Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016

Σοφία Ελευθερουδάκη: Μας έκλεισαν τα capital controls

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα λέει στο newsit.gr η κα Σοφία Ελευθερουδάκη, διευθύνουσα σύμβουλος του γνωστού βιβλιοπωλείου το οποίο θα βάλει λουκέτο στις 30 Σεπτεμβρίου. Σήμερα το ιστορικό βιβλιοπωλείο ήταν γεμάτο κόσμο, ωστόσο η εικόνα είναι πλασματική αφού λόγω του λουκέτου κάνει bazaar βιβλίων με έκπτωση ακόμα και 80%! «Αρκεί να σας πως οτι το 2008 κάναμε 24 εκατομμύρια ευρώ τζίρο και το 2015 κλείσαμε με μισό εκατομμύριο», λέει η κα Ελευθερουδάκη, μιλώντας στο Newsit.gr, τονίζοντας πως έπαιξαν αρνητικό ρόλο και τα capital controls. "Έπαιξαν ρόλο τα capital controls. Παίρνω παραγγελίες από το Δημόσιο τις οποίες αρνούμαι. Είμαι θύμα των capital controls και της διεθνούς κρίσης σε μία πολύ δύσκολη στιγμή", μας λέει.Και συνεχίζει: «Αποφασίσαμε να κλείσουμε αυτό το κατάστημα. Για ένα διάστημα θα λειτουργούμε από τον πρώτο όροφο. Θα ετοιμαστούμε και θα λειτουργήσουμε όταν το επιχειρηματικό κλίμα αλλάξει σε αυτή τη χώρα. Η κρίση μας ανάγκασε. Θα επικεντρωθούμε στην ιστοσελίδα μας. Θα κάνουμε το print on demand, αυτό που λέμε ψηφιακή εκτύπωση το οποίο αναπτύσσουμε και μας αρέσει. Έχουμε συνεργασία με το εξωτερικό», υπογραμμίζει.

Περιγράφοντας όλα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια λέει: «Αναγκαστήκαμε να φύγουμε απο το μεγάλο μας κατάστημα στην Πανεπιστημίου καθώς είχαμε νοίκι 70.000 ευρώ το μήνα και δεν μπορούσαμε να το αντέξουμε και ο ιδιοκτήτης δεν ήθελε να το κατεβάσουμε. Από εκεί και πέρα ακολούθησε μια πολύ μεγάλη δυσκολία. Από τους 130 υπαλλήλους σήμερα έχουμε 10 και θα μείνουν οι 4. Αυτοί οι άνθρωποι μένουν και προσπαθώ και εγώ να επικεντρωθώ στην επόμενη μέρα. Δεν θέλω να δουλεύω κάτω από αυτές τις συνθήκες και να βλέπω το όνομα μου να απαξιώνεται καθημερινά».

Και καταλήγει: «Όταν τα πράγματα θα αλλάξουν θα είμαστε έτοιμοι. Τώρα δεν έχουμε άλλα καταστήματα είναι το τελευταίο κατάστημα. Θα είναι online οι πωλήσεις και θα συνεχίσουμε τις εκδόσεις μας. Όλα αυτα θα τα ενδυναμώσουμε. Δεν σας κρύβω οτι μέσα στην στεναχώρια μου είμαι αισιόδοξη. Θα είμαστε έτοιμοι για όταν αλλάξουν τα πράγματα».

Τα βιβλιοπωλεία 'Ελευθερουδάκης" υπάρχουν από το 1898. Ιδρυτής του ο Κώστας Ελευθερουδάκης και συνεχιστές ο γιος του Γιώργος, η σύζυγός του Βιργινία και οι κόρες του Σοφίκα και Μαρίνα. Ήταν επι δεκαετίες στην Πλατεία Συντάγματος. Μετά μεταφέρθηκε στην οδό Νίκης και έμεινε εκεί 30 χρόνια και το 1995 πήγε στην Πανεπιστημίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: