Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Άρθρο παρέμβαση του Πολιτευτή της ΝΔ Βασίλη Τσιαλιαμάνη


Μεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία, αναφορικά με την ανανέωση των προσώπων που συμμετέχουν στην Αυτοδιοίκηση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρα, ότι η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί νέα πρόσωπα. Σε αυτή τη λογική λοιπόν κάποιοι αυτοχαρακτηριζόμενοι ως «νέοι», εκδήλωσαν την πρόθεση να είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι στα Γιάννενα.Είναι απόλυτα κατανοητή η φιλοδοξία κάθε ανθρώπου, όπως επίσης είναι απόλυτα κατανοητή η ανάγκη τα Γιάννενα να πορευτούν σε διαφορετικό δρόμο. Αυτό το οποίο ενδεχόμενα δεν μπορεί να γίνει κατανοητό είναι ότι ενώ η ανανέωση είναι το εξαγόμενο αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων, τα «νέα» πρόσωπα που θέλουν να διεκδικήσουν το Δήμο είναι στις τελευταίες θέσεις αντί των πρώτων.Σε μία πρώτη ανάγνωση, θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι στερούνται αναγνωρισιμότητας.



Πως είναι δυνατόν όμως να στερείται αναγνωρισιμότητας ένας Αντιδήμαρχος, ένας πρώην Αντιπεριφερειάρχης; Σίγουρα δεν είναι αυτή η αιτία της μη αποδοχής στις δημοσκοπήσεις. Υπάρχουν όμως και διεκδικητές που δεν συμμετείχαν μέχρι σήμερα σε κάποια Δημοτική ή Περιφερειακή παράταξη, οι οποίοι προβάλλουν τη συμμετοχή τους σε συλλόγους και οργανώσεις της πόλης.Όταν είσαι Αντιδήμαρχος, Αντιπεριφερειάρχης και θέλεις να ηγηθείς, τότε η θητεία σου πρέπει να ήταν τέτοια, που ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης να φαινόταν «λίγοι» μπροστά στο έργο που έχεις επιτελέσει από τη θέση ευθύνης που είχες. Όταν πάλι επικαλείσαι τη συμμετοχή σε συλλόγους και οργανώσεις,πρέπει το έργο σου εκεί να ήταν τέτοιο που
η αναγνωρισιμότητα θα ήταν φυσικό επακόλουθο και όχι ζητούμενο. Άλλωστε μπορεί η διαδικασία να μην είναι κομματική, αλλά είναι άκρως πολιτική. Ναι μεν οι λύσεις για τα Αυτοδιοικητικά ζητήματα δεν θα προκύψουν από τα κόμματα, αλλά θα είναι πολιτικές επιλογές που θα σηματοδοτούν το «αύριο» των κατοίκων.Το «αύριο» των κατοίκων και της πόλης δεν θα προκύψει με μαγικό ραβδί από κανέναν. Θα προκύψει διορθώνοντας τα λάθη του παρελθόντος, χωρίς ρεβανσιστική λογική και δουλεύοντας προτάσεις για το μέλλον, εναρμονισμένες στο νέο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα.Η ύπαρξη οράματος από τον επόμενο Δήμαρχο και τη Δημοτική του ομάδα, είναι απαραίτητο στοιχείο, όπως επίσης και το εχέγγυο της χρηστής διαχείρισης. Ιδανικός συνδυασμός είναι η εμπειρία με τη φρεσκάδα νέων ανθρώπων και ιδεών στη Δημοτική ομάδα, γιατί ομαδική δουλειά απαιτείται.Αν λοιπόν σε δεύτερη ανάγνωση προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τη βούληση των πολιτών, όπως αυτή αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, καταλήγουμε σε ένα βασικό συμπέρασμα. Η πόλη χρειάζεται νέους ανθρώπους στην ομάδα με έναν έμπειρο, αποδεδειγμένα ικανό επικεφαλής και όχι έναν «νέο» επικεφαλής με γερασμένη ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: