Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας της ΕΕ, στις ηλικίες 15-24 ετών,
καταγράφονται στην Ελλάδα και την Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της
Eurostat, ενώ σε έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται ότι το ποσοστό της ανεργίας σε
αυτές τις ηλικιακές ομάδες σημείωσε αύξηση 50% στην ΕΕ από την έναρξη
της κρίσης. Ειδικότερα, στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας στους νέους 15-24 ετών ανέρχεται στο 53,8%, ενώ στην Ισπανία στο 52,9%. Στην έκθεση της Επιτροπής επισημαίνεται ότι η ανεργία σε αυτή την
ηλικιακή ομάδα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αυξηθεί κατά 50% από
την έναρξη της οικονομικής κρίσης.
Η ανεργία των νέων στην Ευρώπη αυξήθηκε από έναν μέσο όρο 15% τον Φεβρουάριο του 2008, σε 22,5% τον Ιούλιο του 2012. Σημειώνεται πως σε όλη την ΕΕ πάνω από το 30% των άνεργων νέων ήταν άνεργοι για περισσότερο από ένα χρόνο.
Στην έκθεση επισημαίνεται πως θα πρέπει η απασχόληση των νέων, η κοινωνική ένταξη, η υγεία και η ευημερία των νέων να καταστούν βασικές προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη νεολαία.
Παράλληλα επισημαίνεται πως οι νέοι υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και πως θα πρέπει να υπάρξουν προσπάθειες υποστήριξής τους.
«Οι νέοι είναι το μέλλον μας και δεσμεύομαι να ενισχύσω τις πολιτικές και τα προγράμματά μας στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας, ώστε να αυξηθούν οι επαγγελματικές τους προοπτικές και οι ευκαιρίες στη ζωή τους»,τόνισε η επίτροπος αρμόδια για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία, Ανδρούλλα Βασιλείου, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έκθεσης, επισημαίνοντας πως ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός νέων είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας.
Εν τω μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Γραφείου Εργασίας (ILO), Γκι Ράιντερ, στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εργασία στην Ευρώπη, υπογράμμισε τον κίνδυνο δραματικής αύξησης της ανεργίας στην ευρωζώνη σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση. Παράλληλα σφοδρή κριτική στην «κυρίαρχη μίξη λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ILO, ο αριθμός των ανέργων θα αυξανόταν σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ σε περίπτωση εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη, ενώ ακόμα και στη Γερμανία ο δείκτης ανεργίας θα έφτανε το 25% έως το 2014.
Ο Ράιντερ κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. «Χρειάζεται μία επείγουσα αλλαγή πολιτικής» στο «δράμα της Ευρωπαϊκής κρίσης ανεργίας», σημείωσε . «Η κυρίαρχη μίξη λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι απαράδεκτη και έχει παραγάγει μονάχα αρνητικά αποτελέσματα», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου