Στην Ανατολική Μεσόγειο ενδεχομένως να παρατηρηθεί η πρώτη σύγκρουση μέσα στο 2018, αναφέρει σε άρθρο του στο Al-Monitor's Turkey Pulse ο Τούρκος αρθρογράφος και συγγραφέας Metin Gurcan, γεγονός που, όπως αναφέρει, σηματοδοτεί την επιδείνωση των σχέσεων αφενός της Τουρκίας και αφετέρου του μπλοκ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου. «Αιτία αποτελούν οι θαλάσσιες οριοθετήσεις σχετικά με το φυσικό αέριο και τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα αποθέματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει.
«Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η ελπίδα ήταν ότι αυτά τα αποθέματα υδρογονανθράκων θα πρόσφεραν μια πραγματική ευκαιρία για ειρηνική διευθέτηση της κυπριακής σύγκρουσης. Εντούτοις, αυτές οι αισιόδοξες ελπίδες εξαφανίστηκαν, με τους Τούρκους και τους Ελληνοκύπριους να επιταχύνουν μονομερώς τις επιχειρήσεις εξερεύνησης και γεώτρησης», σημειώνεται.
Ο τουρκικός στρατός, συνεχίζει, μεταξύ άλλων, η ανάλυση, μετά την άσκηση Standing Maritime Task Force του ΝΑΤΟ, η οποία διεξήχθη μεταξύ 7-16 Νοεμβρίου, έχει διατηρήσει μερικές από τις (ναυτικές) δυνάμεις του στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι φρεγάτες TCG Gediz και TCG Barbaros του τουρκικού ναυτικού, τα πυροβόλα TCG Kalkan, TCG Mizrak, TCG Bora και TCG Meltem, το δεξαμενόπλοιο καυσίμων TCG Akar, καθώς και τέσσερις υποβρύχιες ομάδες εντολών, βρίσκονται ακόμα στο οικόπεδο 6 (της κυπριακής ΑΟΖ).
Το ερώτημα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, είναι κατά πόσον το τουρκικό ναυτικό θα παρέχει συνοδεία στο γεωτρύπανο Deepsea Metro II που αγόρασε η Άγκυρα για γεωτρήσεις στην περιοχή.
«Εάν το Deepsea Metro II πρόκειται να συνοδευτεί από τον τουρκικό ναυτικό στόλο ενώ πλέει, τότε η υπόθεση θα αναθερμανθεί. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Λευκωσίας ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι εργασίες γεώτρησης στην ΑΟΖ της θα ξεκινήσουν την 30η Δεκεμβρίου και ότι το Saipem 12000 θα συμμετάσχει και στις εργασίες. Τώρα, το ερώτημα είναι εάν το τουρκικό Deepsea Metro II και το Saipem 12000 και οι ναυτικοί στόλοι που τα συνοδεύουν θα αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλο στο αμφισβητούμενο οικόπεδο 6».
Μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως για να γίνει σωστή εκτίμηση μιας πιθανής κρίσης, θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη οι εγχώριες εξελίξεις στις εμπλεκόμενες χώρες. «Μια πιθανή κρίση υδρογονανθράκων, είναι ένα εξαιρετικό εγχώριο πολιτικό ζήτημα που όλες οι κυβερνήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να εδραιώσουν την εθνικιστική βάση στήριξής τους».
Ο ρόλος ΗΠΑ-Ρωσίας
Εν συγκρίσει με το 2017, καταλήγει το δημοσίευμα, κάποιος θα παρακολουθήσει περισσότερες σκηνές έντασης στην ανατολική Μεσόγειο το 2018. «Ο μόνος παίκτης που θα μπορούσε να μεσολαβήσει μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας δεν είναι η Ουάσιγκτον, αλλά η Μόσχα, το νέο λαμπερό αστέρι της Μέσης Ανατολής», σημειώνεται.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Gurcan πήρε το διδακτορικό του το 2016, με διατριβή στις αλλαγές στον τουρκικό στρατό κατά την προηγούμενη δεκαετία. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κυκλοφορήσει και το νέο του βιβλίο «Ανοίγοντας το μαύρο κουτί. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πριν και μετά τον Ιούλιο του 2016».
Πηγή: ΣΙΓΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου