Συνεχίζεται η έρευνα στο όρυγμα βάθους 1,50 μέτρου, ενώ παράλληλα αφαιρούνται οι πωρόλιθοι από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου. Πώς θα συνεχιστεί η έρευνα στον τύμβο.Η ανασκαφική ομάδα ξεκουράστηκε εχθές, Κυριακή, αλλά οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα κανονικά.Ερευνάται ακόμη το όρυγμα -ο λάκκος επιφάνειας 8, 2 τ.μ.- που είχε ανοιχτεί πάνω στο σχιστολιθικό (φυσικό) πέτρωμα του λόφου, ενώ παράλληλα, η ομάδα αναζητά απαντήσεις όχι μόνο στο σημείο κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, όπου εντοπίστηκε το όρυγμα, αλλά σε όλη την επιφάνεια του τρίτου θαλάμου.
Η ανασκαφή βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΠΟΑ προβληματίζεται για την «επόμενη μέρα».
Άλλοι τάφοι στον τύμβο
Η υπόθεση εργασίας ότι ο τύμβος Καστά με τον τεράστιο περίβολο (μήκους περίπου 500 μ.) είναι πιθανό να «κρύβει» και άλλα ταφικά μνημεία, ανάλογου τύπου με τον τάφο που αποκαλύφθηκε στις 10 Αυγούστου, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.
Την ίδια στιγμή, τα ερωτήματα ζητούν επιμόνως απαντήσεις –με πρώτο και κύριο την «εκκρεμότητα» που αφορά στην ταυτότητα του νεκρού.
Πέραν αυτού, οι εργασίες που θα ακολουθήσουν μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια (σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς του ΥΠΠΟΑ), έως ότου το μνημείο γίνει έστω και ελεγχόμενα επισκέψιμο, προϋποθέτουν τη σύνταξη μελέτης για την ασφαλή υποστύλωση και συντήρηση του.
Όπως είχαν δηλώσει στο TheTOC.gr από το περιβάλλον του ΥΠΠΟΑ (στις 29 Οκτωβρίου) «Πρέπει να γίνουν διεθνείς διαγωνισμοί και να διερευνηθεί με επιστημονικό τρόπο πως θα αποκατασταθεί και πως θα παραδοθεί το μνημείο στο κοινό».
Το υπουργείο Πολιτισμού έχει επενδύσει πολύ χρόνο, χρήμα και προσδοκίες για να αφήσει ωστόσο, την «υπόθεση της Αμφίπολης», χωρίς περαιτέρω έρευνα.
Ο τύμβος θα «σκαναριστεί» λεπτομερώς
Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΠΟΑ θα διερευνηθεί η πιθανότητα ύπαρξης και άλλων ταφικών μνημείων στον Τύμβο Καστά.
Η διερεύνηση θα γίνει με διασκοπήσεις, γεωφυσικές και άλλες, με τη συνδρομή επιστημονικής ομάδας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η έρευνα θα κάνει χρήση των νέων τεχνολογιών και βεβαίως, από τη στιγμή που υπάρχει πλέον ανασκαφή ο τύμβος θα «εξεταστεί» με ακρίβεια –πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε συμβεί στην πολυσυζητημένη έρευνα του 1998, για την οποία η τότε προϊσταμένη της ΙΗ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Χάιδω Κουκούλη – Χρυσανθάκη είχε δηλώσει στο TheTOC.gr (10 Σεπτεμβρίου) «Οι ενδείξεις δεν ήταν επαρκείς για μία απόφαση του τύπου "ανασκαφή εδώ και τώρα"».
Αυτή τη φορά ο τύμβος θα σκαναριστεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Με αυτόν τον τρόπο η ομάδα και η επιστημονική κοινότητα που έχει διατυπώσει από καιρό την υπόθεση ότι ο τύμβος είναι πολύ μεγάλος για να «κρύβει» μόνο ένα ταφικό μνημείο, θα λάβει νέες κατευθύνσεις για τις επόμενες, «ασφαλείς» τομές στον ταφικό περίβολο, πάντα εφόσον υποδείξουν κάτι τέτοιο τα αποτέλεσματα της διασκόπησης.
Πηγή: thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου