Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Μυστήριο η ξαφνική επίσκεψη του αμερικανού πρέσβη στην Αμφίπολη

Τις πρώτες μέρες της ανασκαφής του 2014 στην Αμφίπολη  θύμιζε σήμερα η επίσκεψη Αμερικανού πρέσβη Ντέιβιντ Ντ. Πιρς στον τύμβο Καστά. Ισχυρά μέτρα ασφαλείας, άνδρες της αντιτρομοκρατικής και αμερικανικά τζιπ μετέφεραν εκεί Αμερικανούς διπλωμάτες.Ο Αμερικανός πρέσβης ζήτησε να  ξεναγηθεί στην ανασκαφή της Κατερίνας Περιστέρη  χωρίς όμως  αυτό να γίνει από την ίδια, αφού το Υπουργείο Πολιτισμού και ειδικότερα η Γ.Γ Μαρία Βλαζάκη  φρόντισε να μην την ενημερώσει .



Η ξενάγηση του Αμερικανού διπλωμάτη έγινε από την αναπληρώτρια διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών Πέπη Μάλαμα, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση διότι η κυρία Μάλαμα  ως αρχαιολόγος δεν είχε καμία  απολύτως σχέση με την ανασκαφή.

Τον αμερικανό πρέσβη συνόδευε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος και  ενημέρωσε αναλυτικά  τον κύριο Πιρς για τις προοπτικές της περιοχής το σχεδιασμό που έχει, αλλά και την επιλογή του να στηρίξει αυτή την ανασκαφή με κάθε τρόπο, ενώ ο Δήμαρχος της Αμφίπολης Κώστας Μελίτος επανέλαβε από την πλευρά του την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις των  ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την αναγκαιότητα να τρέξουν όπως χαρακτηριστικά είπε, τα έργα υποδομής.

Ο κύριος  Πιρς με την αμερικανίδα πρόξενο  της Θεσσαλονίκης και με τους ειδικούς συμβούλους που τους συνόδευαν, εμφανίστηκαν εντυπωσιασμένοι από την ανακάλυψη του μεγαλοπρεπούς μνημείου και παρέμειναν στο τύμβο Καστά για μια ώρα, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκαν το μουσείο της Αμφίπολης.

Κατά την επιστροφή του  στη Θεσσαλονίκη ο αμερικανός πρέσβης σταμάτησε στο λέοντα της Αμφίπολης και ζήτησε πληροφορίες για την έρευνα του αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής που τοποθετεί το λιοντάρι στην κορυφή του Τύμβου Καστά.

Η επίσκεψη που  αμερικανού πρέσβη σίγουρα δεν είναι τυχαία, αλλά βρίσκεται στη σκιά μεγάλων εξελίξεων καθώς την περίοδο αυτή αναμένονταν  στην Αμφίπολη και ο Μάθιου Νίμιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: