Στην πιο σκληρή φάση μπαίνουν πλέον οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, που από χτες κάνουν «φύλλο και φτερό» τα λογιστικά βιβλία του κράτους και σήμερα αρχίζει το πραγματικό παζάρι για τα νέα μέτρα που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο Βαρουφάκη.Για πρώτη φορά στα Brussels Group που συνεχίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες, η συζήτηση με τους θεσμούς γίνεται επί της ουσίας, με αριθμούς και σε πιο ρεαλιστική βάση. Καταγράφονται οι ανάγκες και επιχειρείται να συμφωνηθεί αν τα μέτρα Βαρουφάκη είναι επαρκή για την διάσωση του κρατικού προϋπολογισμού και του ασφαλιστικού.
«Αυτό το θεωρούν μεγάλη πρόοδο οι ξένοι και το κλίμα είναι θετικό», λένε ελληνικές πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση. Και όμως κάποια τα μέτρα τους αρέσουν ή τα αποδέχονται, δεν τους αρκούν και ζητούν (και) άλλα. Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε πηγές των θεσμών και ομολογούν στην κυβέρνηση, "η πρόοδος ήρθε αργά" και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Για αυτό θεωρείται δύσκολο ή και αδύνατο να υπάρξει συμφωνία και έκτακτο Eurogroup ως την Δευτέρα αφού, παρότι το επιδίωκε η Αθήνα μέχρι εχθές, τελικώς δεν υπεβλήθη ελληνικό αίτημα για σύγκλησή του.
Η αγωνία παρατείνεται και το επόμενο 24ωρο στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες θεωρείται από τα πιο κρίσιμα από καταβολής Μνημονίων.
Αν φανεί πάντως ότι υπάρχει λόγος και βούληση για συμφωνία έστω και την τελευταία στιγμή, οι συζητήσεις στο Brussels Group θα συνεχιστούν και την Κυριακή ή και όσο κριθεί αναγκαίο, αλλιώς η διαπραγματευτική ομάδα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να οργανώσει την τελική αντεπίθεση έως την 11η Μαΐου που είναι το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ορόσημο τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την προσεχή Τετάρτη 6 Μαΐου και θα δίνουν αγώνα για μία θετική δήλωση προόδου για τη χώρα μας ώστε να δοθεί και μία ανάσα ρευστότητας, π.χ. μέσω της άρσης των περιορισμών στις αγορές εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες.
Υπό τις συνθήκες αυτές όμως η πίεση των δανειστών στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αυξάνεται για να αποσπάσουν μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής με νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, περικοπές ακόμα και στις υψηλές επικουρικές συντάξεις, μετάθεση προεκλογικών δεσμεύσεων όπως η επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους κλπ.
Στο κυβερνητικό επιτελείο πιστεύουν πως μια σειρά από μέτρα τα οποία θα φέρουν λεφτά στα ταμεία του κράτους θα αποτελέσουν και το «κλειδί» για την οριστική συμφωνία.
Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται:
- αύξηση του φόρου πολυτελείας
- υποχρεωτική χρήση πληρωμών με κάρτες
- μπόνους σε συνεπείς φορολογούμενους
- λοταρία αποδείξεων
- περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων
- πλήρης ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
Συγεκριμένα στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου είναι να επιβληθεί φόρος:
- 1 ως 5 ευρώ ή 3%-5% ανά διανυκτέρευση στα πολυτελή καταλύματα σε νησιά του αιγαίου με 3.100 ή 4.100 κατοίκους και άνω,
- 3% φόρος επί του τζίρου σε μπαρ - νυχτερινά κέντρα - πολυτελή εστιατόρια στα νησιά , αλλά μόνον κατά τη θερινή περίοδο,
- Φόρος πολυτελείας 6% σε κοσμηματοπωλεία, είδη ρουχισμού, έργα τέχνης σε όλη τη χώρα.
- οι συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες
«Αγκάθια»
Το ασφαλιστικό ίσως είναι η πιο δύσκολη "κόκκινη" γραμμή, όσον αφορά στις περικοπές συντάξεων, όμως υπάρχει διάθεση για κατάργηση των πρόωρων συντάξεων σε ευγενή ταμεία με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή των τραπεζικών υπαλλήλων.
Στις επικουρικές, δεν αποκλείεται στις διαβουλεύσεις του Ιουνίου να εξεταστούν περικοπές σε υψηλές συντάξεις π.χ. πάνω από 300 ευρώ, αν και στελέχη της κυβέρνησης όπως ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης δεν σκέφτονται να συζητήσουν για μείωση επικουρικών.
Η 13η σύνταξη παραμένει στο τραπέζι αλλά, όπως ξεκαθάρισε κυβερνητικό στέλεχος, δεν θα αποτελέσει αντικείμενο ρήξης και ήδη αναζητείται φόρμουλα όπως να μην καταβληθεί από φέτος ή να καταβληθεί κομμένη ή να είναι λιγότεροι οι δικαιούχοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου