Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Συνέντευξη από την εικαστικό Μαίρη Σταματοπούλου


*Της Σταματίας Σπυριούνη
Η Μαίρη Σταματοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και διαμένει. Είναι πτυχιούχος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Parson's School of Design της Νέας Υόρκης, με καθηγητές τους P. Resika, L. Bell & J. Heliker. Εκθέσεις της έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα  και το εξωτερικό.


Κα Σταματοπούλου από ποια ηλικία και τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με τη ζωγραφική;
Θυμάμαι ότι πάντα  ζωγράφιζα , ήταν κάτι φυσικό για μένα. Ζωγράφιζα τοίχους, τζάμια, τετράδια, βιβλία, μέχρι που η μητέρα μου με έγραψε σε μία σχολή ζωγραφικής εξ’ αποστάσεως , η οποία  δεν μου άρεσε καθόλου γιατί με βάλανε σε καλούπια. Η  αλήθεια ήταν πως αυτό που μου άρεσε πραγματικά ήταν το σχέδιο μόδας . Σχεδίαζα παπούτσια, ρούχα, τσάντες αλλά δεν ασχολήθηκα ποτέ γιατί δεν ήξερα να ράβω ήξερα μόνο να σχεδιάζω.
Ο καθηγητής σας  Γ. Μαυροΐδης  ήταν ένας από τους σημαντικότερους  Έλληνες  ζωγράφους του 20ου αιώνα, τι είναι αυτό που μάθατε δίπλα του; 
Από τους καθηγητές στη σχολή μαθαίναμε τους τρόπους προσέγγισης διαφόρων άλλων πραγμάτων, όχι πάντως τις τεχνικές  ζωγραφικής. Τις τεχνικές τις μαθαίνεις από τους συμμαθητές σου, από τις εκθέσεις και από τα ταξίδια στο εξωτερικό. Θυμάμαι τον Μαυροϊδη χαρακτηριστικά να μου μαθαίνει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εξετάζω έναν πίνακα. 
Οι σπουδές και ο τρόπος ζωής στο εξωτερικό σας επηρέασαν σαν καλλιτέχνη;
Με επηρέασαν πάρα πολύ, διότι όταν πήγα στην Αμερική για το μεταπτυχιακό μου ήμουν πιο ώριμη να αντιληφθώ πράγματα και απέκτησα πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση.  Εκεί κατάλαβα πόσο σημαντικό έργο είχε γίνει στο προπτυχιακό της Σχολής Καλών Τεχνών. Οι καθηγητές εκεί εκτίμησαν, όχι μόνο εμένα, αλλά γενικά τον ελληνικό τρόπο διδασκαλίας, ο οποίος είχε την κλασσική μορφή προσέγγισης των έργων που κάνουμε σαν φοιτητές εμείς και οι Κινέζοι.
Πιστεύετε πως στην τέχνη σας παίζει μεγαλύτερο ρόλο το ταλέντο ή η εξάσκηση;
Η προδιάθεση που έχουν τα άτομα για την τέχνη τα βοηθάει στο να πάνε στο επιθυμητό αποτέλεσμα  με πιο γρήγορη ταχύτητα. Στη ζωγραφική μαθαίνεις δουλεύοντας, όσο πιο πολύ ζωγραφίζεις τόσο πιο πολλά μαθαίνεις. Επομένως χρειάζεται ένας συνδυασμός  και των δύο.
Σας επηρεάζουν και σε ποιο βαθμό οι γνώμες των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με τα έργα σας;
Η γνώμη των ιθυνόντων και των ανθρώπων που εμπιστεύομαι είναι καλοδεχούμενη και πολλές φορές την αναζητώ, αλλά δεν επηρεάζομαι. Πάντα όμως στο πίσω μέρος του μυαλού μου περνάει η σκέψη για το επόμενο βήμα που θα είναι μία έκθεση ή μία πώληση.
Στην Ελλάδα σήμερα, ένας ζωγράφος μπορεί να ζήσει από την τέχνη του;
Πολλοί λίγοι ζουν από το καλλιτεχνικό τους έργο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι καταπιάνονται με τις εφαρμοσμένες τέχνες ή κάνουν μαθήματα  σε σχολές, σε πανεπιστήμια και σε εργαστήρια.
Η ζωγραφική κατά τη γνώμη σας, είναι μία τέχνη που απευθύνεται σε όλους;
Η ζωγραφική απευθύνεται σε όλους , λόγω έλλειψης καλλιτεχνικής παιδείας έχουν δαιμονοποιηθεί οι τέχνες. Αυτό που θέλω να πω, είναι πως η τέχνη είναι συναίσθημα το μόνο που πρέπει να κάνεις κάποιος είναι να παρατηρήσει  ένα έργο να τον επεξεργαστεί και να τον αποκωδικοποιήσει, τίποτα άλλο δεν χρειάζεται.
Ως εκπαιδευτικός, έρχεστε σε επαφή με τη νέα γενιά συνεχώς, θεωρείται πως οι μέθοδοι παιδείας βοηθάνε τους νέους να έρθουν κοντά στην τέχνη;
Εξαρτάται πάντα από τον εκπαιδευτικό, τα προγράμματα σπουδών είναι εξαιρετικά από εκεί και πέρα είναι πώς ο καθένας θα τα διαχειριστεί. Οι επόμενες γενιές, δηλαδή τα παιδιά που ξεκινάνε τώρα το σχολείο, σε 12 χρόνια θα έχουν εξοικειωθεί τόσο πολύ με την τεχνολογία και τα μαθήματα θα γίνονται εξ αποστάσεως το σχολείο θα υπάρχει μόνο για κοινωνικούς λόγους. Τα μόνα μαθήματα που θα μείνουν και εκεί θα αποκτήσουν τη θέση τους είναι  τα  εικαστικά και η φυσική αγωγή είναι τα μόνα μαθήματα που δεν μπορούν να γίνουν εξ’ αποστάσεως. 
Θα ήθελα με λίγες λέξεις να περιγράψετε το δικό σας καλλιτεχνικό αποτύπωμα.
Η τελευταία μου δουλειά έχει σχέση με τις Άρκτους και με τη Βραυρωνία Αρτέμιδα. Μέσα στα σαράντα χρόνια που ζωγραφίζω έχω περάσει πολλά στάδια αλλά με ενδιαφέρει περισσότερο να σταθώ σε ιστορικά και μυθολογικά θέματα.

Σταματία Σπυριούνη
Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: