Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

«Χαριστική βολή» για τα σχολεία της Β. Ηπείρου


«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει ο Βορειοηπειρώτης βουλευτής Κώστας Μπάρκας την ανακοίνωση του Γενικού Προξενείου Αργυροκάστρου, με την οποία καταργείται η πληρωμή των μέσων μεταφοράς των ελλήνων μαθητών στα σχολεία των Νομών Αργυροκάστρου, Δελβίνου και Αγίων Σαράντα. Τονίζει μάλιστα ότι πρόκειται για «χαριστική βολή» για τα ελληνικά σχολεία της Β. Ηπείρου. Στην επιστολή που έστειλε στον Υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα, στην Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΛΑ.Ο.Σ., ο βουλευτής, τονίζει ότι η πληρωμή των μεταφορικών μέσων, με συνολικό κόστος περί τις 20.000 ευρώ ετησίως, αποτελούσε μια σοβαρή ανάσα για να μπορέσουν τα ελληνόπουλα να παρακολουθούν τα μαθήματα στα ελληνικά σχολεία του αλβανικού δημοσίου.

«Μετά από τις δυσκολίες στην εξασφάλιση των σχολικών βιβλίων στην μητρική γλώσσα, η κατάργηση της πληρωμής των μεταφορικών μέσων για τα χίλια περίπου ελληνόπουλα, που έχουν μείνει στον τόπο μας ακούγεται ως χαριστική βολή για τα ελληνικά σχολεία στη Βόρειο Ήπειρο, γεγονός που δεν δικαιολογεί καμιά κρίση».
Σε άλλο σημείο ο κ. Κ. Μπάρκας, αναφέρει ότι η ανησυχία μεγαλώνει περισσότερο από τις πληροφορίες ότι η κρίση αποτελεί τη δικαιολογία και ότι στην ουσία με το μέτρο αυτό, ανοίγουν περισσότερο το δρόμο στην ιδιωτική παιδεία, η οποία, στο άμεσο κιόλας μέλλον εγκυμονεί εθνικούς κινδύνους για την ύπαρξη του εθνικού ιστού και ταυτότητας της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Ο Βορειοηπειρώτης βουλευτής εκφράζει την πεποίθηση ότι το Εθνικό Κέντρο δεν θα επιτρέψει να κλείσουν άλλα ελληνικά σχολεία, ενώ επισημαίνει ότι γειτονικές χώρες της Αλβανίας (φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την Ιταλία),  αξιοποιούν τον αλβανικό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα για να στήσουν το δικό τους δίχτυο σχολείων, στον ίδιο τον ζωτικό χώρο της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.


Πηγή: proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: