Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

H ιστορική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου


Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου, με ερώτημα την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης των Θεσμών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σχετικώς ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός, επίσης ενημέρωσε για την απόφασή του τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.


Το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι θα συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να λάβει τις σχετικές αποφάσεις, ενώ ο πρωθυπουργός θα στείλει στις Βρυξέλλες επιστολή με την οποία θα ζητά ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ώστε ο λαός «να αποφασίσει ο λαός χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχουν συνάντηση το Σάββατο, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όποιο και αν είναι αυτό. Από την τοποθέτησή του ήταν όμως ξεκάθαρο ότι τάσσεται εναντίον, καθώς, όπως είπε, η πρόταση των δανειστών σημαίνει την αποδοχή μιας αυστηρής λιτότητας δίχως τέλος.

Την τοποθέτηση της κυβέρνησης υπέρ του «όχι» επιβεβαίωσαν ευθέως οι περισσότεροι υπουργοί εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Νίκος Παππάς.

Υπέρ του «όχι» τάχθηκε και ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος.

Υπέρ του «όχι» αναμένεται να κινητοποιηθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός και ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Σχετικές αποφάσεις αναμένεται να πάρει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάσει στις 10 πμ.

Προηγήθηκε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες. Αργά το βράδυ η συνεδρίαση μετατράπηκε σε διευρυμένο Υπουργικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή όλων των αναπληρωτών υπουργών, όπου ελήφθησαν οι αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: