Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Πρόστιμα από 150 έως 1 εκατ. ευρώ για ανακρίβειες στο «πόθεν έσχες»

Βαριές καμπάνες περιμένουν φέτος όσους υπόχρεους σε δήλωση πόθεν έσχες δεν υποβάλλουν έγκαιρα και ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους.Τα πρόστιμα ξεκινούν από 150-400 ευρώ για μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης και οι ποινές φτάνουν έως και το 1 εκατ. ευρώ στην περίπτωση όπου η αποχή από την υποβολή της δήλωσης έχει στόχο την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων.



Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να εκδοθεί νέα κοινή υπουργική απόφαση με την οποία, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ευθυγραμμίζονται οι ισχύουσες διατάξεις νόμου με την πρόσφατη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, επιλύνοντας ζητήματα τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των υπόχρεων.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι διατάξεις οι οποίες προβλέπουν ότι φέτος για πρώτη φορά θα δηλωθούν και τα μετρητά εκτός τραπεζικού συστήματος εφόσον υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ ή ακόμα και τιμαλφή, πολύτιμοι λίθοι και πολύτιμα μέταλλα εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Θα ληφθεί όμως μέριμνα, ιδίως για τα πρόσωπα στα οποία προβλέπεται η δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες (πολιτικά πρόσωπα, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιοκτήτες μέσων μαζικής ενημέρωσης και ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί) ώστε να μην γεννώνται ζητήματα ασφάλειας εξαιτίας ακριβώς της δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων.

Για παράδειγμα, θα προβλέπεται ότι τα μετρητά στο στρώμα θα αποτυπώνονται στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης, πλην όμως αυτή η πληροφορία δεν θα αναρτάται στο διαδίκτυο σε δημόσια πρόσβαση όπως επίσης δεν θα δημοσιοποιείται η διεύθυνση κατοικίας του υπόχρεου.

Θέματα σχετικά με την πρόβα τζενεράλε του ηλεκτρονικού πόθεν έσχες συζητήθηκαν χθες στη σύσκεψη του Γενικού Γραμματέα για την καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργου Βασιλειάδη με τους δανειστές, στην οποία εξετάστηκαν παράλληλα και οι επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες αναφορικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει ότι οι ηλεκτρονικές πύλες του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος «Πόθeν» στη διεύθυνση www.pothen.gr, θα ανοίξουν την 1η Οκτωβρίου με την προθεσμία να εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: