Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

ΕΚΤΑΚΤΟ:Κίνδυνος να μειωθεί το πλαφόν κάτω από τα 60 ευρώ στα ΑΤΜ

Συνάντηση με τις διοικήσεις και εκπροσώπους των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχει αυτήν την ώρα στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός, Γιάνης Βαρουφάκης. Στη σύσκεψη μετέχει και ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας. Σε αυτή τη σύσκεψη έχει τεθεί εάν το όριο 60 ευρώ μπορεί να το αντέξει το σύστημα, καθώς από την Πέμπτη θα μπορούν να λαμβάνουν τις συντάξεις τους και οι συνταξιούχοι και αυτό θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισήγηση του εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε κάνει εισήγηση για όριο αναλήψεων ακόμα και στα 20 ευρώ. 



Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλλει capital controls και να θέσει σε τραπεζική αργία την αγορά μέχρι και τη Δευτέρα, δείχνει πως οι τράπεζες θα ανοίξουν ξανά την Τρίτη, αλλά πολλοί θεωρούν πως αυτό είναι απίθανο χωρίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega που επικαλείται πηγές του τραπεζικού συστήματος, αναφέρουν πως εάν οι τράπεζες άνοιγαν σήμερα τα διαθέσιμα χρήματα που υπήρχαν θα εξαντλούνταν μέσα σε λίγες ώρες.

Τα στελέχη των τραπεζών αναφέρουν πως αυτή θα είναι η εικόνα οποιαδήποτε στιγμή κι αν ανοίξουν οι τράπεζες. Προβλέπουν στιγμές πανικού, κύμα φυγής καταθέσεων και μέσα σε ελάχιστες ώρες οι τράπεζες θα χρεοκοπούσαν. 

Εκτιμούν τα τραπεζικά στελέχη πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία ακόμα και μετά την επόμενη τρίτη οι τράπεζες είναι αμφίβολο εάν θα ανοίξουν και αυτό για να προστατευτούν και οι καταθέσεις και οι πολίτες, αλλά και οι υπάλληλοι των τραπεζών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: