Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Σε αστυνομικό θρίλερ μετατρέπεται το μνημείο της Αμφίπολης. Αρχαιοκάπηλοι έφθασαν πριν τους αρχαιολόγους;

Η πιθανότητα αρχαιοκάπηλοι να έχουν φθάσει πριν τους αρχαιολόγους του υπ. Πολιτισμού στο περίφημο ταφικό μνημείο που βρέθηκε στην Αμφίπολη Σερρών-στον Τύμβο Καστά- έχει θορυβήσει το κυβερνητικό επιτελείο.Κι αν ο ταλαίπωρος Τασούλας- υποδυόμενος τον υπουργό Πολιτισμού- άφηνε να εννοηθεί ότι ο αινιγματικός νεκρός είναι ο Μέγας Αλέξανδρος με την ελπίδα ότι σ΄ αυτή την περίπτωση θα τονωθεί η πληγωμένη μας εθνική υπερηφάνια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι αντικείμενα από το εσωτερικό του τάφου βρίσκονται ήδη διάσπαρτα σε πολλά σημεία του κόσμουΚάποιοι δηλαδή έκαναν τις ανασκαφές τους πριν φθάσουν εδώ οι αρχαιολόγοι του υπ. Πολιτισμού.



Και δεν εννοούμε τυμβωρύχους των ρωμαϊκών χρόνων αλλά σημερινούς, που διέθεταν τις πληροφορίες και έσπευσαν πρώτοι στo σημείο.

Σ΄αυτή τη περίπτωση η προσπάθεια του νεοέλληνα να αναζητήσει για μια ακόμη φορά σωσίβιο στους αρχαίους Έλληνες μπορεί να γυρίσει μπούμεραγκ στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσωπικά που έσπευσε με την επίσκεψή του να δώσει ελπίδες για κάτι "μεγάλο".

Ο Σαμαράς τρομαγμένος από την γνώση ότι οι δανειστές μας σε καμμία περίπτωση δεν πρόκειται όχι μόνο να κουρέψουν το χρέος αλλά ούτε καν να συζητήσουν γι΄αυτό αναζητεί ένα θαύμα.

Επρεπε λοιπόν να βρεθεί κάτι εντυπωσιακό σαν εποικοινωνιακό σωσίβιο για την κυβέρνησή του και τον ίδιο προσωπικά. Μέσα στην απελπισία του πιάστηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο. Μόνο που ένας συλημένος τάφος ενός στρατηγού-κι όχι του ίδιου του στρατηλάτη- το σίγουρο είναι ότι θα προσγειώσει ανώμαλα τον Τασούλα και τους αιθεροβάμονες της κυβέρνησης στα κυβικά τους.

Οσο για τους υπόλοιπους Έλληνες η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος των ψευδαισθήσεων αρχίζει στις 18 Αυγούστου μαζί με την μεγάλη επιστροφή στα κολασμένα αστικά κέντρα.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-όπως και οι προηγούμενες- έχει συλήσει τα όνειρα μιας γενιάς η οποία δεν έχει καμμία ευθύνη για το βαθύ κράτος της μεταπολίτευσης. Η νέα γενιά των Ελλήνων που μεταναστεύει καθημερινά όσο πιο μακριά μπορεί από τον εφιάλτη.

«Πρέπει να είναι συλημένο κατά 90% από τυμβωρύχους των ρωμαϊκών χρόνων» πιθανολογούν κάποιοι αρχαιολόγοι για το εντυπωσιακό εύρημα-σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γιώτας Σύκκα στην Καθημερινή- ενώ απορρίπτουν την πιθανότητα να πρόκειται για τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου, τον οποίο η πλειονότητα της αρχαιολογικής κοινότητας θεωρεί ότι βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια.

Ομως και την ερμηνεία ότι εδώ έχει ταφεί η Ρωξάνη, την οποία ο Κάσσανδρος θανάτωσε το 311 π.Χ. στην Αμφίπολη, όπως και ο γιος του στρατηλάτη, Αλέξανδρος Δ΄, δεν τη θεωρούν πολύ πιθανή.

Επισημαίνουν δε ότι ο Λέοντας της Αμφίπολης, που έστεκε στην κορυφή του τύμβου, υποδεικνύει ανδρική ταφή. Οσο για τον τάφο του γιου και νόμιμου διεκδικητή της εξουσίας του Μ. Αλεξάνδρου, δεν αμφισβητείται ότι βρίσκεται στις Αιγές, δίπλα στου παππού του, του Φιλίππου Β΄. Θα πρέπει να βρεθούν πολύ ισχυρά στοιχεία (επιγραφή) και βέβαια ταφή εφήβου για να ανατραπούν όλα αυτά.

Η πιο κοντινή θεωρία στο μυστικό του τύμβου φαίνεται να αφορά τους συμπολεμιστές του Μ. Αλεξάνδρου, στρατηγούς και ναυάρχους. Οπως τον κρητικής καταγωγής Νέαρχο, που υπήρξε ο επικεφαλής του στόλου του, ή τον ναύαρχο Λαομέδοντα. «Είναι η πρώτη γενιά που επιστρέφει το 320 π.Χ. στη Μακεδονία, έχει οικονομική άνεση αλλά και τη δυνατότητα μιας τέτοιας κατασκευής. Στο τέλος του 4ου αι. π.Χ., η στρόφιγγα με τα χρήματα από την Ανατολή κλείνει γιατί δημιουργούνται πια τα αυτόνομα κράτη», τονίζουν στην «Κ» σημαίνοντες αρχαιολόγοι. Δεν αποκλείουν, τέλος, το μνημείο να είναι πολυάνδρειο. Για όλα αυτά θα αποφανθούν οι ειδικοί. «Χρειάζεται να μείνουμε για λίγο μόνοι από δω και πέρα για να δουλέψουμε πραγματικά», ζητούν οι ανασκαφείς. Ας τους αφήσουμε. Η πολλή δημοσιότητα, εξάλλου, διευκολύνει τις υπερβολές. Παρότι τα κανάλια βρίθουν από ρεπορτάζ, με σαφείς υπαινιγμούς ότι πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ας θυμόμαστε ότι το ίδιο προνόμιο διεκδικούν χώρες από την Ινδία και το Ουζμπεκιστάν ώς το Ιράν και την Αίγυπτο. Αλλωστε, στην Αλεξάνδρεια υπήρχε το μαυσωλείο του που έγινε γνωστό ως «Σώμα» ή «Σήμα», που επισκέφθηκαν προσωπικότητες της Ιστορίας, όπως ο Ιούλιος Καίσαρας και ο αυτοκράτορας Αύγουστος. 

Πηγή:www.hellas-now.com

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει κάποια πηγή που αναφέρει οτι ο τάφος ίσως ήδη έχει παραβιαστεί ή το άρθρο προσπαθεί απλώς (χωρίς δεδομένα στοιχεία) να δημιουργήσει εντυπώσεις;