Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

"Σύννεφα" σκεπάζουν την Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων {Του Νίκου Αντωνίου}


Η κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία που προσδιορίζουν την πόλη. Το σιντριβάνι, ο μεγάλος περιβάλλοντας χώρος μπροστά του και τα γραφικά παγκάκια κάτω από τα δέντρα είναι τα βασικά στοιχεία που κοσμούν την πλατεία ενώ η κατασκευή της γέφυρας στο πίσω μέρος της πλατείας της έχει δώσει άλλη γοητεία. Όμως ποια είναι η πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πλατεία των Ιωαννίνων;

Το σίγουρο είναι πως δεν είναι όλα μέλι-γάλα όπως αρκετοί θα νομίζουν. Πολλά είναι τα προβλήματα που φέρει η κεντρική πλατεία της πόλης τα οποία αμαυρώνουν την πραγματική ομορφιά της. Κάποιος που θα βρεθεί στην πλατεία δίχως να απαιτείται ιδιαίτερη παρατηρητικότητα από μέρους του θα μπορέσει να διαπιστώσει σε πολλά σημεία της σπασμένες πλάκες και σπασμένα πεζούλια. Θα δει επίσης λερωμένα παγκάκια και μικρά σκουπιδάκια όπως πλαστικές σακούλες, άδεια τενεκεδάκια και κουτιά από καφέ να βρίσκονται κρυμμένα στα πράσινα σημεία της πλατείας. Πέραν αυτών δεν απουσιάζουν και τα γκράφιτι στους τοίχους της αλλά και στο γυαλί της γέφυρας υποβαθμίζοντας της αισθητική της. 

Ωστόσο το χειρότερο από όλα όσα θα αντικρίσει κάποιος που θα βρεθεί στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων είναι το εντελώς εγκαταλειμμένο σιντριβάνι που βρίσκεται δίπλα από τα δέντρα της. Αντί να εκτοξεύει νερό, δεκάδες μικρά σκουπίδια έχουν σκεπάσει το εσωτερικό του καθώς και διάφορα μικρά γκράφιτι το εξωτερικό του. Και αν και βρίσκεται σε λειτουργία ένα δεύτερο σιντριβάνι στην άλλη πλευρά της πλατείας, το θέαμα δεν είναι το ίδιο με εκείνο που θα μπορούσαν να προσφέρουν και τα δύο σιντριβάνια σε λειτουργία μαζί. 

Η όλη κατάσταση είναι ιδιαίτερα στενάχωρη και το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω δεν μας επηρεάζουν άμεσα δεν πρέπει να σημαίνει και την αδιαφορία μας για την αποκατάσταση τους. Η κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων έχει υπάρξει αρκετά πιο όμορφη κατά καιρούς, με εντυπωσιακά σιντριβάνια και καταπράσινα σημεία. Έτσι, καλό θα ήταν να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες και ενέργειες από όλους μας για να αποκατασταθούν τα παραπάνω προβλήματα και να αποκτήσει η πλατεία ξανά το μοναδικό πέπλο ομορφιάς που είχε πριν από κάποια χρόνια.

Ρεπορτάζ: Νίκος Αντωνίου
Σπουδαστής Δημοσιογραφίας ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων


Δεν υπάρχουν σχόλια: