Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Λαγκάρντ: Με ηχηρή στήριξη του «Ναι» οι πιστωτές μπορούν να επιδιώξουν μια λύση

Μήνυμα πως εάν οι Έλληνες πολίτες υποστηρίξουν «ηχηρά» (resoundingly) τις προτάσεις των δανειστών στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου οι θεσμοί θα απαντήσουν με ένα...ηχηρό «ας προσπαθήσουμε» για την εξεύρεση λύσης έστειλε, μέσω συνέντευξης στο BBC, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.Η τοποθέτηση Λαγκάρντ είναι σαφώς πιο διαλλακτική σε σχέση με τη δήλωση που έκανε μετά το Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είπε ότι ακόμα και αν οι Έλληνες στηρίξουν το «Ναι» οι εταίροι δεν θεωρούν την κυβέρνηση επαρκώς αξιόπιστη ώστε να εφαρμόσει τη συμφωνία.



Ωστόσο, η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποίησε πως η πρόταση των θεσμών – που θα τεθεί στο δημοψήφισμα – θα πάψει τα υφίσταται με τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος, την Τρίτη, και σημείωσε πως υπάρχει ακόμα χρόνος ώστε η Αθήνα να δεχθεί το σχέδιο των εταίρων της.

Η κ. Λαγκάρντ παραδέχτηκε πάντως πως η στήριξη των δανειστών και τα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιήσει ως αντάλλαγμα η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχουν μια «ισορροπία». Σημείωσε μάλιστα για τρίτη φορά μέσα σε λίγες ώρες πως θα πρέπει να υπάρξει μια παρέμβαση για το χρέος της χώρας μας, δήλωση που έκανε και προσερχόμενη στο κρίσιμο Eurogroup του Σαββάτου.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ επισήμανε πάντως με μεγάλη σαφήνεια πως είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να πληρώσει στο Ταμείο τη δόση 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα πρέπει να καταβληθεί στις 30 Ιουνίου.

Διευκρίνισε πως σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος του ΔΝΤ, όμως δεν θα μπορεί να λάβει χρήματα στήριξης από το Ταμείο μέχρι να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της. Επισήμανε δε πως μη πληρωμή της δόσης θα σήμαινε αποτυχία πληρωμής της διεθνούς κοινότητας, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ αριθμεί 188 κράτη-μέλη, πολλά εκ των οποίων είναι πολύ φτωχότερα από την Ελλάδα.

Νωρίτερα, η κ. Λαγκάρντ παραχώρησε συνέντευξη και στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, όπου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και διαμήνυσε πως το Ταμείο είναι έτοιμο να επιστέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη για νέες συζητήσεις.

Η κ. Λαγκάρντ άφησε και εδώ ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειάζεται μια παρέμβαση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, και επανέλαβε πως στόχος είναι να «ισορροπημένο πρόγραμμα».

Υπεραμύνθηκε όμως της «ευελιξίας» που ήδη έχει επιδείξει το Ταμείο στην περίπτωση της Ελλάδας, παρά την έντονη κριτική που έχει δεχθεί από την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: