Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Έρχονται ασυνήθιστες ζεστές μέρες

Παρά το γεγονός ότι στα τέλη του μήνα η θερμοκρασία θα πέσει σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα πάρα πολύ, τις επόμενες ημέρες ως και τις 21 Φεβρουαρίου, θα κυριαρχήσει πάνω από τον Ελλαδικό χώρο, όχι μόνο καλοκαιρία, αλλά και υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ για τον μήνα που βρισκόμαστε.Χρόνια είχαν στην Ελλάδα να καταγραφούν τόσο υψηλές τιμές θερμοκρασίες για τον μήνα Φεβρουάριο. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο. Ιδιαίτερα την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη, η θερμοκρασία σε πάρα πολλές περιοχές ιδιαίτερα της κεντρικής χώρας, ίσως αγγίξει πρόσκαιρα και τους 25oC !! Στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 20oC, ενώ στην βόρεια χώρα θα αγγίξει σε αρκετές περιοχές και τους 22-23oC. 


Πρόκειται για θερμοκρασίες ΡΕΚΟΡ για την εποχή που διανύουμε, οι οποίες ωστόσο θα αποτελέσουν παρελθόν από την επόμενη Παρασκευή και μετά και κυρίως από το Σαββατοκύριακο και έπειτα. Αυτές οι θερμές αέριες μάζες δεν οφείλονται σε κλιματική αλλαγή όπως πολλοί θα πουν, αλλά σε ενίσχυση του νοτίου ρεύματος, το οποίο θα μεταφέρει από την Αφρική πολύ θερμές αέριες μάζες.

Φαίνεται πως φέτος τον χειμώνα μας τον "έκλεψε" η βόρεια Αμερική, όπου εκεί το παρατεταμένο ψύχος δεν θα έχει τελειωμό ακόμα και στις αρχές Μαρτίου, ενώ στην βόρεια, βορειοδυτική και δυτική Ευρώπη, η κακοκαιρία θα κρατήσει καλά ως και τις 20-21 Φεβρουαρίου. Σε εμάς ο καιρός όπως τονίζουμε από τις αρχές του μήνα, θα χειμωνιάσει για τα καλά μετά τις 23-24 Φεβρουαρίου, με κρύο και χιόνια σε πολύ χαμηλά ως και μηδενικά υψόμετρα κυρίως της βόρειας Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: