Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Σεισμό 8 ρίχτερ μπορεί να δώσει το γιγάντιο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα - Τι λένε οι ειδικοί


Η γη ξύπνησε για μια ακόμη φορά στην Καλιφόρνια. Ο σεισμός των 6,1 ρίχτερ, είναι ο μεγαλύτερος που έχει χτυπήσει την περιοχή τα τελευταία 25 χρόνια αφήνοντας πίσω του δεκάδες τραυματίες και τεράστιες καταστροφές σε δίκτυα και υποδομές. Όπως εξήγησε στο Newsit o καθηγητής Τεκτονικής Π.Α. και αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας “ο σεισμός των 6,1 βαθμών της κλιμακας ρίχτερ στην Καλιφόρνια προέρχεται από ένα μεγάλο ρήγμα το οποίο έχει μια χαρακτηριστική ιδιομορφία,  είναι ένα ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης. Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια και το ρήγμα της Ανατολίας έχουν κοινά χαρακτηριστικά καθώς έχουν και τα δύο ένα μήκος τουλάχιστον 1.500 χιλιόμετρα και κυρίως χαρακτηρίζονται από οριζόντια ολίσθηση των εκατέρωθεν τεμαχών. 


Δηλαδή κατά μήκος του ρήγματος δεν έχουμε 2 τεμάχια που διαχωρίζουν το ρήγμα, το ένα να ανεβαίνει, το άλλο να κατεβαίνει, ή το ένα να πάει επάνω και το δεύτερο κομμάτι να πάει κάτω από το πρώτο. Εδώ έχουμε να κάνουμε μια απλή κίνηση, μια οριζόντια μετάθεση των εκατέρωθεν τεμαχών αλλά με αντίθετη φορά. 

Το ένα δηλαδή πάει προν τον Βορρά και το άλλο τέμαχος πάει προς τον Νότο. Αυτά λοιπόν τα δύο τεμάχια τα ορίζει το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα που ουσιαστικά κάνει τον κόλπο στο Λος Αντζελες και περνάει μέσα από κατοικημένες περιοχές. 

Στην ουσία το ρήγμα αυτό διατρέχει όλη την Καλιφόρνια και είναι το πιο ονομαστό και φημισμένο ρήγμα στον κόσμο. Μετά έρχεται το ρήγμα της Ανατολίας που καταλήγει στο βόρειο Αιγαίο. Εχουμε να κάνουμε με ένα ρήγμα που έχει το “προνόμιο” να έχει μελετηθεί παρα πολύ καλά από τους επιστήμονες. Δεκάδες επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων παρακολουθούν τις διεργασίες που γίνονται κατά μήκος του ρήγματος (σεισμολόγοι, γεωλόγοι, γεωφυσικοί, τοπογράφοι κλπ), είναι δηλαδή στο μικροσκόπιο πολλών επιστημονικών κλάδων. 

Ενα από τα στοιχεία που καταννοούμε κατά μήκος αυτού του ρήγματος είναι οτι το ρήγμα στα 3/5 του μήκους της κίνησής του δεν παράγει σεισμούς, παράγει σεισμούς στα 2/5. Δηλαδή αν κινείται 5 εκατοστά κάθε χρόνο, τα 3 εκατοστά είναι ασεισμική παραμόρφωση και τα 2 εκατοστά είναι σεισμική παραμόρφωση που προκαλεί σεισμούς. 

Εχουμε να κάνουμε με μια  ερπιστική μετακίνηση που δεν παράγει σεισμούς και με μία κίνηση που παράγει σεισμούς. Αυτο λοιπόν το τμήμα της κίνησης μπορεί να δώσει σεισμούς πολύ μεγάλους μέχρι και 7,5 ή και 8 ρίχτερ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: