Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

"Έφυγε" από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης


Έπειτα από δίμηνη περίπου μάχη με την επάρατο νόσο ο πρώην Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και ιδρυτής του Ομίλου Ideales Στέλιος Σταυρίδης άφησε την τελευταία του πνοή. Ήταν 66 ετών. Παντρεμένος με την Κεφαλονίτισσα Τζέλη Γασπαράτου αφήνει πίσω του 3 παιδιά, τον Κωνσταντίνο, τον Αλέξη και την Χριστίνα. Ένας απ' τους πλέον πετυχημένους και αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες της χώρας ο Στέλιος Σταυρίδης άφησε το στίγμα του στην επιχειρηματική κοινότητα της χώρας. Η απώλεια του θεωρείται σημαντική. Στο σύντονομο πέρασμα του απ' το ΤΑΙΠΕΔ συνέβαλε σημαντικά στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. 

Όποια πέτρα και να σηκώσεις, από κάτω τον Στέλιο Σταυρίδη θα βρεις, αφού είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες προσωπικότητες του ελληνικού business κι ένας ιδεολόγος - θεωρητικός της επιχειρηματικότητας. Ένας γνήσιος φιλελεύθερος που δεν διστάζει και να συγκρουστεί για τις απόψεις του, όπως για παράδειγμα όταν ήταν υποψήφιος με το κόμμα της Δράσης στις εκλογές της 6ης Μάη (πρώτος στο επικρατείας) και on air διαφώνησε με τον Πέτρο Τατσόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί μάλιστα εξαιτίας αυτής της ιδεολογικής του προσήλωσης στη συρρίκνωση του Κράτους, είναι που λένε πως δεν γινόταν να υπάρξει καλύτερη επιλογή από τον κ. Σταυρίδη για τα ηνία του ΤΑΙΠΕΔ. Ο Στέλιος Σταυρίδης δεν είναι ο συμβατικός businessman που μερικοί φαντάζονται.

Δεν πρόκειται να τον βρει κανείς να καπνίζει του πούρο του και να στρογγυλοκάθεται σε μια πανάκριβη πολυθρόνα μετρώντας τα λεφτά του. Είναι ένας ακτιβιστής της ίδιας της ζωής, ένας άνθρωπος με πάθος σε ό,τι αναλαμβάνει, ένας ταγός του χρήματος μεν με μεγάλη όμως αγάπη για αυτό που πολλές επιχειρήσεις μέσα στην κρίση έχουν ξεχάσει. Τους εργαζόμενους του. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η εταιρεία του, η γνωστή κατασκευάστρια πισινών Piscines Ideales επί σειρά ετών βραβεύεται κάθε χρόνο για το καλύτερο εργασιακό της περιβάλλον στον θεσμό Best workplaces.

Τι κάνει όμως τόσο ξεχωριστό τον Στέλιο Σταυρίδη; Αν τον δει κανείς στον τρόπο λειτουργίας του με τους υπαλλήλους του θα καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει η φράση «το αφεντικό τρελάθηκε». Είναι ο άνθρωπος που μέχρι και σφουγγαρίστρα μπορεί να πάρει για να ελαφρύνει την καθαρίστρια. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα «δράσης» του. Τα βοηθήματα στους εργαζόμενους του είναι διαρκή, ο ίδιος πληρώνει χρήματα από την τσέπη του για να επιμορφώνει όχι μόνο τους εργαζόμενους του αλλά και τα παιδιά τους. Έχει παντρέψει τους μισούς του εργαζόμενους, όχι γιατί σκεπτόταν την πολιτική αλλά επειδή το ενδοεταιρικό έθιμο «έτσι το θέλει» ενώ σε κάθε γάμο δανείζει το αυτοκίνητό του στις νύφες. Η λέξη απόλυση είναι άγνωστη στην Piscines Ideals όμως ταυτόχρονα και η λέξη τεμπελιά είναι επίσης άγνωστη καθώς οι εργαζόμενου του Στέλιου Σταυρίδη τιμούν το άτυπο συμβόλαιο με τον εργοδότη τους. Κι αν τα παραπάνω δεν σας έχουν πείσει πάμε και παρακάτω. Θυμάστε την ταινία «η κόρη μου η σοσιαλίστρια» που η Βουγιουκλάκη ως «προχώ» εργοδότρια διοργάνωνε εκδρομές για τους εργάτες; Ε κι αυτό το κάνει ο Στέλιος Σταυρίδης όχι μόνο για όσους δουλεύουν σε αυτόν αλλά και για τις οικογένειές τους. Κι όταν λέμε εκδρομές δεν αναφερόμαστε σε αυτές που γίνονται στο Ζούμπερι η τον Μαραθώνα αλλά στο εξωτερικό.

Ο ακτιβισμός όμως του Στέλιου Σταυρίδη δεν μένει μόνο στα εργασιακά. Είναι από τους επιχειρηματίες εκείνους που πάντοτε είναι ευαισθητοποιημένοι στο πως θα πάει μπροστά η κοινωνία και που συμμετέχει σε ανάλογα όργανα δημόσιου προβληματισμού. Δεν είναι τυχαίο πως ο Στέλιος Σταυρίδης είναι πρόεδρος του Δ.Σ. της Λέσχης Επιχειρηματικότητας. Η τελευταία, με την ενεργό συμμετοχή των μελών της, κατόρθωσε να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό θεσμό για την ανάπτυξη, την ενίσχυση και τη διάδοση του επιχειρείν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: