


Με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα έρθουν και αναπροσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ. Αναμένεται μείωση 20% κατά μέσο όρο των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές που οι τιμές ζώνης που εφαρμόζει η εφορία είναι υψηλότερες από τις εμπορικές αξίες. Συνεπώς στις περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν κατά πολύ τις τιμές που επικρατούν στην αγορά, το ποσοστό της μείωσης των τιμών θα είναι μεγαλύτερο, ενώ αντίθετα σε περιοχές που η διαφορά είναι μικρή η μείωση των τιμών ζώνης θα είναι κάτω από 20%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Tράπεζας της Eλλάδος, οι αντικειμενικές αξίες είναι σήμερα περίπου 15%-20% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πραγματικές.Όμως στις ισχύουσες από το έτος 2007 αντικειμενικές τιμές ακινήτων, κυρίως στο Δήμο Ιωαννιτών και σε όμορους Δήμους πιθανόν να απαιτείται μεγαλύτερη μείωση από την τάξη του 20%. Ειδικότερα αν ληφθούν υπόψη ότι:

1) H δραματική επιδείνωση στους δείκτες τιμών, συναλλαγών ακινήτων, χρηματοδότησης με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, της Τράπεζας της Ελλάδος και της τοπικής αγοράς, 
2) Την κατακόρυφη πτώση του όγκου της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας στην Ήπειρο, 
3) Την αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τον Δήμο, οι οποίες σχετίζονται με ακίνητα και προσδιορίζονται με βάση την αντικειμενική τους αξία (εισφορές σε χρήμα, αποζημιώσεις λόγω προσκύρωσης) αλλά και 
4) Το υψηλό οικονομικό κόστος για το Δήμο σε περιπτώσεις αποζημίωσης κατόχων ακινήτων, για τον προσδιορισμό των οποίων λαμβάνεται υπόψη και η αντικειμενική αξία ακινήτων γίνεται αντιληπτό ότι η διατήρηση τους στα σημερινά επίπεδα επιδεινώνει κάθε δραστηριότητα και κάθε οικονομικό δείκτη που σχετίζεται με την αγορά ακινήτων και την οικοδομική δραστηριότητα ( όπως τιμές ακινήτων, αγοραπωλησίες, κόστος κατασκευής, απασχόληση).
Η τοπική ομάδα το Ποτάμι Ιωαννίνων δεσμεύεται ότι θα μεταφέρει τους παραπάνω προβληματισμούς στην κοινοβουλευτική ομάδα προτείνοντας να εργαστεί στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού των εμπορικών και πραγματικών αντικειμενικών αξιών και να επανεξετάσει το συντελεστή εμπορικότητας δεδομένου ότι στη σημερινή συγκυρία της οικονομικής κρίσης η εμπορικότητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Η στοχευμένη αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών στη βάση των δύσκολων συνθηκών αλλά και των προκλήσεων του σήμερα, μπορεί να επανεκκινήσει τους τομείς της κτηματαγοράς και της οικοδομής, να συμπαρασύρει σε ανοδική τροχιά πληθώρα άλλων επαγγελμάτων που σχετίζονται άμεσα με τους κλάδους αυτούς, μπορεί να αποτελέσει προϋπόθεση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας γι αυτό και η δημιουργία κινήτρων από την πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση είναι επιβεβλημένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: