Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Die Welt: «Η σωτηρία της Ελλάδας μοιάζει με ιστορία δίχως τέλος»


H διαχείριση της ελληνικής κρίσης και οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου. «Εδώ και καιρό η σωτηρία της Ελλάδας μοιάζει με ιστορία δίχως τέλος, σχολιάζει η εφημερίδα Die Welt. Χρόνια τώρα η τρόικα ορίζει μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και η Ελλάδα, που τα θεωρεί επιταγές, προσπαθεί να τα αποφύγει. Στο μεταξύ ρέουν προς την Ελλάδα ποσά με τα οποία εξυπηρετούνται παλιά χρέη. Τα ποσά όμως αυτά διογκώνουν ακόμα περισσότερο το υπάρχον χρέος.Ο φαύλος αυτός κύκλος δεν πρόκειται να σπάσει όσο οι Ευρωπαίοι δεν προχωρούν σε νέο κούρεμα. Μόνη εναλλακτική λύση: Η Ελλάδα προχωρά μόνη τις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη της οικονομίας. (…) Ακόμα όμως κι αν η κυβέρνηση στην Αθήνα αποκτήσει περισσότερη ευχέρεια στην λήψη αποφάσεων και μέτρων ο έλεγχος πεπραγμένων θα πρέπει να συνεχιστεί. Διαφορετικά χρήματα της ευρωπαϊκής στήριξης θα μπουν σε τσέπες που δεν χρειάζονται βοήθεια και η χώρα δεν θα παρουσιάσει καμιά οικονομική πρόοδο».

Διαφωνία επικρατεί μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας γύρω από τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Πόσα δισ. χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες;». Η εφημερίδα παρατηρεί: «Την ώρα που η ελληνική πλευρά μιλά για 5 δισ. ευρώ βασιζόμενη σε διαγνωστική μελέτη της Blackrock, η τρόικα υπολογίζει με ένα μεγαλύτερο ποσό χωρίς όμως αναφέρεται σε συγκεκριμένα ποσά. Το Eurogroup πάντως απορρίπτει άρθρο των Financial Times σύμφωνα με το οποίο οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών υπολογίζονται σε 15 δισ. «Αν οι διαφορές ήταν πράγματι τόσο μεγάλες η τρόικα δεν θα επέστεφε στην Αθήνα», δήλωσε στέλεχος της ΕΕ. Την ίδια στιγμή όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Βρυξέλλες θεωρούν την διαγνωστική μελέτη της Blackrock υπερβολικά αισιόδοξη.

Στο μεταξύ με επικριτική διάθεση οι Βρυξέλλες βλέπουν το ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με το Eurogroup οι αισιόδοξοι υπολογισμοί της για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών την φέρνουν σε ευθεία αντιπαράθεση με την ΕΚΤ. Επειδή στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση αποκτά στην ουσία ρόλο στην οικονομική πολιτική και κινδυνεύει να έρθει σε αντίθεση με την αποστολή της που είναι η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών, δηλαδή του πληθωρισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: