Tο νησί της Σαντορίνης και το σύμπλεγμα νησιών στο νότιο Αιγαίο πέλαγος
που ανήκει παραμένουν ανήσυχα για περισσότερο από μισό αιώνα. Δορυφορικές εικόνες επιβεβαιώνουν ότι η επιφάνεια του εδάφους τους έχει ανυψωθεί κατά 14 εκατοστά από τον Ιανουάριο του 2011. Από την τελευταία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης έχουν
περάσει περίπου 3600 χρόνια. Η καταστροφική εκείνη έκρηξη είχε σαν
αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτού που ονομάζεται καλδέρα και την καταστροφή
του προϊστορικού πολιτισμού του νησιού. Για περισσότερα από 2000 χρόνια, η δραστηριότητα του ηφαιστείου
ακολουθεί πλήθος διαφορετικών μοτίβων, μεταξύ των οποίων είναι μικρές
εκρήξεις με εκχύσεις λάβας κάθε μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια,
μέσα από τις οποίες σχηματίστηκε ο νέος κρατήρας που ξεπροβάλλει σήμερα
από τη θάλασσα.
Τα νησιά της Νέας και Παλαιάς Καμμένης, στο κέντρο του κρατήρα του ηφαιστείου που έχει βυθιστεί μέσα στη θάλασσα, αποτελούν τα πιο πρόσφατα κομμάτια στεριάς στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τελευταία έκρηξη έγινε το 1950. Για τα επόμενα 60 χρόνια το ηφαίστειο της Σαντορίνης παρέμεινε ήσυχο.
Τον Ιανουάριο του 2011, μία σειρά από σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στις παρυφές του ηφαιστείου. Η πλειοψηφία ήταν τόσο ασθενείς που μπορούσαν να ανιχνευθούν από εξαιρετικά ευαίσθητους σεισμογράφους, ενώ αρκετοί έγινα αιθητοί από τους κατοίκους του νησιού.
«Μία ημέρα τον Απρίλιο του 2011, δύο ξεναγοί που επισκεύτηκαν το νησί της Καμμένης μου διηγούταν πως είχαν νιώσει ένα σεισμό και οι δονήσεις του εδάφους ήταν τόσο ισχυρές που αναπήδησαν,» σημείωσε ο Michelle Parks, υποψήφιος διδάκτορας μέλος μίας ομάδας επιστημόνων που μελετάει την παραμόρφωση του εδάφους στη Σαντορίνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου