Ο σεισμός μεγέθους τεσσάρων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (29.09.2016) ανοιχτά της Αλοννήσου προκάλεσε ανησυχία. Και αυτό γιατί ήταν ο τρίτος σεισμός που σημειώθηκε σε διάστημα 24 ωρών στην Ελλάδα. Είχαν προηγηθεί εκείνος στη Ρόδο και εκείνος ανοιχτά της Καλαμάτας.Έχει μπει η Ελλάδα σε μία κατάσταση σεισμικής "διέγερσης" και υπάρχει σύνδεση των σεισμών; Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας είναι απόλυτα καθησυχαστικός. Οι τρεις σεισμοί δεν συνδέονται, είναι μεμονωμένα περιστατικά και δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία.
«Η καθεμία περίπτωση είναι μεμονωμένη. Απέχουν πάρα πολύ και είναι διαφορετικοί σεισμοί», λέει ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο newsit.gr. «Είχαμε σεισμικές δονήσεις σε τρία σημεία στην Ελλαδα. Στη Ρόδο, στη Μεθώνη - Κορώνη και στην Αλόννησο. Δίνουν την εικόνα πως ο ελληνικός χώρος είναι σε διέγερση. Αυτό το πράγμα δεν ισχύει γιατί η καθεμία περίπτωση είναι μεμονωμένη, απέχουν πάρα πολύ και είναι διαφορετικοί σεισμοί από την άποψη περιβάλλοντος σεισμοτεκτονικού.
Ο σεισμός στη Ρόδο είναι ένας σεισμός με μεγάλο βάθος που δεν έχει να κάνει με επιφανειακή σεισμικότητα γιατί δεν έχουμε μετασεισμούς. Το ίδιο σε ένα βαθμό συμβαίνει και στη Μεθώνη και είναι τελείως διαφορετική περίπτωση ο σεισμός της Αλοννήσου όπου έχουμε να κάνουμε με το ρήγμα της Ανατολίας που η εστία του είναι σε ένα βάθος 8 χιλιομέτρων και έχουμε πολλούς μετασεισμούς. Οι τρεις σεισμοί είναι διαφορετικοί μεταξύ τους», σημειώνει.
«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε πως υπάρχει μία γενικότερη σεισμικότητα ή πως ο ένας σεισμός προκαλεί τον άλλον. Για να έχουμε επαγόμενη σεισμικότητα ουσιαστικά θα πρέπει να έχουμε μεγάλους σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ και να έχουμε το ίδιο περιβάλλον, δηλαδή να είναι στην ίδια ζώνη στο ίδιο ρήγμα και να πούμε πως θα έχουμε κι άλλο σεισμό» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου