Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Η άγνωστη και αμύθητη εκκλησιαστική περιουσία

Μια μεγάλη αποκάλυψη από τον Δημήτρη Σταυρόπουλο
Το «ιερό φλερτ» μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, βρίσκεται σε… πλήρη άνθηση. Οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Ιερώνυμο είναι καλύτερες παρά ποτέ, με τον προκαθήμενο της εκκλησίας να εκφράζεται θετικά για την δημόσια εμφάνιση του πρόεδρου της κυβερνήσεως σε θρησκευτικές τελετές, όπως στο Άγιο Φως και τον Επιτάφιο. Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν, είναι πλέον η κατάλληλη ευκαιρία, να περάσει η τεράστια «προίκα» της Εκκλησιάς στο Κράτος και να αξιοποιηθεί, με τα κέρδη να μοιράζονται ισόποσα στις δυο πλευρές…



Το εγχείρημα- που πρώτος επιχείρησε πριν χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου- είναι δύσκολο και εχει πολλές δυσεπίλυτες νομικές πλευρές. Ήδη και από τις δυο πλευρές έχουν συσταθεί οργανισμοί και επιτροπές για να καταγραφεί αρχικά στο σύνολο της η εκκλησιαστική περιουσία και στην συνέχεια να αποφασιστεί ποια από τα «φιλέτα» θα αξιοποιηθούν, προκειμένου να αποπληρωθεί το δημόσιο χρέος.

Γύρω από αυτή την υπόθεση ωστόσο, υπάρχουν αλήθειες και μύθοι. Πόσο μεγάλη είναι τελικά η περιουσία;

H εκκλησιαστική περιουσία καλύπτεται από ένα αδιαφανές πλέγμα που «υφαίνουν» περισσότερα από 10.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (μητροπόλεις, ναοί, μονές, προσκυνήματα, ιδρύματα, κληροδοτήματα και άλλα). Ο ιστός αυτών των ΝΠΔΔ, κρύβει αποτελεσματικά την εκκλησιαστική περιουσία από τα αδιάκριτα μάτια των «αντικληρικών». Είναι δε τόσο καλά προστατευμένο το μυστικό, που ούτε η κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος μπορεί να έχει εικόνα για την περιουσία των μονών και των μητροπόλεων.

Κάθε ένα από αυτά τα ΝΠΔΔ έχει δική του ανεξάρτητη οικονομική διαχείριση, γεγονός που καθιστά το εγχείρημα για την καταμέτρηση της εκκλησιαστικής περιουσίας λίγο-πολύ ανέφικτο. Εξάλλου και για τη γνωστή ιδιοκτησία της Εκκλησίας δεν μπορεί να βγει ασφαλές συμπέρασμα, διότι ουδείς μπορεί να αποτιμήσει, λόγου χάρη, την αξία των δασών, των χορτολιβαδικών εκτάσεων αλλά και των δεσμευμένων από δήμους και κράτος οικοπέδων.

Το οργανόγραμμα της Εκκλησίας χωρίζεται σε τέσσερις ομάδες. Την κεντρική διοίκηση, τις ιερές μητροπόλεις, τις ιερές μονές και τους ενοριακούς ναούς. Οι ομάδες αυτές διοικούνται από συλλογικά όργανα. Οι ιερές μητροπόλεις από τα μητροπολιτικά συμβούλια, οι ιερές μονές από τα ηγουμενοσυμβούλια και οι ενοριακοί ναοί από τα εκκλησιαστικά συμβούλια. Με εξαίρεση τα ηγουμενοσυμβούλια που απαρτίζονται μόνο από μοναχούς, όλα τα άλλα όργανα διοίκησης περιλαμβάνουν ως μέλη και «λαϊκούς».

Πολύ πρόχειροι υπολογισμοί, φέρουν την περιουσία του ΝΠΔΔ της Εκκλησίας της Ελλάδος να ανέρχεται σε τουλάχιστον δεκαπέντε δισεκατομμύρια (15.000.000.000) ευρώ. Στο ποσό αυτό προστίθεται και η ανυπολόγιστη-αμύθητη περιουσία των περίπου δυόμισι χιλιάδων (2.500) μοναστηριών. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης, εκατοντάδες οικοδομικά τετράγωνα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και καταθέσεις αξίας εκατομμυρίων ευρώ αποτελούν την εκκλησιαστική περιουσία. Ωστόσο, το «ιερό» θησαυροφυλάκιο είναι τόσο βαθύ που αρκεί μία και μόνο αναφορά.

Πέντε μονές που προσέφυγαν πριν χρόνια στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον του νόμου Τρίτση αποτιμούσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο αστρονομικό ποσό των 8 τρις. δρχ. (!!!). Και μάλιστα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τους επιδίκασε το ποσό των 3 τρις. δρχ. Μπορεί να φανταστεί κανείς ότι εάν η περιουσία των 5 μονών άγγιζε πριν μια 20ετία τα 3 ή 8 τρις. δρχ., τότε πώς μπορεί κανείς να υπολογίσει την περιουσία των 2.500 μοναστηριών και ναών σε όλη τη χώρα; Mόνο η μοναστηριακή περιουσία υπολογίζεται περί τα 2,5 με 5 τρις ευρώ δηλαδή 6-12 φορές μεγαλύτερη του χρέους της Ελλάδος

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αλλά και στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η συνολική έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας φτάνει τα 1.300.000 στρέμματα. Απ αυτά 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις και 189.000 γεωργικές. Και περίπου 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως «διακατεχόμενα» αφού γι αυτές τις εκτάσεις δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Έχει, επίσης, σημειωθεί ότι η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει παράλληλα και ολόκληρα νησιά και βραχονησίδες (!) σε νησιωτικά συμπλέγματα, όπως π. χ στις Σποράδες και στις Κυκλάδες. Η Εκκλησία της Ελλάδος φέρεται μεταξύ άλλων να διαθέτει περίπου οκτακόσια (800) κτήρια με γραφεία, καταστήματα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, ακόμα και μισθωμένα βενζινάδικα. Όσον αφορά δε την ρευστότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπολογίζεται σε μερικές δεκάδες (ίσως και εκατοντάδες) εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα η Εκκλησία της Ελλάδος έχει συστήσει δύο Ανώνυμες Εταιρίες (Α.Ε.), μία για την διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, με την επωνυμία «Υποστήριξη Επιχειρησιακών και Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων Μελετών και Έργων, Ανώνυμη Εταιρία» και μία για την διαχείριση της περιουσίας της.

Συνεπώς στο σύνολό της η εκκλησιαστική περιουσία πρέπει να ξεπερνά τα 5 τρις ευρώ, δηλαδή δεκαπέντε φορές το ελληνικό χρέους.

Στις μέρες μας, αυτά τα στοιχεία αμφισβητούνται από την ηγεσία της Εκκλησιάς, που κάνει λόγο για πολύ περιορισμένα ποσά και ιδιαίτερα συρρικνωμένη περιουσία.

Ωστόσο είναι γνωστό ότι κτίρια-όπως αυτό που στέγαζε το υπουργείο Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως- το νυκτερινό κέντρο «Ακρωτήρι» στην παραλία και η έκταση που στεγάζει το ορφανοτροφείο στην Βουλιαγμένη ,είναι τεράστιας αγοραστικής αξίας, για το οποίο μάλιστα έχουν δείξει ήδη ενδιαφέρον Έλληνες εφοπλιστές (Προκοπίου, Κωνσταντακόπουλος) και επενδυτές από το Κατάρ.(Γι αυτό άλλωστε και το πρόσφατο ταξίδι του Ιερώνυμου.)

Πρόσφατα στοιχεία καταγράφουν πάντως τα εξής.

Οι εκκλησιαστικές επενδύσεις περιλαμβάνουν την κατασκευή και ενοικίαση ακινήτων, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται ακόμη και ξενοδοχεία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, την ενοικίαση γαιών και κυρίως την αγορά μετοχών. Πρόκειται για μετοχές κυρίως της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς και της Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, το 2007 η Εκκλησιαστική Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία (ΕΚΥΟ) από τα δικά της κεφάλαια είχε 5.947.492 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας. Το 2008 με την πτώση του Χρηματιστηρίου αύξησε τα κεφάλαιά της, αγόρασε 1.600.000 μετοχές και έφθασε το μερίδιό της στα 7.785.405 μετοχές.

Πηγή: http://now24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: