Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Κολοσσαίο: Οι συνεχείς δονήσεις απειλούν το εμβληματικό μνημείο

Μετά από τον χειρότερο σεισμό στην Ιταλία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ο οποίος σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής, ενισχύεται ο προβληματισμός για το Κολοσσαίο, καθώς ρωγμές απειλούν ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία.Ο Φρανστέσκο Προσπερέτι, ειδικός επιστάτης για το Κολοσσαίο και τη Ρωμαϊκή Αγορά δήλωσε ότι κάθε σεισμός προκαλεί ακόμη πιο επικίνδυνη πίεση στο αμφιθέατρο που μετρά 2.000 χρόνια ζωής. «Με κάθε σεισμό, οι ρωγμές αυξάνονται», τόνισε, μιλώντας στην Corriere della Sera.



Ο σεισμός των 6,5 Ρίχτερ της Κυριακής- που άφησε πάνω από 25.000 άστεγους και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε περίπου 100 πόλεις στην κεντρική Ιταλία- ήταν το τελευταίο από μία σειρά «χτυπημάτων» του Εγκέλαδου στη χώρα.

Η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες πολίτες της κεντρικής χώρας και οι τρόποι άμεσης αντιμετώπισης της ήταν ο λόγος που συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Ματέο Ρέντσι. 

«Θα ανοικοδομήσουμε όλες τις εκκλησίες και όλα τα σπίτια», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός  μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ρέντσι πρόσθεσε ότι οι διάφορες παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερις φάσεις: «Θα ζητήσουμε στους άστεγους να πάνε σε ασφαλείς περιοχές για λίγες εβδομάδες. Στην συνέχεια θα στήσουμε τα κοντέινερ. Η τρίτη φάση θα καλύψει την περίοδο από τον Δεκέμβριο μέχρι την 'Ανοιξη, με την δημιουργία ξύλινων σπιτιών, και μετά θα ακολουθήσει η ανοικοδόμηση», τόνισε ο Ρέντσι.

«Δεν υφίσταται μπρα ντε φερ με την Ευρώπη, δεν υπάρχουν προβλήματα, για τον σεισμό και την ανοικοδόμηση θα ξοδέψουμε όσα χρήματα χρειάζονται. Σεβόμαστε τους ευρωπαϊκούς κανόνες οι οποίοι λένε ότι υπάρχουν ειδικοί όροι, σε περίπτωση ειδικών συνθηκών», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. 

Επανέλαβε, δε, ότι τόσο το προσφυγικό όσο και η αντιμετώπιση του σεισμού, πρέπει να θεωρηθούν έκτακτες δαπάνες.

Η κυβέρνηση της Ρώμης πρόκειται να αυξήσει άμεσα τον αριθμό των αστυνομικών δυνάμεων στις πληγείσες περιοχές, αλλά και το σύνολο των τεχνικών και μηχανικών που προχωρούν σε αυτοψίες, για την εξακρίβωση της κατάστασης των κτηρίων. Πρόκειται να διατεθούν οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, από φέτος μέχρι το 2047.

Στο μεταξύ, πολλοί κάτοικοι της πόλης Νόρτσια, αρνούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή και ζητούν να τους επιστραφούν και πάλι οι σκηνές, ώστε να μπορέσουν να κοιμηθούν κοντά στα γκρεμισμένα σπίτια τους. Η Πολιτική Προστασία υποσχέθηκε ότι θα στηθούν μεταλλικές και λυόμενες δομές, σε θέση να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό κατοίκων, προστατεύοντάς τους από το κρύο.

Σύμφωνα με τους ιταλούς γεωλόγους, τέλος, στις περιφέρειες Ούμπρια, Λάτιο και Μάρκε, οι οποίες δοκιμάσθηκαν από συνεχείς σεισμούς τους τελευταίους δυο μήνες, το έδαφος υποχώρησε κατά είκοσι μέχρι και εβδομήντα εκατοστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: