Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Έγιναν τα αποκαλυπτήρια προτομής της Χρυσάνθης Ζιτσαίας στο Δήμο Ζίτσας

Αποδίδοντας τη δέουσα τιμή στην ποιήτρια-λογοτέχνιδα Χρυσάνθη Ζιτσαία ο Δήμος, η τοπική κοινότητα και οι φορείς της Ζίτσας σε μια σεμνή τελετή πραγματοποίησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής που στήθηκε  στη μνήμη της, στην κεντρική πλατεία της Ζίτσας.   Το απόγευμα της Κυριακής (21 Ιουνίου) στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία παρουσία των τοπικών αρχών, εκπροσώπων του πνευματικού κόσμου, των εγγονών και άλλων συγγενών της Χρυσάνθης Ζιτσαίας, ο δισέγγονός της Σωτήρης Μπαλτάς και η 13χρονη Ελένη Παπαγεωργίου ντυμένη με τοπική φορεσιά έκαναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης.

Την τελετή άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος, που αναφέρθηκε στην εμβληματική μορφή της Χρυσάνθης Ζιτσαίας και την απόδοση της οφειλόμενης προς αυτήν, τιμής από το Δήμο και τους τοπικούς φορείς. Ειδικότερα στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος τόνισε: «Σήμερα αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή  σε μια γυναίκα που αν και το μεγαλύτερο μέρος της ζωή της το πέρασε μακριά από τούτο τον τόπο προσπάθησε έμπρακτα για την προώθηση των Ηπειρωτικών ζητημάτων. Δεν ξέχασε ποτέ την πατρογονική της γη, το αποδεικνύουν άλλωστε το λογοτεχνικό της ψευδώνυμο, τα έργα της, και η πρόθυμη συμμετοχή της σε κάθε μορφής εκδήλωσης που αναδείκνυε και διαφύλασσε τα ήθη και τα έθιμα τούτου του τόπου.

Ως Δήμαρχος αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή, γιατί σε τούτη την όμορφη πλατεία εκπληρώνουμε ένα χρέος στο μεγάλο αυτό τέκνο της. Την Χρυσάνθη Ζιτσαία που η μορφή της θα δεσπόζει και θα κοσμεί το χώρο μέσα από το γλυπτό που χρηματοδότησε με δωρεά προς την τοπική κοινότητα ο Μιχάλης Κατσουλίδης και φιλοτέχνησε ο διακεκριμένος γλύπτης  Θεόδωρος Παπαγιάννης.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν  στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας  που αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές καθώς και όλους όσοι μας τιμάτε με την παρουσία σας στην αποψινή τελετή, γιατί μας δίνετε δύναμη και κουράγιο, να συνεχίσουμε τον αγώνα που καταβάλουμε τόσο για την επίλυση των καθημερινών ζητημάτων όσο και για την προώθηση θεμάτων που αφορούν στον πολιτισμό, τα γράμματα και τις τέχνες που λόγω της κρίσης που διέρχεται η χώρα μας θεωρούνται πολυτέλεια αν και δεν θα έπρεπε».

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο  φιλόλογος-ερευνητής Θεόδωρος Κοσμάς ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο της Χρυσάνθης Ζιτσαίας. Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση που είχαν επιμεληθεί οι γυναίκες της Ζίτσας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: