Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Έκλεισε το Σκοπιανό -«Βόρεια Μακεδονία» το όνομα


Η συμφωνία για το Σκοπιανό έκλεισε! Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit.gr το νέο όνομα των Σκοπίων θα είναι «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija), γλώσσα η μακεδονική με διευκρίνηση ότι πρόκειται για σλαβική γλώσσα και εθνότητα πολίτες της Δημοκρατίας της βόρειας Μακεδονίας. Η νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης (12.06.2018).Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και αυτή την ώρα τον ενημερώνει αναλυτικά για τις εξελίξεις.


Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει διάγγελμα για τη συμφωνία που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές για την ονομασία των Σκοπίων, συμβολικά, στις Πρέσπες.Σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκτός από συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, έχει την δυνατότητα εάν κρίνει, να ζητήσει να κάνει ανακοινώσεις  ή δηλώσεις ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας  για οποιαδήποτε σοβαρή υπόθεση όπως το Σκοπιανό. Υπάρχει όμως μια συγκεκριμένη διαδικασία, ένα χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να τηρηθεί.

Ο ΚτΒ προβλέπει ότι το αίτημα ενημέρωσης της Βουλής θα πρέπει να το υποβάλλει ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Βουλής και εκείνος να το γνωστοποιήσει τουλάχιστον 24 ώρες πριν από τον προγραμματισμό της συνεδρίασης στους προέδρους των άλλων κομμάτων.

Οι ανακοινώσεις ή οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του ΚτΒ  πρέπει να γίνει στην έναρξη οποιαδήποτε συνεδρίασης νομοθετικής ή κοινοβουλευτική εργασίας της Ολομέλειας.

Οι πρόεδροι των κομμάτων μπορούν και αυτοί να αναπτύξουν τις απόψεις τους για το περιεχόμενο  της ανακοίνωσης ή της δήλωσης  της κυβέρνησης.

Η διαδικασία επίσης προβλέπει ανταπάντηση του Πρωθυπουργού στους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και δυνατότητα δευτερολογιών όλων των πολιτικών αρχηγών και τριτολογίας από τον πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: