Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Γ’ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Αετός Μεγάλου Περιστερίου - Συνέντευξη με τον Βαγγέλη Ζώνιο


*Της Γεωργίας Νάκου
Το ποδόσφαιρο αποτελεί μεγάλη αγάπη τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες και αυτό φαίνεται στα γήπεδα. Οι ομάδες του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου αφήνουν το στίγμα τους, παίζοντας με όλο τους το είναι. Για να ζήσουμε αυτήν την ατμόσφαιρα και να μάθουμε γιατί υπάρχει τέτοιο πάθος προς το ποδόσφαιρο, επιλέξαμε μία ομάδα της Γ’ κατηγορίας του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου τον Αετό Μεγάλου Περιστερίου. Για τον λόγο αυτό, βρεθήκαμε στο γήπεδο και μιλήσαμε με τον προπονητή της ομάδας Βαγγέλη Ζώνιο.
 

Ο Βαγγέλης Ζώνιος ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του πορεία ως παίκτης στον Αετό Μεγάλου Περιστερίου από το 1987 μέχρι και το 2011, ασχολήθηκε και με άλλες ομάδες Εκπαιδευτήρια Γκροζούδη (Αριστοτέλειο Κολέγιο)  το 1992 - 1994, ΑΕ Χαριλάου το  1994 - 1995 και Ελευθεριακός Κορδελιού το 1995 - 1996. Το πραγματικό του όνειρο όπως είπε, ήταν η προπονητική και αυτό πραγματοποιήθηκε με την απόκτηση της πιστοποίησης UEFA C και ύστερα ανέλαβε τον Αετό. 

Έχετε ένα μεγάλο χωριό πίσω σας το Περιστέρι σας στηρίζει, σε αυτή την προσπάθεια;
Δεν μπορώ να πω ότι στηρίζει, όπως και σε όλο το ερασιτεχνικό, οι σχέσεις χωριού ομάδας σημειώνουν φθίνουσα κατάσταση. Κάποιοι λίγοι άνθρωποι στηρίζουν, όχι όλο το χωριό. Το πρόβλημα ξεκινάει επειδή δεν έχουμε παίκτες από το χωριό, οι μικροί βρίσκονται σε ακαδημίες, οι μεγάλοι αποσύρθηκαν, ένας μόνο υπάρχει.
Στην ομάδα σας βλέπουμε ένα εύρος ηλικιών, τι τους παρακινεί να ασχοληθούν με το ερασιτεχνικό;
Παίζουν όλες οι ηλικίες, ένα ταλέντο ξεχωρίζει στα 15- 16 και θέλει δουλειά μέχρι τα 18 ώστε να αποκτήσει όλα τα εφόδια. Στο ερασιτεχνικό τα πράγματα είναι διαφορετικά, δεν παράγει πλέον ταλέντα, με τον τρόπο που λειτουργεί έχει κάνει ζημιά σε πολλά παιδιά και στο τέλος δεν έρχονται. Έτσι, παίζουν πολλοί 30- 40 χρονών. Η καλή παρέα αλλά και η αγάπη τους για το άθλημα. Οι μεγαλύτεροι παίκτες είναι που έχουν την περισσότερη όρεξη, περιμένουν και την ανταπόκριση του κάθε προπονητή
Ποιο είναι το προπονητικό σας πρόγραμμα για τον Αετό;
Για τη Γ’ κατηγορία, κάνουμε κατά βάση 2 προπονήσεις, κάποιες φορές βγαίνει 1 λόγω των αθλητών . Στην πρώτη δίνουμε έμφαση αρκετή στις διατάσεις για να προλάβουμε τραυματισμούς. Όταν κάνουμε και δεύτερη, βασιζόμαστε στο πως θα αντιμετωπίσουμε τον επόμενο αγώνα με τακτικές άμυνας, στο πως θα κινηθεί ο αντίπαλος. Αν δεν έχουμε καθημερινές προπονήσεις, δεν γίνεται να δουλέψουμε πολύ. Προσαρμόζω την προπόνηση με βάση τα παιδιά.
Οι προπονήσεις σας αποδίδουν στους αγώνες;
Όσο καιρό δεν έχουμε τραυματισμούς σε προπονήσεις ή αγώνα, διατηρούμε καλή φυσική κατάσταση. Σιγά σιγά βρίσκουμε το ρυθμό μας. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τα παιδιά, καθώς τους δείχνω κάτι και αυτό εφαρμόζεται.
Συγκριτικά  με πέρυσι η ομάδα σας έχει σημειώσει άνοδο, τι έχει αλλάξει; 
Έχουμε ένα τριετές πλάνο, ξεκινήσαμε από το μηδέν και προχωράμε. Θέλουμε μέσα στην τριετία να “ ανεβαίνουμε ” συνέχεια. Την πρώτη χρονιά δεν κάναμε τίποτα σχεδόν, η δεύτερη χρονιά πήγε καλύτερα και φέτος με παραπάνω προπόνηση και περισσότερα άτομα έχουμε σημειώσει αυτή την πρόοδο. Σίγουρα μπορούμε και παραπάνω.
Η διαιτησία πως σας αντιμετωπίζει στο χώρο του γηπέδου;
Οι διαιτητές δεν βρίσκονται στο επίπεδο που πρέπει και το ίδιο φαίνεται και στη SUPERLEAGUE.  Εμείς το έχουμε ανεχτεί αρκετές φορές, όπως και άλλες ομάδες που έχω μιλήσει. Άμα, παίζουμε με καλή ομάδα , για να κερδίσουν από την αρχή δεν μας δίνουν τα περιθώρια. Εκεί που είναι να χάσουμε να χάσουμε, αλλά σε κάποια ματς δεν μας αφήνουν να παίξουμε καν.
Ο Δήμος Μετσόβου σας στηρίζει το ποδόσφαιρο; Στηρίζει την ομάδα σας; Περιμένατε περισσότερα; 
Ο Δήμος Μετσόβου δεν μας έχει βοηθήσει καθόλου και το έχω παράπονο αυτό. Νιώθω ότι μας κοροϊδεύουν. Περιμένουμε κάποια χρήματα εδώ και 2,5 χρόνια, σε αντίθεση με άλλους δήμους οι οποίοι βοηθάνε τις ομάδες τους.
Η ΕΠΣ ΗΠΕΙΡΟΥ σας έχει σταθεί, οι παροχές που σας δίνουν σας έχουν βοηθήσει; 
Η ΕΠΣ ΗΠΕΙΡΟΥ μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ και είμαι ευγνώμων. Συγκεκριμένα, το ΔΣ της ΕΠΣ και θα αναφερθώ στον πρόεδρο Νίκο Βρακά και αντιπρόεδρο τον Βασίλη Ευθυμίου γιατί χωρίς αυτούς το Περιστέρι δεν θα πήγαινε παραπέρα. 
Ποια/ες ομάδα/ες της Super League θεωρείτε ότι ξεχωρίζουν φέτος;
Ο ΠΑΟΚ σημείωσε μεγάλη βελτίωση, ένα χρόνο αήττητοι. Σίγουρα, δεν έχει να κάνει μόνο με τα χρήματα, ο προπονητής κάνει πολύ καλή δουλειά.
Η ΑΕΚ σημειώνει ήττα απέναντι στον Άρη και νίκη απέναντι στον Ατρόμητο, αυτή η εικόνα της πώς σας φαίνεται; Τι έχετε να πείτε για την ΑΕΚ φέτος;
Μεγάλη απογοήτευση, αν και ομάδα μου η ΑΕΚ, δεν πήρε παίκτες. Στο Champions League δεν είχε καλή απόδοση και στο πρωτάθλημα ήταν απογοητευτική. Οι παίκτες έχουν στραφεί στο κύπελλο έτσι θα πάει όλη τη χρονιά, δεν παίζουν καλά γενικά. 
Το σχόλιο σας για την πορεία του Πας Γιάννενα φέτος;
Πάντα παρακολουθούσα και σαν προπονητής, είναι μια αγάπη ως δεύτερη ομάδα μου, μετά την ΑΕΚ και στενοχωριέμαι που πηγαίνει έτσι. Πρώτον, δεν υπάρχει καλό κλίμα στα αποδυτήρια με πολύ λάθος σχεδιασμούς το καλοκαίρι δεν πήραν παίκτες στο κέντρο ή την άμυνα και πρέπει να σωθεί φέτος τουλάχιστον, θέλω να τα πηγαίνει καλά.

Συνέντευξη: Γεωργία Νάκου
Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: