Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Φορολογικές δηλώσεις: Άνοιξε το taxisnet – Τι αλλάζει και ποιες είναι οι παγίδες στον φόρο εισοδήματος


Λίγο πριν τα μεσάνυχτα άνοιξε η εφαρμογή του taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.Δεν έχει δοθεί ακόμη παράταση. Οι φορολογούμενοι πρέπει να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις εισοδήματος μέχρι το τέλος Ιουνίου.Προσοχή, μπαίνοντας στην εφαρμογή θα δείτε ότι πρέπει να συμπληρώσετε στη φόρμα το e-mail σας αλλά και να δηλώσετε τον ΑΜΚΑ.Τα εισοδήματα από μισθούς και τις συντάξεις εμφανίζονται προσυμπληρωμένα.


Με τη βοήθεια ειδικού πίνακα οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να βρουν και τα εισοδήματα με βάση τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. 

Παράλληλα εμφανίζονται τα εισοδήματα από τόκους ενώ σε λίγες ημέρες, θα ενεργοποιηθεί αντίστοιχος πίνακας και για τα δάνεια τα οποία συνιστούν τεκμήριο.

Ο φορολογούμενος μπορεί να ελέγξει, επίσης, την ορθότητα των στοιχείων των ακινήτων και των αυτοκινήτων που έχει στην κατοχή του και εμφανίζονται στο έντυπο Ε1.

Οι επιτηδευματίες πριν συμπληρώσουν το Ε1 θα πρέπει να επιλέξουν και να συμπληρώσουν το Ε3 ή το Ε2, εάν εισπράττουν ενοίκια.

Στο μενού επιλογής της δήλωσης εμφανίζεται και το επίδομα τέκνων για τους φορολογούμενους που το έλαβαν από τον ΟΓΑ το 2014 με βάση το έντυπο Α21. Μετά τη συμπλήρωση και υποβολή του Ε1, οι φορογούμενοι αυτοί θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση για να λάβουν το επίδομα και το 2015.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων είναι η 30η Ιουνίου ενώ η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης εκπνέει στις 31 Ιουλίου. 

Αν μέχρι τότε ο φορολογούμενος καταβάλλει ολόκληρο το ποσό του φόρου, τότε θα τύχει έκπτωσης 2%. Σε διαφορετική περίπτωση, η δεύτερη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τέλος Σεπτεμβρίου και η 3η έως τέλος Νοεμβρίου. 

Για πρώτη φορά οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που έχουν καταβάλλει οι φορολογούμενοι στις τράπεζες για εξόφληση δανείων θα είναι προεκτυπωμένες στη δήλωση. Αλλαγές υπάρχουν και στον πίνακα 5 του βασικού εντύπου ( Ε1). Σε αυτόν θα πρέπει να αναγραφούν αναλυτικά όχι μόνο τα τεκμήρια διαβίωσης (για σπίτια, ΙΧαυτοκινήτα, πισίνες) αλλά και οι δαπάνες απόκτησης αγαθών ( όπως θα περιγράφονται στη δήλωση) προκειμένου το άθροισμα των δύο να συγκρίνεται με το εισόδημα του φορολογούμενου και αν προκύπτει διαφορά υπέρ των πρώτων να καταβάλλεται επιπλέον φόρος.

Αλλαγές προβλέπονται και στον τρόπο δήλωσης των τόκων από καταθέσεις εξωτερικού. Οι τόκοι των καταθέσεων στις τράπεζες του εξωτερικού θα αναγράφονται σε ειδικό κωδικό του εντύπου Ε1. Έτσι οι φορολογούμενοι με καταθέσεις στο εξωτερικό απαλλάσσονται από την υποχρέωση να πάνε στις ΔΟΥ για να δηλώσουν τους τόκους και να καταβάλουν την παρακράτηση φόρου 15%

Σε ότι αφορά τις φοροαπαλλαγές, στο νέο έντυπο έχει καταργηθεί ο κωδικός για την αναγραφή του ποσού διατροφής αφού έχει καταργηθεί η σχετική έκπτωση. Για τον ίδιο λόγο έχει καταργηθεί και ο κωδικός για την έκπτωση φόρου από δωρεές ιατρικών μηχανημάτων. Στο εξής μόνο ιατρικές δαπάνες και νοσήλια, οι αποδείξεις δαπανών, οι δωρεές και λόγοι αναπηρίας θα μειώνουν το φόρο.

Με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη από φέτος θεσπίζεται έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος ως το τέλος Ιουλίου από τους φορολογούμενους. Επίσης θεσπίζεται το αφορολόγητο του συνόλου των αποζημίωσαν των αγροτών για φυσικές καταστροφές καθώς και αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Με την ίδια τροπολογία και η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες περιορίζεται στο μισό. Μ αυτήν επαναφέρεται επίσης η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια να τα εκχωρούν στο δημόσιο μέσω των ΔΟΥ για να απαλλάσσονται από το φόρο για εισόδημα που δεν εισέπραξαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: