*Tου Αλέξη Τζοβάρα
Σχεδόν όλα τα παραμύθια τελειώνουν με τη φράση «…έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα». Μια φράση που δείχνει πώς αφού ξεπεράστηκαν όλες οι δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στο ζευγάρι στο τέλος θα ζήσει μαζί χωρίς προβλήματα, διαφωνίες, συγκρούσεις, κ.τ.λ. Πόσο όμως η φράση αυτή αντικατοπτρίζει τον αληθινό κόσμο των ζευγαριών; Δυστυχώς είναι ένας ευσεβής πόθος. Τα ζευγάρια μπαίνουν στη σχέση ανυποψίαστα για αυτά που θα επιφέρουν οι διάφορες αλλαγές που θα συμβούν σε αυτή, με πιο χαρακτηριστική τον γάμο. Τι συμβαίνει λοιπόν μόλις το ζευγάρι παντρεύεται; Η σχέση που υπήρχε μέχρι τότε αλλάζει εντελώς. Περνάει σε άλλη φάση και επομένως αλλάζουν και οι κανόνες που διέπουν το ζευγάρι μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Παρόλα αυτά, το κάθε μέλος του ζευγαριού άθελα του φέρνει μέσα στη σχέση κανόνες και βιώματα που είχε υιοθετήσει και διαμορφώσει πριν παντρευτεί. Κανόνες και συμπεριφορές που προέρχονται από την οικογένεια καταγωγής τους, τις προσωπικές τους εμπειρίες και στις κοινωνικές τους αντιλήψεις.
Έτσι λοιπόν το κάθε μέλος έχει για παράδειγμα την δική του άποψη για το τι σημαίνει να είναι παντρεμένος/η, ποιες είναι οι υποχρεώσεις του καθενός μέσα στον γάμο αλλά και τι προσδοκίες έχει από αυτόν.
Οι διαφορετικές αντιλήψεις και πρότυπα που ενδεχομένως έχουν τα μέλη του ζευγαριού και μεταφέρουν μέσα στη σχέση τους αλλά και η μη κατανόηση ή η μη αποδοχή της διαφορετικότητας θα οδηγήσουν τις φυσιολογικές κρίσεις που συμβαίνουν σε κάθε αλλαγή στη ζωή των ατόμων, των ζευγαριών και των οικογενειών, στο να γίνουν χρόνια δυσλειτουργικές και άλυτες.
Η κρίση σε μια σχέση είναι φυσιολογική γιατί μέσα από αυτή γίνεται η μετάβαση και η εξέλιξη σε μια άλλη κατάσταση. Οι πιο σημαντικές αλλαγές που γίνονται σε ένα ζευγάρι και δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους είναι ο γάμος, ο ερχομός ενός παιδιού, η απώλεια ενός ατόμου στην οικογένεια και η ενηλικίωση και αποχώρηση του παιδιού, που μπορεί να οδηγήσει τη σχέση του ζευγαριού σε επαναπροσδιορισμό, να την κάνει ακόμη πιο δυνατή και λειτουργική ή να διαλυθεί.
Επομένως τι χρειάζεται για να μπορέσει ένα ζευγάρι, όχι μόνο να αντέξει τις κρίσεις που θα αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της συμβίωσης του αλλά και να δυναμώσει και οδηγήσει τη σχέση του στο υψηλότερο λειτουργικό επίπεδο;
Αρχικά, και ίσως το πιο σημαντικό, το ζευγάρι θα πρέπει να επιδιώκει την επικοινωνία, να εξηγεί δηλαδή τα συναισθήματα του, το λόγο της συμπεριφοράς του καθώς και τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσω αυτής.
Επιπλέον, θα πρέπει να ορίσουν κοινούς κανόνες και να θέσουν ένα νέο πλαίσιο ζωής βασισμένο σε αξίες, προσδοκίες, πεποιθήσεις και αντιλήψεις που θα έχουν διαμορφώσει μαζί.
Η σεξουαλική ζωή είναι, επίσης, αρκετά σημαντική για την ομαλή λειτουργία του ζευγαριού αλλά όχι και καθοριστική. Με το πέρασμα των χρόνων, συνήθως υπόκειται σε αλλαγές αφού δεν φαίνεται να διατηρεί την ίδια ένταση των πρώτων χρόνων και ενδεχομένως να μην καταλαμβάνει την ίδια θέση στην καθημερινότητα του ζευγαριού, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Αυτό δεν είναι καθόλου αφύσικο. Ούτε απειλεί την σταθερότητα της σχέσης, όταν στο ζευγάρι υπάρχει συναισθηματική επαφή, κοινοί στόχοι, σεβασμός και κατανόηση, στοιχεία που θέτουν τις βάσεις για μια υγιή συμβίωση, από την οποία τα μέλη του ζευγαριού αντλούν αμοιβαία ικανοποίηση και νιώθουν ασφάλεια.
Τέλος θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως δεν υπάρχει ο ιδανικός άντρας, η ιδανική γυναίκα και ο ιδανικός γάμος. Τι ίδιο το ζευγάρι, διαμορφώνοντας από κοινού κανόνες, που θα ικανοποιούν τις επιθυμίες και τις ανάγκες και των δύο μέσα στη σχέση και στο γάμο, θα κάνει τη συμβίωση τους ιδανική.
Έτσι, λοιπόν, θα μπορέσουν να ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.
Τζοβάρας Αλέξης
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Πλ.Δημοκρατίας & Γούναρη 2, Ιωάννινα
Fb:. Αλεξης Τζοβαρας Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου