Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Αναζητώντας τον κρυφό Τάφο στον Τύμβο Καστά


Σε δεύτερο πλάνο έχουν περάσει αυτές τις ημέρες οι ανασκαφές, κερδίζοντας έτσι, οι αρχαιολόγοι πίστωση χρόνου για να μελετήσουν τα μέχρι τώρα ευρήματα της ανασκαφής στον μεγάλο Τύμβο της Αμφίπολης. Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στις έρευνες.Οι ανθρωπολόγοι επιχειρούν να δώσουν απάντηση στο ποιος είναι ο νεκρός και οι γεωφυσικοί αναζητούν να ανακαλύψουν προς τα πού πρέπει να στραφεί η αρχαιολογική σκαπάνη για να έχουμε συνέχιση των αποκαλύψεων.Οι εξετάσεις των οστών είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που θα αργήσει να δώσει αποτελέσματα, το μόνο που ίσως ήδη να γνωρίζουν είναι το φύλο του νεκρού.


Η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, προς έκπληξη της Γ.Γ. του ΥΠΠΟΑ και αρχαιολόγου Λίνας Μενδώνης και της εκπροσώπου Τύπου Άννας Παναγιωταρέας, ήδη αποφάνθηκε ότι είναι ανδρική ταφή μεγάλου στρατηγού...

Υπάρχει και δεύτερος κρυφός τάφος;

Στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης έχουμε ένα νεκρό, μάλλον άνδρα, ήρωα που λατρεύτηκε στην περιοχή της Αμφίπολης.

Ο τρόπος ταφής και η διακόσμηση του χώρου της ταφής, επειδή δεν συνάδει με τον υπόλοιπο μνημείο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο τάφος να είναι προγενέστερης εποχής, να υπήρχε ως τόπος λατρείας και επάνω εκεί να χτίστηκε το μνημείο που βλέπουμε. Με αυτό τον τρόπο δίνεται και μια εξήγηση στον «ταπεινό» χαρακτήρα του τάφου από πωρόλιθο, μπροστά στην πλούσια μαρμάρινη διακόσμηση του υπόλοιπου μνημείου.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναζητήσουμε την κύρια ταφή, η οποία δεν μπορεί να είναι αυτή που αποκαλύφθηκε και ήδη γνωστοί και έγκριτοι αρχαιολόγοι την υπαινίσσονται σε δηλώσεις τους ότι πρέπει να αναζητηθεί κάπου εκεί κοντά.

Ο Έλληνας αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης υποστήριξε ότι ο νεκρός που βρέθηκε δεν είναι ο κύριος νεκρός.

Εκτιμά δε ότι ο νεκρός που βρέθηκε ήταν επιφανής, δεν ήταν όμως το κεντρικό πρόσωπο του μοναδικού στον κόσμο αυτού ταφικού μνημείου το οποίου δημιουργήθηκε για χάρη του.

Εδώ την απάντηση θα την δώσει η γεωφυσική έρευνα, αν δηλαδή σε βάθος 5 – 8 μέτρα από το γνωστό ήδη τάφο υπάρχει ένα δεύτερο οικοδόμημα, στο οποίο θα φυλάσσεται ο σημαντικός νεκρός! Αν αποδειχθεί ότι υπάρχει, το επόμενο βήμα θα είναι να στραφεί προς τα εκεί η ανασκαφή, αν όχι τότε θα πρέπει να αναζητηθεί σε άλλο σημείο του Τύμβου ο «κρυφός τάφος» που θα δώσει τις απαντήσεις και ευχόμαστε να είναι ασύλητος για να είναι και εύκολες οι απαντήσεις


Πηγή: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: