Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

5ος Ημιμαραθώνιος Άρτας "Ο Δρόμος του Γιοφυριού” - Συνέντευξη του Χρήστου Ζαρκάδα

*Της Γεωργίας Νάκου

Ο φετινός αγώνας δρόμου "Ο Δρόμος του Γιοφυριού” έρχεται για 5η συνεχόμενη φορά στην πόλη της Άρτας στις 31 Μαρτίου.  Ένα αθλητικό γεγονός που προσκαλεί αθλητές και μη, να ενωθούν όλοι μαζί στη μάχη κατά του καρκίνου αφιερωμένος στη μάχη κατά του καρκίνου συμμετέχοντας στην διεθνή εκστρατεία "I am and Ι will» η οποία απευθύνει μια δυνατή έκκληση για δράση ζητώντας προσωπική δέσμευση απ' όλους να συμβάλλουν στην μείωση των επιπτώσεων του καρκίνου σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Στηρίζοντας τις δράσεις των Συλλόγων «ΕπιΣτήθιοι Φίλοι Άρτας» (Σύλλογος Εθελοντών κατά του καρκίνου του Μαστού) και «Φλόγα» (Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια). Μέχρι τις 22 Μαρτίου θα γίνονται οι εγγραφές, ενώ αναμένεται να έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών, όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του αγώνα κος Χρήστος Ζαρκάδας με τον οποίο κάναμε μία πολύ ωραία συζήτηση και μας απάντησε σε απορίες όσον αφορά τη φετινή διοργάνωση του 5ου Ημιμαραθωνίου Άρτας.


Ποια ήταν η έμπνευσή σας για τη δημιουργία των αγώνων αυτών; 
Έλειπε από την πόλη ένα τέτοιο αθλητικό γεγονός, υπήρχαν άλλες μικρότερης εμβέλειας, να υπάρχει γεγονός που να συνδυάζει αγωνιστικό και μη αγωνιστικό μέρος.
Ακόμη γίνονται εγγραφές, μέχρι και τις 22 Μαρτίου, τι προβλέπετε; Θα έχετε μεγαλύτερη αριθμό αθλητών από πέρυσι; 
Ναι, θα κάνω μία θετική πρόβλεψη και πιστεύω θα έχουμε σίγουρα μεγαλύτερη συμμετοχή. 
Ποιο είναι το ηλικιακό εύρος των συμμετοχών σας;
Ξεκινώντας από τις σχολικές ηλικίες φτάνουμε σε αθλητές 78 χρόνων.
Από ποιες πόλεις έρχονται οι δρομείς;
Από Μεσολόγγι και Αγρίνιο, Πρέβεζα ενώ θεωρώ δεδομένο τη μεγαλύτερη συμμετοχή από τα Ιωάννινα. Από  Αθήνα περιμένουμε μεμονωμένους αθλητές και από άλλες κοντινές πόλεις όπως η Αμφιλοχία και  το Αιτωλικό.
Από τον πρώτο αγώνα μέχρι σήμερα πόσο έχει αλλάξει η διοργάνωση αυτή, θετικά/ αρνητικά; 
Έχει αλλάξει θετικά, έχει αλλάξει η διοργάνωση γιατί περιλαμβάνει ένα σετ γεγονότων, με μια εκδήλωση πριν την ημέρα του αγώνα η οποία περιέχει μια βράβευση. Στο τέλος του αγωνιστικού μέρους, έχουμε επιβράβευση των εθελοντών όπως και ατομική επιβράβευση των μελών.
Η πόλη της Άρτας πως ανταποκρίνεται μέχρι τώρα, αφού είναι ο 5ος αγώνας που γίνεται;
Πάντα θετικά, αλλά περιμένω πολλά περισσότερα, αφορά ένα γεγονός που χαρακτηρίζει την πόλη και την περιφέρεια
Ο αγώνας αυτός έχει γίνει τροφή για νέους αθλητές;
Έχει δώσει, μιας και το δρομικό κίνημα βρίσκεται σε εξέλιξη, η πορεία του εντατικοποιείται. Η ενασχόληση με το αντικείμενο έχει φέρει σίγουρα νέους αθλητές στο χώρο. 
Έχετε έρθει σε κατάσταση να θέλετε να τα παρατήσετε; Αν όχι, τι σας κράτησε;
Υπήρξαν  ναι, αν αξίζει να σας πω την αλήθεια ότι κάποια στιγμή έδωσα το χαρτί παραίτησης  και λειτούργησε σαν μέσο πίεσης  για να παρακινηθούν και άλλοι. Μέχρι τώρα ήταν πολλά αυτά που με κράτησαν όπως η κοινωνία, η διάθεση μου δεν έχει αλλάξει.
Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που ξεκινάει τώρα τον αθλητισμό ή το τρέξιμο; 
Να συνεχίσει και να σκεφτεί τι θέλει να κάνει και τι στόχους θέτει άμεσα με αυτό, να ρωτήσει κάποιον ειδικό και οποίες δυσκολίες αντιμετωπίσει να μην τα παρατήσει.
Ποιο είναι το ιδανικό σωματότυπο και ηλικία για να γίνει κάποιος δρομέας; 
Οι μεγάλες αποστάσεις αποτελούν πλεονέκτημα για σχετικά μεγάλες ηλικίες και έρχονται άμεσα τα αποτέλεσμα. Τα κιλά ένα πολύ σημαντικό σημείο καθώς είναι το βάρος κουβαλάμε, συνδυασμός στοιχείων που το καταλαβαίνουμε, αν κάποιος ταιριάζει στον στίβο, στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού όπως και για τα υπόλοιπα αγωνίσματα.
Τα τελευταία χρόνια οι αγώνες δρόμου αυξάνονται, τι θα μπορούσατε να σχολιάσετε πάνω σε αυτό;
Φυσιολογικό μιας και υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για δραστηριότητες, εκεί τα προβλήματα αυξάνονται, ο αθλητισμός και έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται οι άνθρωποι σήμερα.
Κάποια μελλοντικά σχέδια;
Να μπορέσουμε να ανεβάσουμε το αγωνιστικό κομμάτι, αυτό του υψηλού αθλητισμού. Να γίνει πιστοποίηση διαδρομής με τα ρεκόρ να αναγνωρίζονται για την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε ένα πολύ μεγάλο αγωνιστικό κομμάτι .

Ημερομηνία λήξης εγγραφών για τον αγώνα είναι μέχρι: Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019.
Οι εγγραφές γίνονται μόνο ηλεκτρονικά στην ειδική φόρμα που βρίσκεται στο site της διοργάνωσης.  https://www.artarunningfestival.gr/
Email επικοινωνίας: info@artarunningfestival.gr
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 694 5887989

Συνέντευξη-Ρεπορτάζ: Γεωργία Νάκου
Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: