Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Παίρνει πάλι “φωτιά” η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου


Μπορεί να έρχεται μια επιβάρυνση από 5 ως 6 λεπτά το λίτρο λόγω αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, αλλά και λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, όμως η αύξηση αυτή δεν θα είναι η μόνη στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου.Είτε για την κίνησή τους, είτε για τη θέρμανσή τους οι καταναλωτές αναμένεται να επιβαρυνθούν σημαντικά λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου διεθνώς.


Με τις τιμές να έχουν πάρει την κατηφόρα απ' την αρχή του χρόνου και το πετρέλαιο να κινείται κοντά στα 30 δολάρια για αρκετό καιρό σε συνδυασμό με την άνοδο (μικρή έστω) του ευρώ έναντι του δολαρίου οι λιανικές τιμές έπεσαν σημαντικά ως και κάτω από το 1,20 σε πρατήρια της Αττικής.

Τα δεδομένα ωστόσο άλλαξαν και άλλαξαν νωρίτερα απ' ό,τι περίμεναν και οι ίδιοι οι επενδυτές. Οι προβλέψεις πλέον είναι για τιμές πετρελαίου κοντά στα 50 δολάρια το βαρέλι και μάλιστα σε μια περίοδο όπου οι Έλληνες καταναλωτές εκτός από τις μετακινήσεις τους θα πρέπει να υπολογίζουν και το κόστος της θέρμανσης καθώς οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν πολύ το 3ο τρίμηνο του έτους και μετά. 

Κάπως έτσι παράγοντες τις αγοράς μιλούν για τιμές κοντά στο 1,5 ευρώ/λίτρο για τη βενζίνη, κοντά στο 1,2 για το πετρέλαιο κίνησης και κοντά στο 1 ευρώ για το πετρέλαιο θέρμανσης, τιμές δηλαδή κατά πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με σήμερα. Μάλιστα οι παραπάνω τιμές αφορούν κυρίως στην περιοχή της Αττικής, στην υπόλοιπη χώρα θα είναι σαφώς μεγαλύτερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: