Στα Public διάλεξε ο Π. Τατσόπουλος να παρουσιάσει το βίβλιο του «Γκαγκάριν-ο κόσμος από χαμηλά»,την Τρίτη 15/11/16 με σχολιαστές τον δημοσιογράφο, συγγραφέα και ποιητή Μίλτο Γήτα, την δημοσιογράφο Σοφία Τσέπα και φυσικά,τον ίδιο. Η παρουσίαση ξεκίνησε με τον σχολιασμό του βιβλίου από την Σοφία Τσέπα όπου ανέφερε: «Δεν το έχω ολοκληρώσει ακόμα,αλλά μπορώ να πω μέχρι εδώ ότι είναι ένα παράξενο βιβλίο,ένα βιβλίο πιπεράτο και πικάντικο,με γαργαλιστικές και ζουμερές λεπτομέρειες. Διηγείται την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας από μια διαφορετική σκοπιά όμως με παραμυθένιες αλήθειες». Τη συνέχεια ανέλαβε ο δημοσιογράφος Μίλτος Γήτας, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ήμουν αγχωμένος για την παρουσίαση και τον σχολιασμό που μου ζητήθηκε να κάνω.Το διάβασα, μου άρεσε πολύ και το ξαναδιάβασα, σαν παραμύθι κύλησε, παρατήρησα μακρινά περιστατικά που συνέβησαν στην Ελλάδα ενώ ήμουν αγέννητος. Ήταν πυκνογραμμένο αλλά σε κάποια σημεία δυσνόητο. Μου άφηνε συνεχώς την απορία για το τι θέλει να πει ο συγγραφέας. Κάτι όμως που μου απαντήθηκε στο τέλος του βιβλίου. Το θεωρώ ένα πολύ καλό εγχειρίδιο για νέους δημοσιογράφους, με ενδιαφέρουσα γραφή και με πολύ καλή δημοσιογραφική έρευνα.Οι πληροφορίες που συνέλεξε καθώς και οι ιστορίες για τις οποίες γράφει είναι για πρόσωπα και καλλιτέχνες των δεκαετιών του ’50-’60-’70».
Ο Πέτρος Τατσόπουλος συνθέτει και γράφει ένα πολιτικό μυθιστόρημα χωρίς όμως να πολιτικολογεί. Μιλάει για όλους & για όλα από την δύσκολη μεταπολεμική περίοδο της χώρας μας, σε ένα καλογραμμένο, πυκνογραμμένο και συναρπαστικό μυθιστόρημα εκτός φαντασίας (non fiction novel) το «Γκαγκάριν-ο κόσμος από χαμηλά». Ένα χαρμάνι πολυπαραγοντικών καταστάσεων & προσώπων, που κάθε ιστορία ξεπηδά από κάποια άλλη ιστορία.Ξεκινάει από την αφήγηση της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας μας, με την δική του σκοπιά, την δική του οπτική, με λόγια που δεν τα έχουμε ξανακούσει και σίγουρα δεν τα έχουμε διδαχθεί. Συγκροτεί ένα «ψηφιδωτό» της μεταπολεμικής ιστορίας με τρόπο ενδιαφέρον καθώς οι άνθρωποι που τα έζησαν...θυμούνται.
Με αρχή και «έμπνευση» το μαγαζί του Νικόλα Τριανταφυλλίδη “Gagarin 205”, ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος μας αφηγείται περί ελληνικού παραδόξου. Αναλύει απολαυστικά πώς συνδέονται μεγάλοι Έλληνες καλλιτέχνες με νεότερες «καρικατούρες» της σύγχρονης ελληνικής «showbiz», όπως την σύνδεση της πορνοστάρ Τζούλιας Αλεξανδράτου με τον μεγάλο Μάνο Χατζιδάκι ή την «μεγάλη φίρμα» Γιάννη Φλωρινιώτη με του επίσης μεγάλου Έλληνα Μάρκου Βαμβακάρη. Εξιστορεί μια Ελλάδα που ακροβατεί ανάμεσα από το τρανό,το σπουδαίο,το μεγάλο και από την άλλη το χυδαίο, της πορνογραφίας και των εφηβικών ονειρώξεων. Ο συγγραφέας μας οδηγεί με νοσταλγική ματιά στα τότε «καλώς ή κακώς κείμενα», σε μια εποχή όμως έξω από πολιτιστικά κόμπλεξ π.χ όπως είναι σήμερα ένα γυμνό κορμί, τσόντες ή τσοντάδικα. Μια περίοδος που ήταν απενοχοποιημένη από τα τωρινά κομπλεξικά κατάλοιπα & η κουλτούρα του κάθε ενός δεν κρινόταν από το τι θα δηλώνει και πώς θα περνάει την ζωή του. Ένα μυθιστόρημα, ένας συγγραφέας που δεν «φοβάται» να ανακατέψει από τους μεγάλους Μάνο Χατζιδάκι, Μάρκο Βαμβακάρη, Κάρολο Κουν, Μελίνα Μερκούρη, Σωτηρία Μπέλου,Βασίλη Τσιτσάνη μέχρι τους Φλωρινιώτη,Τσιτσιολίνα,Τζούλια.
Μετά το τέλος της παρουσίασης ο κ. Τατσόπουλος δέχθηκε ερωτήσεις,δεν ήταν βέβαια τόσο για το βιβλίο του,όσο ήταν γύρω από την πολιτική του θα λέγαμε ασχολία και δεν έλειψαν τα σχόλια του για τον νέο πρόεδρο των Η.Π.Α Ντόναλντ Τραμπ & τον αμερικάνικο λαό.Ο κ.Τατσόπουλος με την δική «γλώσσα» χαρακτήρισε τον αμερικανικό λαό ως χαζούς και ανόητους καθώς δεν κατάλαβε ότι ο Τραμπ δεν είναι ένας από αυτούς, καθώς αυτός, κληρονόμησε τον πατέρα του και δεν τα απέκτησε με δικό του κόπο και δουλειά τα χρήματα.
Ρεπορτάζ-επιμέλεια:
Μπάρκας Άγγελος, Μερκούρη Φιλοθέη, Ντάμπος Σπύρος, Νίκος Καλαντζής, Μπίτσα Δέσποινα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου