Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η τακτική κλιμάκωσης της έντασης με τη χώρα μας από την μεριά της Τουρκίας. Αυτό δείχνουν οι δηλώσεις τον τελευταίο καιρό του Τούρκου Προέδρου Ερντογαν, που σύρει μαζί του και τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης σε έναν εθνικιστικό διαγωνισμό.Σαν να μην έφταναν οι δηλώσεις Ερντογάν στη δημιουργία κλίματος έντασης ήρθε να προστεθεί και η δήλωση – κατηγορία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εναντίον του Ερντογάν γιατί δεν επεμβαίνει, όπως είπε, για να πάρει από την Ελλάδα 18 βραχονησίδες οι οποίες είναι τουρκικές.Οι δηλώσεις αυτές έρχονται παράλληλα με εκείνες του Τούρκου Προέδρου πως η Κύπρος δεν έχει το δικαίωμα στη σημαία της να χρησιμοποιεί το χάρτη ολόκληρου του νησιού...Και εδώ ήρθε να υπερθεματίσει ο Κιλιτσντάρογλου, κατηγορώντας ξανά τον Ερντογάν ότι θέλει να μειώσει τα εδάφη της τουρκοκυπριακής κοινότητας από το 37,7% που είναι σήμερα στο 29,2%.
Που αποσκοπεί αυτή η τακτική; Ο Ερντογάν έχει καταφέρει μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες να οδηγήσει και την αντιπολίτευση στην ίδια τακτική. Ουσιαστικά στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά το πραξικόπημα η κοινωνία στρέφεται προς τον εξωτερικό εχθρό που αποκτά όλο και πιο συχνά όνομα. Είτε αυτό της Ελλάδας, είτε αυτό της Κύπρου. Είτε οι Έλληνες έχουν καταλάβει βραχονησίδες, είτε οι Ελληνοκύπριοι επιχειρούν να πάρουν εδάφη από τους Τουρκοκύπριους.
Όλα αυτά μερικά μόλις 24ωρα πριν τη διαφαινόμενη συνάντηση Τρίπρα – Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου για την Πολιτιστική Κληρονομιά στο Άμπου Ντάμπι. Η συγκρουσιακή τακτική της Τουρκίας είναι όμως πράγματι συγκρουσιακή ή πρόκειται καθαρά για ένα παζάρι;
Ο Μουσταφά Ακιτζί από το ίδιο βήμα απ' όπου έκανε και τις δηλώσεις ο Ερντογάν κατηγόρησε τους Ελληνοκυπρίους. “Επί 53 χρόνια σφετερίστηκαν τα δικαιώματά μας” είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης” προσθέτοντας και αυτός ένα “λιθαράκι” στην ένταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου