Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Δραματική προειδοποίηση Σημίτη: Ο κίνδυνος δεν είναι μόνο το Grexit

Προειδοποίηση σε δραματικούς τόνους απηύθυνε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος για την Ελλάδα πλέον δεν είναι μόνον η έξοδος από την Ευρωζώνη, «χτυπώντας» παράλληλα  το καμπανάκι στο Μαξίμου για «σύρσιμο χωρίς τέλος». «Αλλά μη ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε ήδη στον έβδομο χρόνο της κρίσης και η έκβασή της δεν είναι ακόμη βέβαιη.  Ο κίνδυνος δεν είναι μόνον η έξοδος από την Ευρωζώνη.  Είναι σε μεγάλο βαθμό η στασιμότητα, οι εξαιρετικά χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, η υστέρηση που εντείνεται, η αδυναμία να μεταρρυθμίσουμε, το σύρσιμο χωρίς τέλος» επισήμανε ο κ. Σημίτης. 



Ο πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα την οποία χαρακτήρισε «δήθεν Αριστερά» και υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση αδιαφορεί για το ενδεχόμενο η χώρα να σέρνεται χωρίς τέλος. «Προτιμά να μη δυσαρεστήσει.  Ακολουθεί παλιές συντηρητικές αντιλήψεις και αρχές. Γιατί στην πραγματικότητα είναι ένας εθνικολαϊκιστικός σχηματισμός» είπε για την κυβέρνηση Τσίπρα ο Κώστας Σημίτης και συνέχισε αναφερόμενος στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Συνεργάζεται στενά με διάφορες συντεχνίες. Προσλήψεις,  προαγωγές,  τοποθετήσεις πραγματοποιούνται με κομματικοπελατειακά κριτήρια.  Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και ειδικά των εκπαιδευτικών απορρίπτεται παρ’ όλο που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Η κυβέρνηση αποφεύγει με κάθε τρόπο τον περιορισμό των δαπανών για να μη δυσαρεστήσει. Δεν ενοχλείται από το ύψος των στρατιωτικών δαπανών. Καλλιεργεί την εντύπωση ότι η Ελλάδα συστηματικά αδικείται.   Ασπάζεται την άποψη ότι οι Έλληνες υπερτερούμε λόγω ιστορίας, παράδοσης και θρησκείας.  Γι’ αυτό και όσοι της ασκούν κριτική εκπροσωπούν κατ’ αυτήν τις σκοτεινές δυνάμεις της διαπλοκής και ξένα συμφέροντα.  Η κρίση δεν ξεπερνιέται με τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές. Αντίθετα συνεχίζεται, μονιμοποιείται».  

«Αριστερή πολιτική είναι η γλώσσα της αλήθειας» υπογράμμισε, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας εμμέσως την κυβέρνηση Τσίπρα ότι δεν λέει την αλήθεια στο λαό.
Προτροπές και κριτική στην Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ο Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε και στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμαράταξης για τη δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης της Κεντροαριστεράς.

«Εγωισμοί, φιλοδοξίες, δήθεν κληρονομικά δικαιώματα και μη ρεαλιστικές πολιτικές επιδιώξειςσυνεχίζουν να αποτελούν εμπόδια μιας κοινής προσπάθειας με όλους που συγκλίνουν στους στόχους μας.  Η επιτροπή που δημιουργήθηκε και θα συζητήσει το πρόγραμμα είναι χρήσιμη αλλά δεν αρκεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο πώς θα πετύχει το εγχείρημα στο χώρο της Κεντροαριστεράς ο κ. Σημίτης ζήτησε να διαμορφωθεί η πολιτική εκείνης που θα οδηγήσει στην έξοδο της χώρας από την υστέρηση. «Να μη γελιόμαστε. Δεν συνιστούν συγκροτημένη πολιτική οι καταγγελίες των κυβερνητικών ενεργειών, το όχι στους νέους νόμους ή η ανάδειξη των ανεπαρκειών της κυβέρνησης» τόνισε και συμπλήρωσε: «Οι πολίτες ακούν τους διαξιφισμούς αλλά πρέπει να αντιλαμβάνονται τα ουσιαστικά διακυβεύματα, πώς λύνονται τα προβλήματα και κυρίως ποια πρέπει να είναι η αναγκαία προσφορά τους. Άγνοια επικρατεί ιδίως ως προς την ανάγκη μεταρρυθμίσεωνκαι των προϋποθέσεων πραγματοποίησής τους. Η κυβέρνηση δεν ενημερώνει αλλά συσκοτίζει.  Εμείς πρέπει να σπάσουμε την παραπλανητική σιωπή.  Να αναδείξουμε όχι μόνον τα λάθη τη πληροφόρησης αλλά και τις συγκεκριμένες πορείες που θα μας οδηγήσουν στην ανάκαμψη.  Η συζήτηση για το ασφαλιστικό είναι ένα καλό παράδειγμα.  Ο πολίτης, παρά τις τόσες αναλύσεις και αντιπαραθέσεις δεν έχει καταλάβει ποιο είναι το ενδεδειγμένο ασφαλιστικό σύστημα για την Ελλάδα και γιατί.  Η συζήτηση αφορά μόνο το ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν με τις νέες ρυθμίσεις».

«Εμείς πρέπει να αφήσουμε τις γενικολογίες να προτάξουμε συγκεκριμένους στόχους, πειστικές αναλύσεις, να καταδείξουμε τις απαραίτητες κινήσεις για να επιτύχουμε σταθερότητα, ανάπτυξη και κοινωνική αλληλεγγύη.  Αντί για ωραία λόγια χρειάζονται τεκμηριωμένες και ουσιαστικές θέσεις» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

Βολές για το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου

Ο Κώστας Σημίτης δεν άφησε εκτός κριτικής τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και με μια δηλητηριώδη έκφραση σχολίασε το κεντρικό σύνθημα που χρησιμοποίησε ο διάδοχός του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να κερδίσει τις εκλογές του 2009. 

«Αριστερή πολιτική είναι η γλώσσα της αλήθειας. Αριστερή πολιτική δεν είναι τα παραμύθια ότι λεφτά υπάρχουν, ότι δημιουργούμε τώρα στην Ελλάδα ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα που δεν θα υπόκειται σε ενωσιακούς ελέγχους, η εξαγγελία ότι η Ελλάδα οδηγεί τους ευρωπαϊκούς λαούς σε μια νέα πορεία.  Αριστερή πολιτική είναι η πολιτική που εξηγεί, επισημαίνει τις δυσκολίες, έχει το θάρρος να δυσαρεστήσει.  Προτιμώ να είμαστε δυσάρεστοι παρά ψεύτες». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: