Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Γιατί τα Σκόπια "πάνε για διάλυση"! Η αντιπαράθεση Μόσχας-Βερολίνου και οι ελληνικές ανησυχίες

Τα γειτονικά Σκόπια βρίσκονται αντιμέτωπα με τις συνέπειες της αδιέξοδης πολιτικής της ηγεσίας τους η οποία αντί να ασχοληθεί με τον υπαρκτό κίνδυνο της διάλυσής τους και της δράσης ομάδων του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), “έχτιζε” αγάλματα του Μέγα Αλέξανδρου .Η κρίση στα Σκόπια έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό κι έδωσε την ευκαιρία στις ομάδες του UCK να δραστηριοποιηθούν και να απειλούν πλέον ευθέως την σταθερότητα του κρατιδίου. Η ΕΕ είχε προειδοποιήσει πρόσφατα την ανεύθυνη ηγεσία των Σκοπίων ότι “δεν πάει καλά”. 



Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων είχε εκφράσει “τη βαθιά του ανησυχία σε σχέση με την επιδεινούμενη κατάσταση στη χώρα, ιδιαίτερα στους τομείς του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου, που συνιστούν δημοκρατικές αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα της ΕΕ και της πολιτικής διεύρυνσης».

Σ΄ αυτά προσθέστε και τα σκάνδαλα υποκλοπών και διαφθοράς που αποκάλυψε ο ηγέτης της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεφ. 

Το καθεστώς Γκρουέφσκι αντί να προετοιμαστεί προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της εμφάνισης ένοπλων Αλβανών με στολές του UCK που άρχισαν να δραστηριοποιούνται κι έφθασαν στο σημείο να εισβάλουν σε αστυνομικό φυλάκιο στα βόρεια της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο, κρατώντας για αρκετές ώρες αστυνομικούς ως ομήρους.

Ο Άγγελος Αθανασόπουλος, διπλωματικός συντάκτης του Βήματος έχει επισημάνει σε ανάλυσή του ότι τα Σκόπια βρίσκονται στη μέση μιας αντιπαράθεσης μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας, η οποία θα πρέπει να απασχολήσει και την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του δύο είναι τα στοιχεία που πρέπει να απασχολήσουν:

“Το πρώτο στοιχείο είναι ότι στα Βαλκάνια διαφαίνεται αυτή την περίοδο μία υποβόσκουσα αντιπαράθεση μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας με έπαθλο την οικονομική επιρροή. Η έμφαση δίδεται στα Δυτικά Βαλκάνια. Φαίνεται ότι η γερμανική πλευρά επιδιώκει, κυρίως μέσω επενδύσεων, να προσδέσει τις χώρες της περιοχής στο άρμα της και να μην επιτρέψει στη Ρωσία να διατηρήσει ή και να αυξήσει την επιρροή της - και όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο μη προώθησης νέου κύματος διεύρυνσης, τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να βάλει την Αθήνα να διαλέξει μεταξύ Βερολίνου - Μόσχας.

Το δεύτερο στοιχείο σχετίζεται με αυτή καθ' αυτή την αστάθεια στην πΓΔΜ. Πιθανή διάχυση της σημερινής πολιτικής κρίσης σε εθνοτικό επίπεδο θα έθετε επιτακτικά ζήτημα διατήρησης της κρατικής υπόστασης (statehood) της πΓΔΜ. Σε αυτή την περίπτωση, ο κίνδυνος αστάθειας θα μπορούσε να μεταφραστεί σε πιέσεις προς την Αθήνα να πάψει να τηρεί αρνητική στάση σε μελλοντική ένταξη των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: