Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Λύθηκε το μυστήριο της "Κραυγής"! Τι είναι η άσπρη μουτζούρα στον διάσημο πίνακα


Όλοι υπέθεταν για 123 χρόνια πως η άσπρη μουτζούρα στην παλαιότερη έκδοση του αριστουργήματος του Edvard Munch "Η κραυγή" είχε προκληθεί από κουτσουλιά πουλιών. Οι επιστήμονες ωστόσο ανέτρεψαν αυτή την εκδοχή και ξέρουμε πλέον την αλήθεια."Η κραυγή" αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα έργα ζωγραφικής στον κόσμο, με τον Edvard Munch να φιλοτεχνεί τέσσερις εκδόσεις του αριστουργήματος μεταξύ 1893 και 1910. Η πιο γνωστή είναι αυτή που βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας και διαφέρει από τις άλλες λόγω μια μυστηριώδους μουτζούρας στον δεξιό ώμο της κεντρικής φιγούρας.


Η πιο κοινή θεωρία μέχρι σήμερα ήθελε τη στοιχειωμένη μορφή να έχει λερωθεί από κουτσουλιά. Φωτογραφίες από τα τέλη του 19ου αιώνα δείχνουν τον Munch να εργάζεται έξω στο χιόνι, προστατεύοντας τα έργα που φιλοτεχνούσε κάτω από ένα ξύλινο υπόστεγο. Άλλη θεωρία ήθελε τον Munch ή κάποιον άλλο να έριξε κατά λάθος λευκό χρώμα.

Μετά από επισταμένη έρευνα, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Dr Geert Van der Snickt από το πανεπιστήμιο Antwerp ανακάλυψε την αλήθεια που κρυβόταν πίσω από το λευκό σημάδι. Η λευκή μουτζούρα προκλήθηκε από κερί πιθανότατα στο στούντιο του Munch. Οι επιστήμονες ανέλυσαν τον διάσημο πίνακα χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα που ανέπτυξαν και ονόμασαν "Macro X-ray fluorescence scanner".

Το συγκεκριμένο μηχάνημα έχει χρησιμοποιηθεί για την επίλυση διαφορών γύρω από έργα τέχνης των Van Eyck, Rubens και Van Gogh. Από τις σαρώσεις στην "Κραυγή" του Munch αποκλείστηκε η μουτζούρα να είναι χρώμα ή κουτσουλιά. Στην περίπτωση του διάσημου πίνακα το πιο πιθανό είναι πως οι λευκές κηλίδες είναι από κερί που έσταξε κατά λάθος στο στούντιο του ζωγράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: