Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

2+1 σενάρια για την επόμενη μέρα


Τα κυρίαρχα σενάρια, λίγη ώρα πριν την ολοκλήρωση του πολιτικού δράματος που ζει η χώρα, είναι επί της ουσίας δύο. Τουλάχιστον σε αυτά έχουν καταλήξει οι κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες οι οποίοι αφενός δεν ανήκουν στο «κλίμα Παπανδρέου» και αφετέρου το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει σαφείς αποστάσεις από τον Ευάγγελο Βενιζέλο για να θεωρούνται πρόσωπα του δικού του κύκλου επιρροής.
Σενάριο Α: Κυβέρνηση συναίνεσης μεταξύ ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό πρόσωπο ουδέτερο, κοινής αποδοχής, που θα παραπέμπει σε προσωπικότητα τύπου Ζολώτα. 

Δηλαδή έναν ικανό, μη πολιτικό τεχνοκράτη. Σε αυτήν την κυβέρνηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι Αντιπρόεδρος, όπως και ο Σταύρος Δήμας από την Νέα Δημοκρατία. Η κυβέρνηση θα απαρτίζεται από πολιτικά πρόσωπα κοινής αποδοχής βεβαίως. Ο κ. Παπανδρέου παραμένει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Εκλογές τον Μάρτιο.

Σενάριο Β: Κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο Γιώργος Παπανδρέου παραμένει πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ορισμένες ομάδες οι οποίες πρόσφατα διεκδίκησαν ρόλο στις εξελίξεις όπως η λεγομένη «Τρόικα» φέρονται να έχουν αποκαταστήσει τις πολιτικές τους σχέσεις με τον σημερινό υπουργό Οικονομικών. Η κυβέρνηση αυτή όπως και στο προηγούμενο σενάριο θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές το αργότερο τον Μάρτιο.

Ενδιάμεσο Σενάριο (το πλέον αδύναμο): Κυβέρνηση εκ προσωπικοτήτων με ισχνή πολιτική κάλυψη και με πολύ περιορισμένη ατζέντα διεκπεραιωτικού τύπου. Μία τέτοια κυβέρνηση δεν θα έχει καμία τύχη στα πλαίσια των κοινωνικών εντάσεων που αναμένονται. Μπορεί και να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω του απολιτίκ χαρακτήρα της. Η θητεία της κυβέρνησης αυτή θα είναι σύντομη και θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.

Σενάριο Γ: Σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνεννοήσεις μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας και δεν προχωρήσει η επιλογή Βενιζέλου τότε υπάρχει πρόταση για πρόσωπο κοινής αποδοχής, αρκούντως πολιτικό το οποίο θα προταθεί από άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα. Το πρόσωπο αυτό θα μπορούσε να συνθέσει απόψεις και να τύχει την αποδοχής και της ανοχής των κομμάτων εξουσίας. Ο ρόλος του θα είναι δυναμικά πυροσβεστικός. Εκλογές τον Μάρτιο. 

Κοινός παρανομαστής σε όλα τα σενάρια η ψήφιση από την παρούσα Βουλή της Δανειακής Συμφωνίας και η ολοκλήρωσης των διαδικασιών διαπραγμάτευσης με τους ιδιώτες για το κούρεμα (PSI) των ελληνικών ομολόγων. Βασικός στόχος είναι η εκταμίευση της 6ης δόσης.

Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: