Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Επίθεση Τσίπρα σε Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και Κοστέλλο! «Δεν κάνουμε πίσω σε τίποτα από όσα έχουμε εξαγγείλει!»


Τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και τον επικεφαλής της Κομισιόν στα τεχνικά κλιμάκια, Ντέκλαν Κοστέλο φωτογράφισε ο πρωθυουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας έστειλε και μήνυμα στους ανώτατους ευρωπαϊκούς θεσμούς λέγοντας ότι δεν θα κάνει πίσω σε τίποτα από όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά.Ο πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του λέγοντας ότι για πρώτη φορά ψηφίζεται από την Βουλή τα τελευταία 4 χρόνια ένα σχέδιο νόμου το οποίο δεν μεταφράστηκε αλλά γράφτηκε στα ελληνικά.


Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση αρχίζει να υλοποιεί αυτό για το οποίο δεσμεύθηκε στις προγραμματικές της δηλώσεις. 

«Δεσμευθήκαμε ακόμα και να ματώσουμε για να σταματήσει ο λαός μας να ματώνει κι άλλο. Συνεχίζουμε την Πέμπτη και την Παρασκευή με το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας: «Όλα τα νομοσχέδια θα γραφτούν εδώ. Δεν κάνουμε πίσω από όσα έχουμε εξαγγείλει και όσα θεωρούμε απαραίτητα. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και διάλογο απ' όπου κι αν προέρχονται».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι γνώριζε για την επιχείρηση οικονομικής ασφυξίας που θα γινόταν. «Τώρα, όμως μας γνωρίζουν καλά και οι εταίροι μας», είπε. Και πρόσθεσε: «Προσήλθαμε σε αυτή την διαπραγμάτευση χωρίς μυστική διπλωματία. Δεν κρύψαμε τίποτα. Δεν ζητήσαμε ειδική μεταχείριση. Ζητήσαμε ισότιμη μεταχείριση. Ούτε απομονωθήκαμε ούτε χωρίς συμμαχους βρεθήκαμε. Ετσι φτάσαμε στο αποτέλεσμα της 20ης Φλεβάρη».

«Για πρώτη φορά η Ευρώπη παραδέχθηκε», είπε ο πρωθυπουργός «ότι υπάρχει στην Ελλάδα μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση η οποία προκλήθηκε από τις λάθος πολιτικές. Για πρώτη φορά επίσης δέχθηκε η Ευρώπη ότι μπορεί να υπάρξουν κυβερνήσεις που πάνε κόντρα στο νεοφιλελευθερο δογματισμό. Στο Eurogroup παρείχαμε μια συμφωνία και βάλαμε τις βάσεις για μια διαπραγμάτευση που ξέρουμε ότι θα κρατήσει καιρό και θα είναι σκληρή».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι με την συμφωνία η κυβέρνηση πέτυχε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Είπε επίσης ότι δεν θα ανεχθεί τα φαινόμενα του παρελθόντος με τις ανακρίσεις υπουργών από τους τροικανούς. 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση υπέβαλλε στο Eurogroup το δικό της σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Είπε ακόμα ότι η κυβέρνησή του δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίσει το δρόμο των προηγούμενων. «Δεν θα δεχόμαστε τεχνοκράτες και δεν θα νομοθετούμε με βάση email», πρόσθεσε. 

Είπε επίσης ότι στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν κάποιοι που είναι τροικανότεροι των τροικανών. 

Ο κ. Τσίπρας τους κατηγόρησε ότι προσπάθησαν να υπονομεύσουν την συμφωνία και να αποδομήσουν στελέχη της κυβέρνησης. «Εμείς απαντάμε όχι με λόγια αλλά με πράξεις. Στην Βουλή υψώνουμε τείχος κυριαρχίας και αξιοπρέπειας. Απαντάμε ψηφίζοντας το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Απαντάμε με απόλυτη ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», είπε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η συμπεριφορά ορισμένων εκ των εταίρων μας και ειδικά των τεχνοκρατών το μόνο που κατορθώνει είναι να επιβεβαιώνει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς. 

«Εκθέτουν την Ευρώπη. Κάποιοι έχουν το θράσος να γράφουν σε χαρτί και να στέλνουν email ότι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι μονομερής ενέργεια», είπε και απευθυνόμενος στην Ευρώπη ρώτησε: «Αυτή την Ευρώπη οραματιστήκαμε; Αυτή που δημιουργεί ανθρωπιστική κρίση σε έναν λαό μετά το παραδέχεται και μετά θεωρεί το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης μονομερή ενέργεια;»

«Πενήντα μέρες δεχόμαστε τις ίδιες και τις ίδιες απειλές», είπε ο πρωθυπουργός φωτογραφίζοντας τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Και αποδεικνύεται ότι είναι κενές περιεχομένου», πρόσθεσε. 

«Η ΕΕ δεν είναι ιδιοκτησία των τεχνοκρατών», είπε ο κ. Τσίπρας. Και συνέχισε: «Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει κατά γράμμα την συμφωνία της 20 Φεβρουαρίου. Ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας μια σκληρή διαπραγμάτευση, που έχει να κάνει με την σύγκρουση διαφορετικών πολιτικών στρατηγικών για την Ευρώπη. Η Ελλάδα έγινε για 5 χρόνια οικονομικό πειραματόζωο, τώρα θέλουν να γίνει και πολιτικό. Για να σταματήσουν εν τη γεννέσει τη την πολιτική αλλαγή που συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα των μνημονίων και της λιτότητας είναι παρελθόν. Αυτοί που θέλουν να υπονομεύσουν την διαπραγμάτευση δεν θα τα καταφέρουν. Η Ευρώπη του αυταρχισμού και της τιμωρίας θα είναι και πάλι παρελθόν αν καταφέρουμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα: «Κάποιοι θέλουν να υπονομεύσουν την διαπραγμάτευση για φοβουνται ότι δεν θα τα βγάλουν πέρα. Δεν θα τα καταφέρουν. Ας σταματήσουν αυτοί τις μονομερείες ενέργειες τηρώντας τις συμφωνίες που υπέγραψαν. Καταθέσαμε έναν αναλυτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων. Αυτές είναι πραγματικές και αναγκαίες».

Και συνέχισε: «Θέλω να προκαλέσω όλους όσοι κόπτονται για μεταρρυθμίσεις να μας πει μια όλα αυτά τα χρόνια του Μνημονίου που πέτυχε. Πείτε μου αλήθεια», είπε ο κ. Τσίπρας, «πότε χτύπησε το χέρι στο τραπέζι στην τρόικα για να πει ότι αν δεν προχωρήσει αυτή η διοικητική μεταρρύθμιση δεν θα εκταμιευθεί η δόση. Ποτέ! Διαρκώς οι εκβιασμοί ήταν ότι αν δεν γίνουν απολύσεις και μειώσεις δεν θα δοθεί η δόση». 

Η ομιλία του πρωθυπουργού διακόπηκε από φωνές όταν αναφέρθηκε στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. «Κατανοώ την ανησυχία αλλά αφήστε με να ολοκληρώσω», είπε ο κ. Τσίπρας. 

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εξαρτήσεις από οικονομικά συμφέροντα. Θα υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις όχι γιατί μας το ζητούν αλλά γιατί το θέλουμε. Επανέλαβε για ακόμα μια φορά ότι η κυβέρνησή του θα υλοποιήσει την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. 

Αναφέρθηκε και πάλι στον γερμανό υπουργό Οικονομικών λέγοντας να κρατήσει τις απειλές για τον εαυτό του. «Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τον λαό και το δίκιο του, το μέλλον και τις επόμενες γενιές. Σας καλώ σε όποια πτέρυγα και αν ανήκετε να υπερψηφίσετε το πρώτο νομοσχέδιο κοινωνικής σωτηρίας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: