Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Ο εξωσχολικός «ενορχηστρωτής» και πρωταγωνιστής των επιθέσεων εναντίον του άτυχου Βαγγέλη Γιακουμάκη


Ο εξωσχολικός «ενορχηστρωτής» και πρωταγωνιστής των επιθέσεων εναντίον του άτυχου Βαγγέλη Γιακουμάκη, περιγράφεται αναλυτικά στη δικογραφία, όπως και οι επισκέψεις του πρώην σπουδαστή της σχολής, ο οποίος κάτω από άγνωστες συνθήκες, εντελώς ανεξέλεγκτα, έμπαινε παράνομα στο εσωτερικό της «στοχεύοντας» τον 20χρονο σπουδαστή. Στο μεταξύ στις 500 σελίδες δικογραφίας, που περιγράφονται αναλυτικά οι βασανιστικοί εκφοβισμοί του Βαγγέλη Γιακουμάκη, στηρίχθηκε ο Εισαγγελέας και άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση χωρίς προς το παρόν να προσωποποιεί τις κατηγορίες. Με αυτόν τον τρόπο ο δικαστικός λειτουργός επιχειρεί να κρατήσει «ζωντανή» την έρευνα, που μπορεί να οδηγήσει σε κατηγορίες, οι οποίες θα σχετίζονται με τη συμμετοχή δραστών στον θάνατο του άτυχου σπουδαστή, ανεξάρτητα αν αυτός έχει προέλθει από αυτοχειρία ή ανθρωποκτονία. Σε δεύτερο στάδιο να προσδιοριστούν και οι ευθύνες των υπευθύνων της Σχολής, που φέρεται να έδωσαν «έδαφος» στην εκδήλωση αυτών των επιθέσεων.


Ο «εξωσχολικός» εκφοβιστής
Σε μία από τις τελευταίες επισκέψεις του «εξωσχολικού», πολύ κοντά στην εξαφάνιση του Βαγγέλη όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», ο νεαρός ήρθε σε επαφή με τέσσερις φίλους του στο παλιό δωμάτιο του Γιακουμάκη. Εκεί δηλαδή που συνέβαιναν όλα τα βίαια καψόνια στον Βαγγέλη και τον ανάγκασαν να αλλάξει δωμάτιο.Ο φερόμενος «αρχηγός», όπως αναφέρεται σε καταθέσεις, ενημερώθηκε ότι ο Βαγγέλης είχε κλειστεί στο δωμάτιό του και δεν ήθελε να τους δει.«Ο Βαγγέλης δεν ανέβηκε στο δωμάτιο που ήταν όλοι μαζεμένοι. Μόλις το έμαθε ο… (αναφέρεται όνομα) πήγε στο δωμάτιο του Βαγγέλη μαζί με κάποιους από τους φίλους του. Τον έβγαλαν έξω και τότε ο… (αναφέρεται όνομα) απαίτησε από αυτούς να δώσουν το χέρι με τον Βαγγέλη και να συμφωνήσουν ότι δεν θα του δημιουργούν από εδώ και στο εξής προβλήματα. 

Ήξερε ότι ο Βαγγέλης είχε φτάσει στο αμήν», αναφέρεται σε μία από τις καταθέσεις.Στην επίμαχη σχολική περίοδο ο «εξωσχολικός» είχε επισκεφτεί τη Γαλακτοκομική Σχολή τρεις φορές, εκ των οποίων τις δύο μπήκε στη φοιτητική εστία. Η τελευταία φορά, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ήταν τρεις ημέρες (ημέρα Τρίτη) πριν από την εξαφάνιση του παιδιού.Σε αυτή την επίσκεψη φαίνεται να συναντήθηκε και με τον διευθυντή της Σχολής, ο οποίος έτυχε να περνάει από το σημείο όπου βρισκόταν. «Τι κάνεις εσύ εδώ; Φύγε σε παρακαλώ γρήγορα», φέρεται να του είπε ο διευθυντής. 

Άγνωστο παραμένει το κατά πόσο ο νεαρός τον άκουσε ή περίμενε λίγο και στη συνέχεια ανέβηκε, όπως τις προηγούμενες φορές, στα δωμάτια. Την ημέρα, πάντως, της φυγής του 20χρονου και την προηγούμενη από αυτήν έχει βεβαιωθεί από την Ασφάλεια Ιωαννίνων ότι το συγκεκριμένο άτομο δεν πήγε στη Σχολή.

Το τελευταίο bullying
Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Ιωαννίνων είχαν εστιάσει την προσοχή τους και στο τελευταίο σκληρό περιστατικό βίας με θύμα τον Γιακουμάκη που έγινε μόλις δύο εβδομάδες πριν από την εξαφάνισή του και συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου 2015. «Ήταν τότε που τέσσερα άτομα τον έδεσαν σε καρέκλα με σχοινιά και άρχισαν να του δίνουν σφαλιάρες και να τον κοροϊδεύουν. Ο Βαγγέλης φώναξε, αντιστάθηκε και έσκισε κατά λάθος τη μπλούζα ενός εκ των βασανιστών του. 

Τότε ήταν που εκείνος εξοργίστηκε, πήρε τη σκισμένη μπλούζα και την έκανε λουρί στο λαιμό του Βαγγέλη αρχίζοντας να τον σέρνει.Αυτό που δεν έχει απαντηθεί ακόμα είναι σε βάρος ποιων θα ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως όταν και εφόσον αυτή προσωποποιηθεί. Μέχρι στιγμής ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωαννίνων έχει ασκήσει δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατ’ αγνώστων και διώξεις για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και παράνομη βία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος πέντε συμφοιτητών του Βαγγέλη.Ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη, Δημήτρης Μπούκας, δηλώνει στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ότι ο Βαγγέλης δεν αυτοκτόνησε αλλά έπεσε θύμα δολοφονίας: «Πιστεύω ότι την ημέρα της εξαφάνισης ή μερικές ημέρες πριν υπήρξε εμπλοκή ατόμου ή ατόμων που ευθύνονται για το θάνατο του παιδιού. Δεν εννοώ ότι τον ώθησαν σε αυτοκτονία αλλά ότι τον δολοφόνησαν. 

Επίσης, δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για το πότε το πτώμα του παιδιού πήγε στο σημείο όπου τελικά εντοπίστηκε».Η ιατροδικαστική εξέταση που περιλαμβάνεται στη δικογραφία δεν δίνει σαφή εικόνα για τα αίτια του θανάτου, διότι από το σώμα του Βαγγέλη, που βρέθηκε 37 ημέρες μετά, έλειπαν ζωτικά τμήματα, όπως ένα μέρος του λαιμού, τα οποία αφαιρέθηκαν από άγρια ζώα. «Κατηγορηματική διάγνωση ως προς την αιτία και τον τρόπο του θανάτου δεν υπάρχει. Τα ευρήματα, όπως για παράδειγμα το τραύμα στον καρπό, μας προσανατολίζουν προς το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας αλλά δεν μπορούμε επιστημονικά να είμαστε βέβαιοι», εξηγεί ο αρμόδιος ιατροδικαστής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης.

Στην προσπάθειά του να ερμηνεύσει την απόφαση του Εισαγγελέα να ασκήσει δίωξη για ανθρωποκτονία, ενώ μέχρι στιγμής δεν φαινόταν ότι υπήρχαν απτά στοιχεία που να δείχνουν δολοφονία, έμπειρος νομικός που έχει γνώση της υπόθεσης επισημαίνει δύο παραμέτρους. Η πρώτη είναι ότι μόνο έτσι ο Εισαγγελέας θα μπορούσε να περάσει τη σοβαρή αυτή υπόθεση που έχει απασχολήσει το πανελλήνιο στην τακτική ανάκριση, την οποία αναλαμβάνει έμπειρη Ανακρίτρια που θα του κάνει εισήγηση. Και αυτό γιατί για να περάσει στην τακτική ανάκριση πρέπει να υπάρχει κακούργημα και όχι πλημμέλημα όπως είναι οι σωματικές βλάβες.Η δεύτερη παράμετρος, όπως εξηγεί ο ίδιος νομικός, αφορά στον ποινικό κώδικα: «Προβλέπεται ότι οι επικίνδυνες σωματικές βλάβες μπορεί να προξενούν πρόβλημα και στον ψυχικό κόσμο του θύματος. Όταν οι δράστες θεωρηθεί ότι γνωρίζουν ότι με τις πράξεις τους θα οδηγήσουν το θύμα στο θάνατο και έχουν αποδεχτεί ότι το θύμα θα πεθάνει από τις πράξεις τους, τότε μπορεί να ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: