Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters: Δεν θα πληρωθεί αύριο το ΔΝΤ


Η Ελλάδα δεν θα πληρώσει την δόση 1.6 δισεκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ την Τρίτη, ανέφερε έλληνας αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.Όπως είχε αναφέρει σε δηλώσεις της, αμέσως μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, η Κ. Λαγκάρντ, εάν δεν πληρωθεί η δόση έως το βράδυ της Τρίτης υπάρχει μία σειρά διαδικασιών, τις οποίες θα πρέπει να ενεργοποιήσω. Όμως τεχνικά, εάν μία χώρα δεν πληρώσει στην ώρα της, αρχικά τίθεται σε κατάσταση υπερημερίας από το Ταμείο.


Οι συνέπειες είναι ότι αυτή η χώρα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΔΝΤ έως ότου πληρώσει. Η Ελλάδα παραμένει μέλος του ΔΝΤ. Η Ελλάδα έχει θέσει στη διοίκηση του Ταμείου και έχει πρόσβαση σε τεχνική βοήθεια, υπόκεινται σε επιθεωρήσεις και έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί κεφάλαια, εάν δεν πληρώσει.

Ερωτηθείσα για το πόσο γρήγορα θα ενημερώσει σχετικό το ΔΣ του Ταμείου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η κ. Λαγκάρντ είχε σημειώσει: Εν ευθέτω χρόνο. Αυτή τη στιγμή, ευελπιστώ ότι θα υπάρξει πληρωμή την Τρίτη. Αλλά εάν δεν συμβεί αυτό θα καλέσω άμεσα τη σύγκλιση του διοικητικού συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: