Μια από τις κρισιμότερες περιόδους τους περνούν τα δυο Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ. Η συζήτηση για τον «Καλλικράτη» στην Ανώτατη Εκπαίδευση έχει «ανάψει» για τα καλά και όλοι οι αρμόδιοι Φορείς καταθέτουν τις προτάσεις τους, την ώρα που τα προβλήματα μαστίζουν τα δυο μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ηπείρου. Η εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο Τομέα, αλλά και τα όσα προβλέπει ο νέος Νόμος- πλαίσιο έχουν ξεσηκώσει τους Καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Με αφορμή τη συγκρότηση της Επιτροπής για την ανάδειξη μελών του πρώτου Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Δ.Σ. του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου κάνει νέα έκκληση προς τα μέλη της Επιτροπής να μη δεχτούν το ρόλο που τους ανατέθηκε από το Υπουργείο και καλεί τον Πρύτανη να συγκαλέσει σε έκτακτη συνεδρία τη Σύγκλητο, προκειμένου αυτή να λάβει θέση στην κατεύθυνση των αποφάσεων του Συλλόγου.
Παράλληλα, ο Σύλλογος με αφορμή πληροφορίες για την προώθηση του μέτρου της εφεδρείας σε εργαζόμενους του Πανεπιστημίου, καταδικάζει την πολιτική των απολύσεων στα πλαίσια της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα.
«Το Δ.Σ. διαπιστώνει ότι με τις έως τώρα αποχωρήσεις εργαζομένων από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και με το πάγωμα των προσλήψεων, το προσωπικό του έχει συρρικνωθεί δραματικά και έχουν εμφανιστεί σοβαρές δυσλειτουργίες στο Ίδρυμα, οι οποίες θα επεκταθούν και θα ενταθούν με την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας».
Στο μεταξύ, τρία είναι τα σχέδια για την αναδιάρθρωση του ΤΕΙ Ηπείρου, σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του Προέδρου του ΤΕΙ κ. Γρηγόρη Γκίκα. Το πρώτο, που αναμένεται να αποτελέσει κύριο θέμα συζήτησης τις επόμενες ημέρες, είναι η συνένωση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Στην Άρτα, προτείνεται, να υπάρχουν δυο αυτόνομες σχολές ως παράρτημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Για την Πρέβεζα, η πρόταση αφορά μια αυτόνομη σχολή ως παράρτημα του Πανεπιστημίου. Πρόκειται για την Σχολή Οικονομικών επιστημών που θα προκύψει μετά τη συνένωση των Τμημάτων Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (που τώρα λειτουργούν στην Πρέβεζα), του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων της Ηγουμενίτσας και των Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Οι άλλες δυο προτάσεις αφορούν τη δημιουργία αυτόνομων σχολών ανά Παράρτημα του ΤΕΙ, κάτι που βέβαια θα έχει άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία του ΤΕΙ, αφού οδηγεί, μεταξύ άλλων, στην υποβάθμισή του, αλλά και στον οικονομικό μαρασμό περιοχών, στις οποίες σήμερα φιλοξενούνται τμήματα του ΤΕΙ.
Στο δεύτερο σχέδιο προτείνεται η δημιουργία τριών αυτόνομων σχολών στην Άρτα, μιας αυτόνομης Σχολής στην Πρέβεζα και από μια σε Ηγουμενίτσα και Γιάννινα. Στο τρίτο σχέδιο, προτείνεται η δημιουργία δυο πόλων σε Άρτα και Γιάννινα.
«Μέχρι στιγμής, διαπιστώνεται ότι τα ίδια γνωστικά αντικείμενα διδάσκονται σε δυο ή περισσότερα τμήματα με αποτέλεσμα να υπάρχει σπατάλη ανθρώπινων και λοιπών πόρων» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην πρόταση.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Γρηγόρης Γκίκας αναφέρθηκε χθες στις προτάσεις που κατατέθηκαν, στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης για την αναδιάρθρωση των ΤΕΙ. Εξήρε την προοπτική συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ στάθηκε και σε όσους προτείνουν οριζόντια συνένωση Ιδρυμάτων σε διάφορες περιοχές. Όπως σημείωσε, «προτείνουν κάποιοι τα Ιδρύματα σε Μεσολόγγι, Ιόνια Νησιά και Ήπειρο να ενωθούν. Και αυτό, γιατί φημολογείται, ότι όλα τα Πανεπιστήμια στη χώρα μας θα μειωθούν σε περίπου 10 ή 12».
Μετά και τις παραπάνω προτάσεις, με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση Φορέων κυρίως από την Ηγουμενίτσα. Υπενθυμίζεται, ότι η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε διαρκή αναβρασμό από το ενδεχόμενο να κλείσουν τμήματα του ΤΕΙ, μια κίνηση η οποία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.
«Η συζήτηση για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου μόλις ξεκίνησε και είναι βέβαιο, ότι οι προτάσεις θα είναι πολλές. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να υπάρξει μια λύση που θα είναι κοινά αποδεκτή, προς όφελος βεβαίως της Ηπείρου» σημειώνουν ακαδημαϊκοί κύκλοι…
Πηγή: proinoslogos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου